Sari direct la conținut

Criza climatică: Vor fi necesare schimbări în producția alimentară pentru a combate efectele schimbării climatice (Studiu)

HotNews.ro
Criza climatică: Vor fi necesare schimbări în producția alimentară pentru a combate efectele schimbării climatice (Studiu)

Încercările de a rezolva criza climatică prin diminuarea emisiilor de carbon provenite de la autoturisme, fabrici și centrale electrice nu vor fi suficiente, potrivit unui anunț pe care oamenii de știință îl vor face săptămâna aceasta, scrie The Guardian.

Presa a intrat în posesia unei copii a raportului privind schimbarea climatică și exploatarea terenurilor, care este acum dezbătut la Geneva de către Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), și care dezvăluie că este imposibil ca temperaturile globale să fie menținute în limite sigure, în lipsa unor transformări în ceea ce privește felul în care alimentele sunt produse și pământul gestionat.

În momentul de față, oamenii exploatează 72% din suprafața Terrei (în afara zonelor acoperite de gheață), pentru a susține populația în creștere a globului, scrie în raport. În același timp, agricultura, activitatea forestieră și alte activități de producție asemănătoare produc aproape un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai mult, aproape jumătate din emisiile de metan, unul dintre cele mai nocive gaze cu efect de seră, provin din câmpurile de orez și din fermele de creștere a bovinelor.

Agricultura intensivă, care a ajutat populația umană să crească de la 1.9 miliarde acum un secol, la 7.7 miliarde, a contribuit și la erodarea solului și la reducerea materialelor organice disponibile.

„Schimbarea climatică crește degradarea terenurilor prin creșterea intensității ploilor, inundațiilor, frecvenței secetelor, vânturilor puternice și a nivelului mării”, transmite raportul.

Aceasta este o analiză sumbră a pericolelor care urmează și apare pe fundalul ultimelor știri legate de evenimente meteorologice extreme. Suprafața de gheață din regiunea arctică a atins un record negativ în luna iulie, valurile de căldură care au afectat Europa luna trecută au fost cu 1.5-3 grade Celsius mai crescute din cauza schimbărilor climatice, iar temperaturile globale pentru luna iulie s-au ridicat cu 1.2 grade Celsius peste pragul perioadei pre-industriale.

Printre măsurile propuse în raport, este inclusă și sugestia de modificare a dietei.

„O dietă sănătoasă și sustenabilă, precum cele bazate pe cereale integrale, legume, nuci și semințe, oferă oportunități majore de reducere a emisiilor de gaze”, scrie în raport.

Schimbările vor fi necesare și în felul în care terenurile sunt folosite, raportul referindu-se la politici care ar trebui să includă „acces îmbunătățit pe piață, si către serviciile de agricultură, precum și întărirea securității proprietăților funciare”.

Șansele ca aceste măsuri să fie luate în considerare de politicieni sunt încă nesigure. Națiunile se vor întâlni la sfârșitul anului 2020, probabil în Marea Britanie, la o conferință în cadrul căreia delegații vor formula un plan de implementare eficientă a politicilor pentru carbon zero.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro