Sari direct la conținut

Conflict între edili pe planșeul Unirii: Daniel Băluță anunță că a început lucrările, cu autorizație de la Negoiță / Scandal cu Poliția după ce Nicușor Dan a mers să demoleze gardurile de la șantier – VIDEO

HotNews.ro
Conflict între edili pe planșeul Unirii: Daniel Băluță anunță că a început lucrările, cu autorizație de la Negoiță / Scandal cu Poliția după ce Nicușor Dan a mers să demoleze gardurile de la șantier  – VIDEO
Primăria sectorului 4 a instalat garduri în Piața Unirii din București pentru a incepe lucările la planșeul Unirii, 14 octombrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Primarul Daniel Băluță a anunțat că de luni au început lucrările de refacere a planșeului Unirii, în baza unei autorizații emise în regim de urgență de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a mers apoi cu Poliția Locală pentru a da jos gardurile „amplasate ilegal” de edilul de sector, însă a fost împiedicat de angajații primăriei de sector. La fața locului a venit și Poliția Națională, iar primarul Capitalei a plecat cu polițiștii la sediu pentru a le arăta actele care să ateste că terenul este al PMB.

În urmă cu câteva zile, primarul Băluță anunța că renunță la lucrare, deoarece Primăria Capitalei nu i-a dat autorizație în regim de urgență pentru începerea lucrărilor. 

Un angajat al Primăriei Sector 4 îi cere lui Nicușor Dan să se liniștească: „Eu am sunat la 112. Vă rog să ne retragem și să nu facem circ”. La fața locului a venit să Poliția Națională.

Nicușor Dan este împiedicat să intre pe terenul împrejmuit, polițiștii locali de la sectorul 4 cerându-i să se legitimeze.

Acum nu vorbim de autorizații, vorbim de cine administrează acest teren. Poți să te aștepți de orice, când noi avem o corupție imobiliară, de 20 de ani, și nu avem niciun condamnat. E vorba să ia niște bani în avans din aceste lucrări, fără să ia niciun aviz”, a spus Nicușor Dan, după ce a fost împiedicat să intre pe teren cu Poliția Locală pentru a demola gardurile.

Primarul Capitalei a spus că situația va fi lămurită de Poliția Națională, unde el merge acum pentru a prezenta documentele care să ateste că terenul este al PMB: „Mă duc acum la Poliția Națională să lămuresc și mă întorc să demolăm gardurile”.

Nicușor Dan: Autorizația este flagrant ilegală. Demolăm gardurile. Scandal cu Poliția Locală

Polițiștii locali sunt împiedicați de angajați ai Primăriei Sectorului 4 să demoleze gardurile și au sunat la 112: „Avem o situație, primarul Nicușor Dan instigă la comiterea unei infracțiuni”.

Nicușor Dan susține acum declarații de presă la fața locului, unde a mers cu Poliția Locală pentru a demola gardurile.

„Noi vom lua gardurile și așteptăm primăria de sector să vină cu avizele, mai apoi cu autorizațiile și apoi vor putea începe lucrările”, a spus Nicușor Dan, arătând că terenul este al Primăriei Capitalei, singura instituție care poate autoriza lucrări acolo.

Principalale declarații ale primarului Capitalei:

  • Bucureștiul are multe probleme foarte importante, nu se reduce Bucureștiul la Piața Unirii, noi trebuie să reabilităm conductele de termoficare, liniile de tramvai, trebuie să cumpărăm tramvaie, să consolidăm clădiri cu risc seismic. Nu înțeleg de ce noi toți ne oprim din lucru pentru mofturile unui primar care nu este în stare să ia niște avize și vrea să ia niște bani înainte să ia niște avize.
  • Noi suntem aici pe un teren care este în administrarea Primăriei Municipiului București, în ceea ce privește pod-urile, prin Administrația Străzilor și în ceea ce privește parcul, prin ALPAB și administrarea nu i-a fost cedată Primarului Sectorului 4 și nu îi va fi cedată până nu obține o autorizație legală.
  • Aici niște cetățeni au pus niște garduri pe un teren care nu le aparție și noi o să le luăm, pentru că terenul este în administrarea noastră.
  • Așteptăm ca Primăria Sector 4 să vină mai întâi cu toate avizele și apoi să îi dăm autorizație.
  • Autorizația este flagrant ilegală. Demolăm gardurile.
  • Apele Române au cursul apei Dâmboviței în subteran, dar toți copacii, tot asfaltul, ce vedeți aici, este în administrarea noastră.
  • Povestea este identică cu palmierii de la Sectorul 3 și numitorul comun este PSD-ul.
  • Eu și d-voastră putem să ne înțelegem să ne declarăm republică sau monarhie, dar trebuie să respectăm legea.
  • Așteptăm ca Primăria Sectorului 4 să vină cu avizele, iar noi îi dăm autorizația.
  • Vor pleca toți în urma sesizării noastre. O să pună băncile la loc, o să ia utilajele și o să plece. O să le pună la loc Primăria Sectorului 4, care a făcut lucrările pe un teren care nu-i aparține.
  • Dacă era pericol public în 2022, primarul Sectorului 4 trebuia să vină atunci cu o cerere de emitere a autorizației.
  • Nu e adevărat că nu are cum să obțină avizele. Avizul important este de la Apa Nova, Metrorex și alte avize de la utilități pe care nu le au. În momentul de față, noi am primit o cerere de autorizare în regim de urgență fără niciun fel de aviz. Noi am ceruut 20 de avize. Când vor veni cu cele 17 avize, vor avea și cele 3 avize de la instituțiile noastre.
  • Trebuie să spună că e pericol public un expert, nu există acest expert care să spună asta.

Daniel Băluță: Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Sectorului 3 în regim de urgență

Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Sectorului 3 în regim de urgență, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, într-o conferință de presă.

Principalele declarații:

  • Am început ziua de la ora 00:00 cu o veste extraordinară, am început să punem în siguranță centrul Bucureștiului.
  • În anul 2022 am obținut dreptul de administrare a zonei printr-o hotărâre de Consiliu General.
  • În baza acestei hotărâri am efectuat studiul de fazabilitate, am făcut licitația, am întocmit documentația necesară pe care am depus-o la PMB și PS3. Din fericire pentru București, vineri, a fost emisă autorizația de construire care stă la baza începerii lucrărilor. Luicrările trebuies începute ieri.
  • De ce S3 a emis autorizația de construire. Primul și cel mai important motiv este documentul prin care ISC a statutat că Sectorul 3 este autoritate deliberativă. Inclusiv în certificatul de urbanism emis de PMB stă scris că terenul este preponderent în S3 și nesemnificativ în Sectorul 4.
  • Autorizația a fost emisă de Sectorul 3 în regim de urgență. Primul motiv este că este un pericol public, avem expertiza necesară.
  • Al doilea motiv este hotărârea dată de Comitetul pentru Situații de Urgență, care a luat act de pericolul public.
  • Al treilea argument este legat de prevederile Legii 50/1991, care permite executarea lucrărilor în regim de urgență.
  • De ce am putut începe lucrările fără a încălca legea? Pentru că am emis un ordin de începere a lucrărilor.  Al doilea argument este legat de faptul că întreaga zonă nu aparține Primăriei Munciipiului București, ci Ministerului Mediului, aveți extrasul de carte funciară. Un alt argument este legat de protocolul cu Apele Române.
  • Extrasul de carte funciară este cel relevant, terenul este la Ministerul mediului. Documentul a fost ascuns de Primăria București când a emis certificatul de urbanism. E un certificat de urbanism fals.
  • Autorizația de construire este strict pe planșeu, pentru pasajul Uniri. În momentul acesta lucrările se desfășoară în spațiul verde, până la primăvară nu afectează traficul.
  • Viața se măsoară în rezultante, important este că am început operațiunea de punere în siguranță a planșeului, restul este mai puțin relevant.
  • Contractul cu constructorii nu prevede avans, ci plățile se vor face pe măsură ce se execută lucrările.
  • Întrebat de jurnaliști dacă a făcut plângere penală pentru presupusul fals, comis de Primăria Capitalei: Nu e rolul meu să fac sesizare penală. Rolul meu e să pun în siguranță centrul Bucureștiului, nu să generez procese.

Primăria Capitalei a anunțat că primarul  Nicușor Dan participă la ora 12:30 la acțiunea Poliției Locale a  Municipiului București „de demontare a gardurilor amplasate ilegal de Primăria Sectorului 4 în zona Parcului Unirii”.

Anunțul privind începerea lucărilor a fost făcut de Băluță, inițial, pe Facebook, luni dimineață.

„Punem în siguranță centrul Capitalei! De la ora 00.00, am început lucrările de refacere din temelii a Planșeului Unirii, placa de beton veche de aproape 100 de ani, analizată de experți și declarată un pericol public.

  • Lucrările se derulează într-un spațiu deja securizat și nu afectează circulația rutieră sau pietonală! Dincolo de orice discuție, siguranța oamenilor este și va rămâne prioritatea numărul 1 pentru noi, cei din Sectorul 4!
  • Mulțumesc tuturor instituțiilor statului român care au înțeles pericolul cu care ne confruntăm și au colaborat cu noi, pentru a fi azi în măsură să începem lucrările”, a scris primarul Daniel Băluță, luni dimineață, pe pagina de Facebook.

Primăria Sectorului 4 a primit de la Guvernul României circa 800 de milioane lei pentru reabilitarea planșeului Unirii. Licitația pentru realizarea lucrărilor a fost câștigată de asocierea Construcții Erbașu – Concrete & Design Solutions valoarea lucrărilor fiind de 867.756.446 lei.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat pe 3 octombrie că a iniţiat procedura prin care Planşeul Unirii se întoarce în administrarea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizând că edilul Bucureştiului „a blocat” lucrările necesare la acest obiectiv, despre care susține că a fost declarat de experţi „pericol public”.

Discuții în contradictoriu între Nicușor Dan și Daniel Băluță

Toată discuția a pornit după ce primarul general, Nicușor Dan, a declarat că Primăria Sectorului 4 a cerut pentru consolidarea și reabilitarea planșeului autorizație în regim de urgență și nu ar avea bază legală să o emită deoarece legea permite emiterea unei astfel de autorizații doar în caz de pericol public.

Autorizația de urgență nu trebuie să obțină avizele cerute la o autorizație emisă în regim normal, a explicat Nicușor Dan. Acesta a spus că planșeul a fost încadrat de expertiza făcută de Primăria Sectorului 4 în grad de risc 4, nu grad de risc 5, cel care ar însemna că e pericol public.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a menţionat că avizele cerute de municipalitate pentru a elibera autorizaţia privind lucrările la Planşeul Unirii nu sunt „un moft”.

„Eu am spus că este oportun ca acel planşeu să fie înlocuit, numai că pentru ca planşeul să fie înlocuit legea spune că autorizaţia o dă primarul general şi legea îl obligă pe primarul general să dea o autorizaţie când are avize. Avizele nu sunt aşa, un moft, că vrem noi să bifăm ceva. (…) Dacă nu ai avizele corespunzătoare, poţi să ai mari probleme în practică, pentru că acolo lucrarea asta se învecinează cu metroul, trece peste caseta de colectare a apelor uzate şi trebuie ca fiecare dintre oamenii ăştia să spună care sunt condiţiile în care noi să dăm autorizaţie”, a explicat jurnaliştilor Nicuşor Dan.

El anunţa săptămâna trecută că va elibera autorizaţia de construire în cazul Planşeului Unirii după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate.

Pe 19 septembrie, primarul Sectorului 4 a făcut o vizită la planșeu, în subteran pentru a arăta starea acestuia. În urma acestei vizite și a discuțiilor în contradictoriu cu Nicușor Dan, Prefectul Bucureștiului, Toader Mugur Mihai a pus proiectul pe ordinea de zi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență București.

Caracterul de urgență este cert, planșeul prezintă pericol public, a spus prefectul după ședința Comitetului.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, pe 25 septembrie, ca instituţiile abilitate să emită cu celeritate avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea lucrărilor de consolidare şi reabilitare la Planşeul Unirii.

„Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ia act de situaţia de urgenţă, astfel cum a fost consemnată de autoritatea publică locală a Sectorului 4 (…) pentru prioritizarea iniţierii lucrărilor de consolidare şi reabilitare a obiectivului. Comitetul dispune tuturor instituţiilor cu atribuţii în emiterea avizelor, autorizaţiilor să procedeze la rezolvarea cu celeritate a emiterii acestora”, declara prefectul Capitalei, Toader Mugur Mihai, după şedinţa comitetului.

Edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă, estima că lucrările la Planşeul Unirii vor începe în zece zile.

„Suntem într-o stare de real pericol, atât planşeul de acoperire a râului Dâmboviţa, cât şi Pasajul Unirii au nevoie de consolidare urgentă pentru a pune în siguranţă vieţile sutelor de mii de oameni care tranzitează zilnic centrul Capitalei, cu maşina, cu autobuzul, tramvaiul sau metroul ori ca pietoni”, afirma Băluţă.

INTERVIURILE HotNews.ro