Sari direct la conținut

„Cred că Rusia se trezește”. La Moscova, soțiile soldaților ruși lucrează în „Batalioane de familie”, pentru că „războiul nu se întâmplă pur și simplu fără motiv”

HotNews.ro
Putin si mamele soldatilor trimisi in razboiul din Ucraina, Foto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia
Putin si mamele soldatilor trimisi in razboiul din Ucraina, Foto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

Soțul Nataliei Yermakova, Aleksandr, luptă în Ucraina de peste un an după ce a răspuns apelului de mobilizare al președintelui Vladimir Putin în calitate de voluntar. Rănit la picior, a fost operat și apoi trimis înapoi în luptă, relatează Reuters într-un material despre soțiile soldaților ruși care au plecat pe front din convingere. Este vorba despre femeile care cred în discursul lui Putin și pentru care „există motive convingătoare pentru” război.

Batalionul de familie

Crezând cu fermitate în ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” împotriva Ucrainei, Natalia muncește ca voluntar într-un „Batalion de familie” la Moscova.

Ea face parte dintr-un grup de aproximativ 40 de rude, în mare parte femei, rude ale bărbaților mobilizați, care realizează plase de camuflaj, fac semne pentru a marca câmpurile de mine, adună lumânări pentru a fi folosite în adăposturi și pachete cu alimente.

Pe măsură ce Putin se îndreaptă către al cincilea mandat prezidențial în martie, considerându-se omul potrivit pentru a conduce o campanie militară despre care Occidentul spune că este un război de agresiune în stil colonial, oamenii ca Yermakova par să fie genul de ruși pe care îi vizează președintele.

Munca ei are loc într-un birou aparținând partidului de guvernământ Rusia Unită, în care se află un steag al Rusiei și portrete ale unor politicieni precum Putin.

Există mai multe grupuri similare care lucrează în împrejurimile Moscovei, a spus ea.

Rudele merg pe rând să ducă proviziile pe care le adună – într-o dubă veche de peste 30 de ani – către armata rusă în ceea ce Yermakova numește „noile teritorii” – pământ ucrainean anexat de Rusia.

„Ne dorim cu adevărat să-i sprijinim moral și emoțional și să le transmitem un mesaj… că oamenii de aici au nevoie de ceea ce fac ei”, a spus Yermakova pentru Reuters, în timp ce făcea o pauză de la realizarea unei plase uriașe de camuflaj.

Rusia lui Putin, Rusia lui „așa trebuie să fie”

Unele soții ale soldaților ruși care luptă în Ucraina cer ca soții lor, despre care spun că nu au avut suficiente pauze pentru a petrece timp cu familiile lor, să fie demobilizați, iar locurile lor să fie luate de alții, dar nu este și cazul acestei femei.

Yermakova, în vârstă de 37 de ani, nu împărtășește această îngrijorare. Ea a putut să fie cu soțul ei pentru o perioadă de timp, după ce și-a petrecut câteva luni recuperându-se la Moscova în urma unei operații la picior.

„Dacă guvernul nostru decide să acționeze în acest fel înseamnă că așa trebuie să fie”, a spus Yermakova.

„Cred că Rusia se trezește, se trezește din somn și înțelege că (războiul) nu se întâmplă pur și simplu fără motiv și că există motive convingătoare pentru acesta”.

Aceasta este o referire la narațiunea Kremlinului conform căreia conflictul face parte dintr-o luptă existențială mai amplă pentru o ordine mondială mai echitabilă împotriva a ceea ce Putin spune că este un Occident decadent, înclinat să controleze Rusia.

Citește și:

Cât de reală a fost întâlnirea lui Putin cu mamele soldaților trimiși la război în Ucraina? Cine sunt de fapt femeile prezente la ședința cu liderul de la Kremlin

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro