Cotidianul: Lotul Nastase ne omoara Raportul de tara
Potrivit proiectului de raport al CE, DNA si Ministerul Public au fost „campionii luptei anticoruptie“, in timp ce Parlamentul este repetentul clasei pentru blocarea dosarelor Mitrea, Nastase, Pacuraru si Seres. Amanarea votului pe dosarele Mitrea si Nastase de catre parlamentari pare sa fi starnit nemultumirea Bruxelles-ului
Raportul Comisiei Europene ce va fi publicat la 23 iulie lauda activitatea Directiei Nationale Anticoruptie si a Ministerului Public si critica Parlamentul pentru blocarea dosarelor de mare coruptie, au confirmat pentru NewsIn mai multe surse europene. Cele doua institutii sunt „campionii luptei anticoruptie“, potrivit proiectului de raport elaborat de Comisia Europeana, in timp ce Parlamentul este criticat pentru ca a blocat investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt instrumentate de procurori si pentru ca a fost la un pas de a vota amendamentele la Codul de procedura penala criticate si in raportul din luna februarie. Daca aceste amendamente ar fi intrat in vigoare, raportul ar fi fost „mult, mult, mult mai negativ“, spun sursele citate.
Documentul retine de asemenea faptul ca, daca aceste amendamente nu au fost votate, nu inseamna automat ca s-a renuntat la ele, acestea aflandu-se in continuare in dezbaterea Parlamentului.
La fel ca in februarie, CE nu constata destule progrese la nici unul dintre cele patru obiective de referinta pe care Romania trebuia sa le indeplineasca in reforma Justitiei si in lupta anticoruptie. Mecanismul de cooperare si verificare in cadrul caruia sunt elaborate aceste rapoarte bianuale va fi mentinut inca cel putin un an, au spus sursele citate.
Criticat este si Consiliul Superior al Magistraturii, care, potrivit primului obiectiv de referinta, trebuie sa asigure „eficienta si transparenta“ sistemului judiciar, inclusiv prin organizarea transparenta de concursuri pentru ocupare a posturilor de conducere, in prezent existand o ancheta DNA in ce priveste unul dintre acele concursuri. In ceea ce priveste practica recrutarii rapide a magistratilor pe cai exceptionale, raportul pune sub semnul intrebarii profesionalismul acestora, pentru ca au fost examinati superficial sau deloc.
Similar cu raportul din iunie 2007, Comisia Europeana critica si acum inclinatia judecatorilor de a da pedepse minime si cu suspendare in cazurile de coruptie, semn ca nu inteleg rolul lor in lupta anticoruptie si necesitatea ca aceste pedepse sa fie descurajante. In ceea ce priveste Agentia Nationala de Integritate (ANI), ale carei infiintare si functionare sunt cerute prin obiectivul de referinta nr. 2, desi apreciaza faptul ca functioneaza, Comisia nu considera ca se poate inca renunta la acest obiectiv, deoarece mai trebuie urmarit ce se intampla cand cazurile initiate de inspectorii ANI vor ajunge in instante.
La ultimul obiectiv de referinta, combaterea coruptiei la nivelul administratiei locale si in teritoriu, CE mentioneaza strategia elaborata de Guvern in luna iunie, dar si faptul ca exista semnale privind coruptia generalizata in diferite sectoare ale societatii, cum ar fi sanatatea si invatamantul.