Crin Antonescu, de părere că Ilie Bolojan „trebuie să contacteze la vârf administrația americană și să explice de ce s-au anulat alegerile”

Crin Antonescu a comentat declarațiile vicepreședintelui american JD Vance despre anularea alegerilor prezidențiale și s-a arătat de părere că președintele interimar Ilie Bolojan „trebuie să contacteze la vârf administrația americană” pentru a da explicații cu privire la situația din țara noastră, întrucât noua echipă de la Casa Albă nu a avut până acum „un interlocutor oficial din România”.
„Cred că aici se vede foarte bine situația delicată a României. Domnul JD Vance face referire la situația din România invocând o declarație a fostului comisar european Thierry Breton, el nu a avut un interlocutor oficial din România. Trebuia să facă asta Klaus Iohannis, acum trebuie să o facă Ilie Bolojan, președinte interimar în exercițiu. Trebuie să contacteze la vârf Administrația americană și să explice de ce s-au anulat alegerile și că nu există niciun dubiu că vor fi alegeri democratice în România”, a declarat Crin Antonescu, candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR la alegerile din mai, vineri, la Antena 3.
Antonescu consideră că „e absolut justificat îndemnul lui JD Vance de întărire a valorilor democrației noastre”, așa cum și șeful Pentagonului, Pete Hegseth, are dreptate când spune că trebuie să majorăm cheltuielile pentru sectorul apărării și să ne sporim capacitățile militare.
„În pasajul pe care l-ați dat din JD Vance da, îmi pare rău, dar are dreptate, indiferent care sunt dovezile, cât de puternic a fost atacul sau nu, democrația sau instituțiile de apărare ale democrației s-au dovedit slabe pentru că acest atac a fost posibil. E adevărat, sigur că cineva ar trebui să prezinte toate dovezile care există, să-l convingă pe vicepreședintele american că nu sunt chiar atât de șubrede, că nu e vorba de câteva sute de mii de dolari în reclame electorale, ci de mai mult, de reclame ilicite. Și cealaltă parte, sunt acele shared democratic values (valori democratice comune n.red ) pentru că într-adevăr pentru urechea americană anularea unor alegeri e un lucru strident, care trebuie să aibă niște explicații puternice. S-a întărit dinspre Washington ideea că autoritățile din România trebuie să dea toate explicațiile. Atenție, nu trebuie să le dăm fiindcă le-a cerut JD Vance, ci pentru opinia publică românească”, a mai declarat Crin Antonescu.
Ce a spus JD Vance despre anularea alegerilor din România
În cadrul discursului susținut vineri la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele SUA i-a criticat pe liderii europeni și a spus despre România că „a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.
„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformare rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențeze alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a declarat JD Vance.
Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale în 6 decembrie, iar în motivarea deciziei luate cu unanimitate de voturi reclamă că procesul electoral „a fost viciat pe toată perioada desfășurării lui”.
„A fost afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au fost nesocotite reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”, mai notează CCR în motivare.
Judecătorii CCR au luat această hotărâre în contextul rapoartelor desecretizate din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, rapoarte în care serviciile de informații vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu, și care are „modul de operare al unui actor statal”. „Aici a fost Rusia”, declara Klaus Iohannis într-o conferință de presă din 18 decembrie.
Klaus Iohannis a demisionat de la Președinția României miercuri, 12 februarie, iar interimatul este asigurat de Ilie Bolojan.