Sari direct la conținut

Scandalul planșeului de la Piața Unirii. Daniel Băluță îngroapă securea războiului și anunță că va căuta „soluția legală”

HotNews.ro
Scandalul planșeului de la Piața Unirii. Daniel Băluță îngroapă securea războiului și anunță că va căuta „soluția legală”
Împrejmuirea șantierului din Piața Unirii, captură dintr-un clip postat de primarul Daniel Băluță pe Facebook.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat miercuri seară, în disputa dintre el și edilul Nicușor Dan privind reabilitatea planșeului de la Piața Unirii, că va continua implementarea etapelor necesare pentru consolidarea zonei „în conformitate cu modalitatea aleasă de primarul general pentru finalizarea acestui proces”.

„Salut deschiderea către dialog anunțată de către domnul primar general Nicușor Dan, care vine în întâmpinarea mesajelor publice pe care le-am transmis în toată această perioadă, legată de procedura de autorizare a lucrărilor atât de necesare pentru punerea în siguranță a planșeului peste râul Dâmbovița, din zona Pieței Unirii”, a afirmat Băluță, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

„Vom continua implementarea acestor etape în conformitate cu modalitatea aleasă de primarul general pentru finalizarea acestui proces, astfel încât împreună să reușim să oferim cea mai bună soluție, din perspectiva legală, pentru lucrările de consolidare din centrul Capitalei”, a adăugat edilul.

„Prioritatea mandatului nostru la nivel local trebuie să fie întotdeauna binele public și mai ales, punerea în siguranță a vieților și a bunurilor cetățenilor, ale căror interese trebuie să le reprezentăm cu bună credință”, a mai susținut primarul Sectorului 4, în mesajul său.

Nicuşor Dan: După ce PS4 ia toate avizele, o să emitem autorizaţia

Anterior în cursul zilei de miercuri, Primarul Capitalei declarat, despre lucrările la Planşeul din Piaţa Unirii, că, după ce Primăria Sectorului (PS) 4 va primi toate avizele, municipalitatea o să emită autorizaţia, Nicușor Dan arătând că interesul este ca lucrarea să se facă, dar numai „legal”. Edilul a mai spus că lucrarea ar urma să dureze în jur de doi ani.

Primarul a precizat, despre situaţia de la Planşeul Unirii, că în momentul de faţă au emis un certificat de urbanism la început de septembrie, iar în baza acelui certificat primăria Sectorului 4 trebuie să facă un proiect tehnic.

„Asta înseamnă detalierea, tot ce vor ei să facă acolo şi cu proiectul ăsta tehnic să se ducă la mai mulţi avizatori. Ce mai importanţi sunt cei care au structuri, Metrorex, pentru că sunt perete în perete cu ei, Apa Nova, pentru că lucrează deasupra lor şi în momentul în care toate astea sunt gata, evident că o să emitem autorizaţia pentru că este o chestiune care trebuie făcută”, a spus Nicușor Dan, într-o emisiune de la Prima News.

Întrebat cât durează toate autorizaţiile acestea, primarul a precizat că depinde de avizator şi că în opinia sa nu ar trebui să dureze mai mult de două-trei luni.

„Interesul nostru este ca lucrarea să se facă, dar numai să se facă legal, să nu fim noi în situaţia să facem lucrări cum s-au făcut la pasajul Unirii, unde am avut accidente, cum a fost Buzeşti, unde a stat şantierul doi ani. Aşa faci când dai în regim de urgenţă şi te trezeşti pe şantier că nu ai prevăzut toate lucrurile pe care trebuia să le prevezi în proiectare”, a subliniat primarul, potrivit News.ro.

Despre amploarea lucrării de la Piaţa Unirii, edilul a precizat că, după unele variante de proiect pe care le-a văzut, ar urma să dureze doi ani.

„Sunt trei tronsoane acolo, un tronson este în parc, nu deranjează practic pe nimeni, iar al doilea tronson prevede închiderea podului de la Hanul lui Manuc, şi cu o circulaţie alternativă şi al treilea tronson, închiderea Bulevardului Unirii, tronsonul din parc şi circulaţia pe cele două bretele din jur”, a arătat primarul.

