Cresterea TVA sau a cotei unice, inevitabila
Patronatele din Romania si-au exprimat impotrivirea ferma fata de posibilele interventii de acest gen, despre iminenta carora au aparut zvonuri si in primavara acestui an.
„Aplicarea acestui tip de impozit nu este favorabila doar patronatelor, ci si salariatilor, carora li se ofera venituri nete lunare mai mari”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor.
Intreprinzatorii romani au sustinut ca reintroducerea sistemului de impozitare progresiva a salariilor ar crea premise puternice pentru mutarea veniturilor pe canale mai putin taxate si ar diminua atractivitatea mediului de afaceri.
Dincolo de aspectele privind fiscalitatea, cele doua institutii internationale au remarcat, printre evolutiile economice favorabile, fluxul constant al investitiilor straine si cresterea nivelului de trai al romanilor, reflectat in majorarea PIB pe locuitor (cu 44% pana in 2011).
Guvernul roman s-ar putea confrunta cu presiuni legate de majorarea cotei unice de 16% sau a taxei pe valoarea adaugata (TVA), se arata intr-un raport al Economist Intelligence Unit (EIU) si Columbia Program of International Investment.
„Autoritatile au rezistat pana acum, insa o crestere importanta a impozitelor ar putea deveni inevitabila”, se mentioneaza in raportul celor doua institutii internationale, citat de Mediafax. Cu privire la eliminarea cotei unice, patronatele din Romania si-au exprimat deja impotrivirea ferma.
Analistii mai atrag atentia asupra incetinirii cresterii economice si asupra vulnerabilitatilor mediului politic romanesc. Imbucuratoare sunt, in schimb, fluxul constant al investitiilor in economie, imbunatatirea mediului de afaceri si cresterea puterii de cumparare a romanilor.
Locatie avantajoasa in regiune
Romania va continua sa fie o locatie avantajoasa pentru investitii. In intervalul 2007-2011, investitiile straine directe s-ar putea cifra la 7,7 miliarde de dolari pe an, tara noastra situandu-se astfel pe locul 30 din cele 82 de state incluse intr-un top realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) si Columbia Program of International Investment, transmite Mediafax.
Stocul total de investitii va urca astfel de la 47,1 miliarde de dolari in 2007 la 75,8 miliarde de dolari in 2011. In ceea ce priveste valoarea investitiilor pe cap de locuitor, aceasta va scadea de la 453 de dolari in 2007 la 333 de dolari in 2011.
„Printre avantajele Romaniei ca locatie pentru investitii se numara populatia de circa 22 de milioane de consumatori si potentialul – datorat partial pozitiei geografice – sa devina un centru regional. Romania are forta de munca ieftina si calificata, precum si o structura industriala diversificata.
In trecut, stabilitatea economica, progresul slab al reformelor, riscurile regionale ridicate si sisteme legislative imprevizibile au fost principalele obstacole in calea investitiilor straine directe”, se arata in raport.
Pentru acest an, investitiile straine directe sunt estimate la circa 10 miliarde de dolari, bani care vor proveni din privatizarea sectorului energetic, din investitiile de tip greenfield si din profitul reinvestit de companiile straine.
Pentru anul viitor, investitiile s-ar putea ridica la 7,2 miliarde de dolari, nivel similar cu cel din 2011.