Sari direct la conținut

Crin Antonescu: "Tokesizarea" UDMR-ului nu este de acceptat/ Daca as ajunge sa scriu lucruri asemanatoare celor pe care Dinu Patriciu le scrie despre partidul sau, as demisiona

HotNews.ro
Dinu Patriciu si Crin Antonescu, Foto: Agerpres
Dinu Patriciu si Crin Antonescu, Foto: Agerpres

Presedintele PNL Crin Antonescu a lansat, luni seara, la B1 TV, un atac dur la adresa lui Dinu Patriciu, raspunzand astfel criticilor sustinute ale omului de afaceri liberal la adresa Partidului National Liberal si aliantei USL.

„Daca as ajunge sa scriu lucruri asemanatoare cu cele pe care Dinu Patriciu le scrie despre partidul sau, as demisiona”, a declarat Antonescu.

Desi Crin Antonescu sustine ca Dinu Patriciu a salutat crearea aliantei cu PSD, omul de afaceri si-a aratat nemultumirile printr-o serie de editoriale, in ziarul „Adevarul”, legate de impotenta celor care bat la usa guvernarii, „amestecand uleiul cu apa in cautarea unui leac miraculous”, despre ghiveciul „PNL, guvern si posibilitatea unui nou partid” sau despre modul in care „liberalii s-au aliat cu celalalt bastion al FSN-ului, sub absurda eticheta de social-liberali„.

Referitor la criticile pe care i le aduce ziarul „Adevarul”, intrebat daca acestea sunt comandate de Dinu Patriciu, Antonescu a spus ca nu crede ca Patriciu verifica toate articolele care se scriu. ” Cred ca in redactia Adevarul sunt si jurnalisti buni si jurnalisti care scriu la comanda”, a spus Crin Antonescu.

Presedintele PNL a precizat ca nu impartaseste opinia lui Traian Basescu legata de moguli.

Intrebat ce s-a intamplat in relatia sa cu Dinu Patriciu, Antonescu a spus ca aceasta probabil s-a surpat din cauza unor nemultumiri legate de felul in care presedintele PNL a vazut constructia si componenta partidului. „E un lucru pe care multi nu il accepta. Relatia mea cu Patriciu nu a fost niciodata mai mult decat amicala; niciodata Patriciu nu a dictat politica PNL”, a precizat Crin Antonescu.

Despre alianta USL

  • Alianta cu PSD e o alianta greu de gestionat, dar trebuia facuta.
  • In momentul in care s-a facut alianta, decizia din PNL a fost una discutata om cu om. Nu cu Dinu Patriciu. El e un membru celebru, important in evolutia liberalismului romanesc, dar care din punct de vedere institutional nu se numara printre cei care trebuiau sa fie consulati cu privire la aceasta decizie.
  • Din informatiile pe care le-am avut, Dinu Patriciu a salutat aceasta alianta, dar nu l-am consultat in niciun fel. Singurul care s-a pronuntat impotriva aliantei, din conduecrea larga a PNL, a fost Ludovvic Orban, atat.
  • PNL a construit alianta pe picior de egalitate cu PSD si nu a abandonat valorile sale fundamentale in niciun fel. Dovada e chiar noul program economic al USL.
  • Alianta are o sansa si un avantaj cert. Sansa e de a grabi schimbarea actualei puteri. Sondajele nu garanteaza nimic, dar ca pariez eu sau nu, desi pariez, asta e scopul.
  • Socotim ca actuala putere depreciaza puternic situatia economica a Romaniei si ar fi bine pentru noi ca urmatoarele alegeri sa nu fie organizate de putere.
  • Alianta este intre partide. Astazi Ponta a dat un interviu in care a spus ca, construind acest program economic si-a mai schimbat viziunea.
  • Din punct de vedere doctrinar si mental, in perioada acestor 20 de ani, PNL si PSD au pornit de la distanta maxima. PSD-ul a pornit de la PCR si PNL-ul a trebuit sa fie foarte radical, pentru ca mesajul era nou.
  • Aceaste partide nu vor ramane fara urmari cand se vor desparti.

Despre UDMR

  • Ce le-am spus celor de la UDMR sunt niste lucrui pe care noi le oferim sau garantam. Sunt niste lucruri pe care nu le gasim acceptabile, indiferent daca vin sau nu alaturi de noi.
  • Nu este acceptabila declararea autonomiei teritoriale a unei parti din Romania sau chiar de exemplu, situatia cu reprezentanta tinutului Secuiesc, din prezent.
  • „Tokesizarea” UDMR-ului nu este de acceptat. Noi le dam sansa sa-si pastreze drumul in politica romaneasca. Reprezentarea maghiarilor in Parlament este de dorit.
  • In legatura cu predarea istoriei si geografiei, eu zic ca nu strica sa fie predate in romana.
  • Ca presedinte as da o declaratie prin care as arata foarte clar si as notifica si autoritatilor europene ca nu exista entitatea „Tinutul Secuiesc”.
  • Presedintele Basescu ar trebui sa fie foarte clar: nu exista un asemena tinut in Romania.
  • Eu as cere PPE-ului retragerea sprijinului pentru Laszlo Tokes.
  • Premierul care guverneaza cu UDMR-ul ar fi trebui sa discute foarte limpede si sa intrebe: Voi mai mergeti pe linia respectarii Constitutiei sau o luati pe linia lui Tokes?

Intrebat care considera ca este diferenta dintre dosarul de securitate al lui Mircea Ionescu Quintus si al lui Dan Voiculescu, Crin Antonescu a spus ca nu sunt doua situatii de asociat. „In legatura cu Mircea Ionescu Quintus, nu am sa pot face niciodata comentarii sau acuzatii. Eu n-am fost supus la ce s-a intamplat atunci. Evident ca faptul in sine e judecat cu asprime. Daca Dan Voiculescu era membru al PNL, s-ar fi putut pune in discutie si alte posibilitati, inclusiv excluderea acestuia”, a spus Antonescu.

Presedintele PNL a spus ca partidul sau „in afara ca a avut propriile sale probleme in interior”, are o pozitie foarte clara fata de institutia securitatii. „Nu am nicio problema sa fiu partener politic cu Dan Voiculescu”, a precizat copresedintele USL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro