Sari direct la conținut

Credit de santier pe persoana fizica

Cotidianul

Cu un dosar ceva mai stufos decit cel pentru credit ipotecar clasic, citeva banci din Romania acorda credite pentru constructii in regie proprie fara angajarea unei firme specializate.

Pe linga documente clasice (adeverinta de venit, cerere tip) mai aveti nevoie de autorizatia de constructie, proiectul tehnic, planuri de locuinta, contract incheiat cu un diriginte de santier atestat, devizul de lucrari intocmit de o societate agreata de banca, raport de evaluare a devizului si planul de finantare a lucrarilor intocmit de societatea care a realizat devizul.

De mentionat ca nu orice banca este dispusa sa acorde un astfel de credit fara a angaja o firma de constructii. Printre cele care acorda astfel de finantari se numara BCR, Banca Romaneasca si Credit Europe Bank. Un astfel de credit poate fi accesat si de la Domenia. Toate bancile solicita angajarea unui diriginte de santier autorizat.

In cazul in care terenul si/sau constructia realizata intr-un anumit stadiu constituie contributie proprie, atunci raportul de evaluare trebuie sa contina valoarea totala a imobilului (teren si constructie), potrivit www.finzoom.ro.

Dupa ce veti obtine aprobarea, veti putea intra in posesia sumei prin virament bancar direct catre furnizorii de materiale, pe baza documentelor justificative (facturi fiscale – cu plata la termen). Platile se vor face in transe (intre 3 si 7 transe, in functie de banca), insa intr-un interval de timp de pina la maximum 18 luni.

O parte din credit va putea fi utilizata cash, urmind ca ulterior clientul sa prezinte bancii intr-un termen prestabilit documente justificative pentru suma utilizata cash. Platile din credit trebuie corelate cu planul de finantare prezentat de client si devizul general.

Fiecare utilizare din credit va fi precedata de un raport de evaluare care sa ateste ca gradul de acoperire cu garantii este cel cerut de banca. De obicei acesta trebuie sa fie de minimum 133% (vezi Banca Romaneasca, Credit Europe Bank), insa poate ajunge si pina la 150% (vezi Domenia Credit).

integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro