Sari direct la conținut

Cotidianul: Soc imobiliar: bancile limiteaza creditele pentru proiectele rezidentiale

Bancile au devenit mult mai selective atunci cind vine vorba despre finantarea ansamblurilor rezidentiale. Daca pina acum am asistat la un adevarat boom, atunci cind vine vorba despre lansarea de proiecte rezidentiale, probabil ca nu acelasi lucru se va mai intimpla in viitor. Pe de alta parte, specialistii spun ca vor fi scoase la vinzare doar proiecte de calitate, realizate de companii cu experienta. Mai trebuie spus ca nu se vor stopa finantarile pentru proiectele deja aprobate.

De asemenea, bancile se arata reticente si la anumite zone atunci cind se vorbeste despre acordarea de finantari. Bancherii spun ca nu se tem de un recul al pietei imobiliare.

„Am observat ca in general, pe plan international si nu doar in Romania, astfel de declaratii apar in urma unei cresteri spectaculoase a preturilor pe piata imobiliara. In cazul tarii noastre, dinamica rapida inregistrata in acest sector a dus preturile la niste niveluri greu de imaginat cu citiva ani in urma si este firesc ca o parte dintre specialisti sa se intrebe daca nu cumva vom asista la o corectie in perioada urmatoare. Fara sa exprim neaparat o pozitie in aceasta privinta, as aminti doar ca in ultimele luni am asistat la corectii semnificative privind si cursul de schimb, si bursa“, spune Mihai Bogza, presedinte CA Bancpost.

Analistii imobiliari considera ca demersul bancilor este normal si ca nu este vorba doar despre un caz izolat. „Nu e vorba doar de unele banci, ci de toate bancile. E normal sa se intimple asa. Toata lumea vrea sa faca bani pe banii altora si foarte putini se pricep sa dezvolte. Ceea ce se intimpla pe piata face ca aceste decizii sa fie normale. Dezvoltatorii ar vrea sa le dea banca toti banii, iar banca vrea sa-si ia masuri de precautie“, spune Ionut Bordei, seful Departamentului Rezidential al CB Richard Ellis-Eurisko. Bancherii confirma acest lucru. „Toate bancile au devenit mai selective cu finantarile imobiliare. Pina si bancile grecesti au inceput sa isi aleaga mai atent proiectele“, afirma Misu Negritoiu, director general ING Bank.

Numarul mare de solicitari face ca bancile sa aiba de unde sa aleaga. Succes vor avea doar dosarele cu documentatia bine pusa la punct, dar va conta si CV-ul dezvoltatorului. De altfel, bancile isi iau masuri de precautie. „Mi se pare firesc ca bancile sa acorde masuri prudentiale, deoarece a trecut faza in care erau atit de dornice de clienti incit inchideau ochii la aspectele negative din dosarul clientului. In plus, in ultima vreme au aparut probleme legate de calitatea necorespunzatoare a lucrarilor. Prin urmare, selectia stricta inseamna si faptul ca bancile nu vor sa isi asocieze numele in astfel de scandaluri“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro