Cseke Attila: Finantarea pentru programul de trimitere la tratament in strainatate a bolnavilor va creste cu 58,8%
Guvernul a aprobat o hotarare pentru reglementarea programelor nationale de sanatate pe anul 2010, care prevad obiectivele din sistem, modalitatile de finantare, precum si asigurarea medicamentelor si materialelor sanitare, a anuntat ministrul Sanatatii Cseke Attila. Potrivit acestuia, va creste cu 58,8%, finantarea pentru programul de trimitere la tratament in strainatate a bolnavilor, cu 69,94% finantarea programului de hemofilie si cu 14,69% programul de scleroza multipla.
„Vom aloca bani suficienti pentru tratamentul bolnavilor de oncologie, diabet, boli rare, tuberculoza, HIV – SIDA, precum si pentru cei care au nevoie de dializa”, a mai afirmat ministrul Sanatatii.
Cseke Attilai a declarat ca prin acest act normativ se reglementeaza achizitionarea prin procedura organizata la nivel national a medicamentelor specifice, aceasta fiind, in opinia ministrului, o modalitate de reducere a cheltuielilor publice. „Pana in anul 2007, achizitia acestor medicamente a fost facuta in mod centralizat, iar in anul 2009, in mod descentralizat, si pot sa va spun ca costurile medii pentru bolnavii de cancer din anul 2007 pana in 2009 au crescut cu 104,08%, iar in ceea ce priveste bolnavii diabetici costurile sunt mai mari cu 24,37%. Exista diferente semnificative si intre costurile medii pentru acelasi tratament in diverse judete. Costul mediu pentru tratamentul in chirurgia cardio-vasculara la Bucuresti a fost anul trecut de 1.170 de lei, in Cluj – 4.356 de lei, iar in Mures – 2.969 de lei”, a precizat ministrul.
Hotararea de Guvern stabileste si includerea unor noi subprograme in structura programelor de sanatate de evaluare:
- subprogramul de tratament al bolnavilor de tuberculoza
- subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut
- subprogramul de monitorizare activa a terapiilor specifice oncologice
- subprogramul de transplant de celule stem hematopoietice periferice centrale