Întrebat ce le spune oamenilor care se tem să treacă pe acolo, Nicuşor Dan a precizat că „persoanele care trebuie să evalueze chestiunea aceasta sunt experţi autorizaţi de statul român şi niciunul dintre ei nu spune că e un pericol public acolo”.

„A fost făcută o expertiză în 2024 şi nivelul este acelaşi cu nivelul de siguranţă la jumătate din podurile şi pasajele din Bucureşti”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Eroarea de la cadastru, îndreptată

Tot miercuri, el a anunțat că Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară a rectificat cele 4 cărți funciare care atestă Primăriei Muncipiului București calitatea de proprietar și administrator al întregii zone supraterane din Piața Unirii, respectiv parcul și planșeul.

În luna iulie, acestea au fost trecute din greșeală în proprietatea Ministerului Mediului – Apele Române, a spus edilul.

„Instituția Apele Române este proprietar numai pe albia râului Dâmbovița și numai în subteran, ca atare nu avea dreptul legal sa ceară autorizații de lucrări pentru suprateran. 4 instituții ale statului: Apele Române, OCPI, Primăria Sectorului 4 și Primăria Sectorului 3 s-au prefăcut că nu văd această eroare gravă din documente”, a scris Nicușor Dan, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Primarul general a anunțat că va sesiza organele de cercetare penală în legătură cu acest caz.

Primăria Sectorului 4 a început în noaptea de duminică spre luni lucrările de reabilitare la planșeul de la Unirii, în baza unei autorizații emise în regim de urgență de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță.

Asta deși, edilul Sectorului 4, Daniel Băluță a anunțat cu câteva zile în urmă că renunță la proiect deoarece primarul Nicușor Dan nu dă autorizație în regim de urgență pentru lucrări.

La rândul lui, Nicușor Dan a acuzat că autorizația emisă de Primăria Sectorului 3 a fost emisă ilegal, singura autoritate competentă să emită documentul fiind Primăria Capitalei.

Primarul general a spus că nu a predat amplasamentul Primăriei Sectorului 4 și a venit luni seară, însoțit de excavatoare, să demoleze gardurile puse de Sectorul 4 pentru organizarea de șantier, deoarece aceasta ar fi fost amplasată ilegal pe terenul municipalității.

Daniel Băluță a scos un extras de carte funciară în care se specifica că terenul este în administrarea Ministerului Mediului, și l-a acuzat pe Nicușor Dan de fals.

Poliția Locală Sector 4 a făcut scut în fața excavatoarelor, pentru a împiedica demolarea, doi angajați au reclamat că au fost răniți, iar Poliția a anunțat că a deschis dosar penal.

Într-un final, Nicușor Dan a reușit să demoleze gardurile, iar Băluță și-a retras echipa din șantier, la cererea premierului Marcel Ciolacu, aflat în plină campanie electorală.

Administraţia Naţională Apele Române a reacţionat, miercuri, la acuzaţiile primarului general, precizând că acţiunile instituţiei au vizat doar bunurile aflate în administrare, situate în subteran. De asemenea, instituţia a anunțat că nu a solicitat eliberarea vreunei autorizaţii de construire.

„În temeiul Legii Apelor, administratorul bunurilor din domeniul public al statului, Administraţia Naţională „Apele Române”- Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Argeş-Vedea, a înscris provizoriu în data de 29.07.2024, în cartea funciară, dreptul de proprietate al statului român şi pe cel de administrare al său pentru a îndeplini astfel obligaţia de înregistrare cadastrală şi funciară a domeniului public administrat”, a transmis Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).

Bunurile vizate fac parte din Amenajarea Complexă a Râului Dâmbovița, reprezentând suprafețe de teren aparținând albiei minore a râului Dâmbovița, ocupate de construcții hidrotehnice speciale situate în subteran (adică sub planșeul Unirii).

Autorizația de construire nu a fost emisă la solicitarea ANAR- ABA Argeș-Vedea, ci la cererea Primăriei Sectorului 4, a precizat ANAR.

INTERVIURILE HotNews.ro