Sari direct la conținut

Crește numărul de cazuri de infecţie cu virusul West Nile în România. Un pacient a murit

HotNews.ro
Crește numărul de cazuri de infecţie cu virusul West Nile în România. Un pacient a murit
Țânțar din specia Culex pipiens. Acești țânțari răspândesc virusul West Nile, originar din Africa. FOTO: PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

De la începutul lunii iunie și până în prezent, un număr de 22 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate în România, două dintre acestea fiind considerate cazuri probabile.

Unul dintre aceşti pacienţi a murit, arată un raport publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), potrivit News.ro.

Conform celui mai recent raport publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (3 iunie 2024) și până pe 22 august s-au înregistrat 22 de cazuri, dintre care 20 de cazuri confirmate şi 2 cazuri probabile de infecţie cu acest virus.

Din aceste cazuri, o persoană a decedat.

Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă: 20-29 de ani (un caz), 40-49 de ani (două), 50-59 de ani (trei), 60-69 de ani (şapte), 70-79 de ani (şase), peste 80 de ani (trei).

Dintre pacienţi, 19 sunt bărbaţi şi trei femei.

Distribuţia pe judeţe a cazurilor (în funcţie de unitatea teritorială de expunere) este: municipiul Bucureşti (4), judeţul Bistriţa-Năsăud (2), Botoşani (1), Cluj (1), Dâmboviţa (1), Giurgiu (2), Ilfov (2), Mureş (2), Prahova (1), Satu Mare (2), Suceava (4).

Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut expunerea în Italia (Milano) şi a fost raportat de DSP Dâmboviţa.

Specialiştii INSP recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

INTERVIURILE HotNews.ro