Sari direct la conținut

Cristian Tudor Popescu intervine în scandalul de la Unirii: „Nicușor Dan s-a ținut tare și a biruit PSD”

HotNews.ro
Cristian Tudor Popescu. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Cristian Tudor Popescu. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, „s-a ținut tare și a reușit să biruie PSD-ul” în scandalul legat de reabilitarea planșeului de la Piața Unirii, consideră jurnalistul Cristian Tudor Popescu, notând că gestul politic al edilului indică faptul că „în acest moment, mai avem un candidat la președinția României, numai că nu în 2024, ci pentru 2029”.

„Dl. Nicușor Dan și-a început campania electorală. Adică, s-a hotărât să facă totuși ceva, și anume politică. Seara înfruntării cu armata personală a lui Băluță în parcul de la Unirii a fost un test dur pentru orice om politic. Că «invadarea» cu garduri și muncitori, în miez de noapte, a teritoriului în litigiu cu Primăria Generală a fost declanșată cu rea conștiință de către primarul Băluță se dovedește prin declarația directorului Metrorex: a primit vineri solicitarea Primăriei sector 4 pentru aviz de începere a lucrărilor la planșeul Piața Unirii, dar, din considerente procedurale, eliberarea acestui aviz foarte important durează câteva zile. Băluță a trecut la acțiune pretinzând că are toate avizele – cel puțin pe cel de la Metrorex nu-l avea”, a scris gazetarul miercuri seară, într-un comentariu publicat pe pagina lui de Facebook, intitulat „Nicușor Dan câștigă capitala. Capitala ce câștigă?”.

„Gealații lui Băluță, costumați în Poliție Locală, au creat o presiune psihologică majoră asupra lui N. Dan, strigând că doi dintre ei sunt răniți de buldozere, «Uitați-vă, domnule primar, zace acolo!». Pe loc, televiziunile PSD, în cap cu CîNîNî, au preluat provocarea, anunțând că buldozerele lui Nicușor Dan au călcat doi oameni (de fapt, era vorba de niște zgârieturi produse de un gard în cădere). Poliția Română, neavând ordin de la PNL să se implice, dădea bir cu fugiții. Vorbeți bine antrenați au rostogolit zeci de minute ideea lipsei de empatie a hainului N. Dan”, mai afirmă Cristian Tudor Popescu.

„Mai mult, purtători de microfon de la «fața locului» îl întrebau acuzator cine răspunde dacă planșeul Unirii se prăbușește și mor oameni. Totul convergea spre ideea că Băluță vrea să înlăture un pericol «eminent» (apud candidatul PSD la Senat C. Popescu Piedone), în vreme ce N. Dan se opune pentru că e un monstru fără suflet. Un astfel de «narativ» poate face țăndări peste noapte orice persoană publică”, continuă gazetarul.

Cristian Tudor Popescu notează că în fața „riscului de imagine enorm”, edilul Capitalei „nu s-a clătinat, n-a dat un pas înapoi”.

„A continuat să spună că cere aplicarea legii, care e de partea lui. Și iată că în războiul psihologic a cedat Ciolacu, confruntat și el cu perspectiva pierderii de voturi. Povestea finală, care se reține în mare, e că N. Dan s-a ținut tare și a reușit să biruie PSD-ul”, a adăugat gazetarul.

Potrivit jurnalistului, „în acest moment, mai avem un candidat la președinția României, numai că nu în 2024, ci pentru 2029”.

„Simplul fapt că Ciolacu și Ciucă (care s-a afișat cu N. Dan) au acceptat să susțină ideea referendumului cu privire la puterea Primăriei Generale în raport cu cele de sector reprezintă încă un tur de forță pentru actualul Primar General”, consideră Cristian Tudor Popescu.

„Dacă referendumul va trece, N. Dan va câștiga și mai mult capital politic, care nu va șterge însă datoria lui mare față de bucureșteni de a face mai mult pentru Capitală. Dacă nu, va avea o scuză pentru orice eșec ca Primar General: «N-am mijloacele să fac, pentru că nu mi le-ați dat»”, mai scrie gazetarul.

„Deci, politică face dl. Nicușor Dan, dar asta nu rezolvă traficul ucigător și poluarea din București”, conchide Cristian Tudor Popescu.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat miercuri seară, în disputa dintre el și edilul Nicușor Dan privind reabilitatea planșeului de la Piața Unirii, că va continua implementarea etapelor necesare pentru consolidarea zonei „în conformitate cu modalitatea aleasă de primarul general pentru finalizarea acestui proces”.

„Vom continua implementarea acestor etape în conformitate cu modalitatea aleasă de primarul general pentru finalizarea acestui proces, astfel încât împreună să reușim să oferim cea mai bună soluție, din perspectiva legală, pentru lucrările de consolidare din centrul Capitalei”, a afirmat edilul, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Primarul Capitalei declarat, despre lucrările la Planşeul din Piaţa Unirii, că, după ce Primăria Sectorului (PS) 4 va primi toate avizele, municipalitatea o să emită autorizaţia, Nicușor Dan arătând că interesul este ca lucrarea să se facă, dar numai „legal”. Edilul a mai spus că lucrarea ar urma să dureze în jur de doi ani.

Tot miercuri, Nicușor Dan a anunțat că Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară a rectificat cele 4 cărți funciare care atestă Primăriei Muncipiului București calitatea de proprietar și administrator al întregii zone supraterane din Piața Unirii, respectiv parcul și planșeul.

Primăria Sectorului 4 a început în noaptea de duminică spre luni lucrările de reabilitare la planșeul de la Unirii, în baza unei autorizații emise în regim de urgență de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță.

Primarul general a spus că nu a predat amplasamentul Primăriei Sectorului 4 și a venit luni seară, însoțit de excavatoare, să demoleze gardurile puse de angajații primăriei conduse de Băluță pentru organizarea de șantier, deoarece aceasta ar fi fost amplasată ilegal pe terenul municipalității.

Poliția Locală Sector 4 a făcut scut în fața excavatoarelor, pentru a împiedica demolarea, doi angajați reclamând că au fost răniți, iar Poliția a anunțat că a deschis dosar penal.

Într-un final, Nicușor Dan a reușit să demoleze gardurile, iar Băluță și-a retras echipa din șantier, la cererea premierului Marcel Ciolacu.

INTERVIURILE HotNews.ro