Sari direct la conținut

Cotidianul: BNR acuza Guvernul, Tariceanu arata spre SUA

Premierul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, au opinii divergente in ceea ce priveste sursa caderii economice din ultima luna. „Este un obicei al economiei romanesti de a concentra cheltuielile bugetare in ultima parte a anului. Sumele au fost foarte mari si au avut impact asupra pietei valutare“, a declarat ieri guvernatorul, care a subliniat faptul ca leul nu s-ar fi prabusit atit de mult daca nu exista acest „obicei pacatos“.

Pe de alta parte, premierul a sustinut, de la Praga, faptul ca deprecierea monedei si scaderea bursei nu sint cauzate de situatia economica interna, ci mai degraba de climatul international precar. „Economia romaneasca poate fi afectata de diferite crize externe, precum cea inregistrata in Statele Unite, dar nu si de situatia politica interna, care nu a reprezentat pina in prezent un factor de descurajare a investitorilor straini“, a spus Calin Popescu Tariceanu.

Pe de alta parte insa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a recunoscut ca administratiile locale au avut cheltuieli impresionante in ultima parte a anului. Astfel, ministrul a recunoscut ca, numai in ultima saptamina a anului, municipalitatile au atras un miliard de euro de la buget, in timp ce cheltuielile totale pe luna decembrie au atins 7,1 miliarde de euro, adica aproximativ 7% din Produsul Intern Brut (PIB).

Guvernatorul Isarescu a subliniat ieri faptul ca economia Romaniei se confrunta cu un exces de lichiditate pe care BNR nu mai are capacitatea de a-l steriliza. „Probabil ca vom ajunge sa facem si cite doua licitatii pe zi, avind in vedere ca in ultima vreme am sterilizat aproape zilnic si tot nu prididim sa scoatem lichiditatea in exces din piata“, a mai spus seful bancii centrale.

Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca este o diferenta intre operatiunile de sterilizare, care pot fi facute doar de catre banca centrala, si felul in care a intervenit Ministerul Economiei si Finantelor, care se imprumuta, nu dreneaza excesul de lichiditate. „Ministerul Economiei si Finantelor, cind ia bani din piata, se imprumuta, nu sterilizeaza, nu scoate bani din piata. Acestea sint doua procese total diferite, care nu au nimic in comun“, a spus Isarescu.

Ambii oficiali au evitat sa dea un orizont de timp in ceea ce priveste asteptata revenire a pietelor valutara si de capital. Premierul leaga acest moment tot de pietele internationale, in timp ce guvernatorul a spus doar ca leul are suficienta forta pentru a reveni.

„Economia mondiala este afectata in masura diferita, dar probabil fara exceptie, de criza creditelor imobiliare din Statele Unite. Romania nu este o tara izolata, ci face parte din economia globala, astfel incit anumite efecte nu pot sa nu se faca simtite. Ca intotdeauna, elementul cel mai vulnerabil este bursa, care a si reactionat. Bursa isi va reveni cind aceasta criza la nivel mondial va fi depasita“, a spus Tariceanu. In privinta cursului de schimb, Isarescu a spus doar ca „leul isi va reveni la un moment dat“.

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro