Sari direct la conținut

Critici aspre pentru modificările propuse de Ministerul Educației. Primele voci care contestă planurile-cadru pentru învățământul liceal

HotNews.ro
Elevi pe holul unui liceu din București, Foto: DreamsTime / Cateyeperspective
Elevi pe holul unui liceu din București, Foto: DreamsTime / Cateyeperspective

Propunerile de modificare a planurilor-cadru puse în dezbatere publică de Ministerul Educației au fost primite cu reticență de specialiști care și-au exprimat îngrijorarea privind schimbările care vor fi făcute în programa liceenilor dacă acestea vor fi aprobate.

Facultatea de Istorie a Universității din București și-a exprimat dezacordul față de propunerile de modificare a planurilor-cadru făcute de Ministerul Educației, în special în ceea ce privește reducerea drastică a orelor alocate disciplinei Istorie.

Reprezentanții facultății avertizează că aceste modificări vor avea un impact negativ asupra formării civice a tinerilor, asupra dezvoltării gândirii critice și consolidării unei societăți democratice responsabile.

De asemenea, aceștia consideră că reducerea orelor de istorie va adânci unele dintre cele mai grave fenomene care deja afectează societatea, cum ar fi abandonarea gândirii raționale, vulnerabilitatea în fața pseudo-științei și succesul teoriilor xenofobe și conspiraționiste.

Facultatea de Istorie atrage atenția asupra faptului că eliminarea istoriei din trunchiul comun al claselor a XI-a și a XII-a este o eroare gravă, care va priva o mare parte dintre elevi de o înțelegere aprofundată a istoriei naționale și universale.

Reprezentanții facultății susțin că o singură oră pe săptămână, în clasele a IX-a și a X-a, este insuficientă pentru a asigura o pregătire adecvată în acest domeniu complex.

Aceștia consideră că eliminarea istoriei ca materie obligatorie la Bacalaureat pentru profilul umanist, specializarea Filologie, este o decizie surprinzătoare și care va avea multiple consecințe negative.

Facultatea de Istorie solicită Ministerului Educației și Cercetării o reevaluare urgentă a deciziei privind reducerea orelor de istorie și insistă asupra necesității unui curriculum echilibrat care să acorde importanța cuvenită acestei discipline fundamentale.

Puteți citi aici întreg comunicatul de presă transmis de Facultatea de Istorie în care argumentează că istoria „are un rol fundamental în consolidarea societății și în formarea tinerilor”.

Scoaterea limbii latine, criticată

Și Societatea de Studii Clasice a criticat propunerea făcută de Ministerul Educației de a scoate limba latină din programa liceală pentru filiera teoretică.

Specialiștii în studii clasice au denunțat această decizie drept „o barbarie comisă de un grup de persoane neidentificabile, în mod evident fără niciun fel de orizont cultural și în deplin dispreț față de cultura națională și identitatea noastră europeană”, potrivit unui comunicat de presă citat de Libertatea.

Reprezentanții Societății de Studii Clasice au acuzat lipsa de transparență a Ministerului Educației și au subliniat că elaborarea noilor planuri-cadru s-a făcut „fără consultarea prealabilă a niciunui specialist recunoscut din mediul academic”.

Aceștia consideră că scoaterea limbii latine din liceu reprezintă un atentat la cultura umanistă fondatoare a Europei și că „sfidează bunul simț elementar”. Ei avertizează că această măsură va duce la „distrugerea cognitivă și morală” a elevilor. Societatea de Studii Clasice a mai afirmat că noile planuri-cadru reiau modelul educațional promovat de regimul comunist.

„La 35 de ani după Revoluția din 1989, acest plan-cadru ne întoarce, de fapt, la paradigma «Omului Nou» din anii 50, ambalată acum în «descentralizare curriculară și creșterea flexibilității»”, a declarat Florian Matei-Popescu, președintele Societății de Studii Clasice din România.

Societatea de Studii Clasice a cerut Guvernului României să revizuiască urgent această propunere.

„Într-o țară în care o bună parte din politicieni au un nivel de cultură submediocru, reintroducerea limbii latine în școală ar fi oferit posibilitatea noilor generații de a recrea o clasă politică luminată și cu adevărat interesată de viitor”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educației și Cercetării a pus vineri în consultare publică planurile-cadru pentru liceu, iar propunerile vor putea fi trimise la adresa de e-mail consultare@rocnee.ro până la data de 6 martie.

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro