Sari direct la conținut

Csibi Barna este singurul functionar detasat din Harghita in trei ani. Detasarea unui extremist maghiar in Tara Motilor poate fi o discriminare pe criteriu etnic – presedintele CNCD

Csibi Barna, Foto: Hotnews
Csibi Barna, Foto: Hotnews

In ultimii trei ani, nicio persoana nu a fost detasata de la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, a declarat pentru HotNews.ro directorul executiv al DGFP Harghita, Kedves Emeric. Csibi Barna, functionar public, a fost mutat din Miercurea Ciuc la Abrud (in Tara Motilor), la patru zile dupa ce extremistul maghiar a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu in spatiul public. Legea nu prevede insa detasarea ca o sanctiune disciplinara. Contactat de HotNews.ro, seful ANAF nu a explicat de ce l-a detasat pe Barna, nici daca l-a sanctionat mutandu-l la Abrud, in conditiile in care detasarea nu poate fi, legal, utilizata ca masura punitiva.

Decizia detasarii unui functionar public intre judete este luata de presedintele ANAF”, a explicat directorul executiv al DGFP Harghita. Kedves Emeric a precizat ca cea mai recenta detasare la institutia pe care o conduce, in ultimii 4 ani, este a sa. “Doar eu am fost detasat, in 2007, pentru imbunatatirea activitatii profesionale”, a declarat acesta. Si in cazul sau, hotararea a fost luata de presedintele ANAF de la acea vreme, Daniel Chitoiu. Kedves Emeric a fost detasat in Covasna, tot ca director executiv.

  • In cazul lui Csibi Barna, motivul detasarii este “ca a lezat imaginea institutiei”, a continuat Kedves Emeric.

Csibi Barna a spanzurat papusa cu chipul lui Avram Iancu pe data de 14 martie. Pe data de 18 martie, ANAF anunta, intr-un comunicat de presa, ca “functionarul public Csibi Barna (…) a incalcat prevederi ale Legii nr. 7 din 18 februarie 2004, republicata, privind Codul de conduita a functionarilor publici“. Potrivit articolului 7 din lege, invocat de Agentie, “functionarii publici au obligatia de a apara in mod loial prestigiul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si de a se abtine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia“.

In acelasi comunicat, ANAF anunta ca presedintele Agentiei, Sorin Blejnar, “a dispus detasarea pentru 6 luni a functionarului public Csibi Barna la Administratia Finantelor Publice a orasului Abrud, judetul Alba”.

Vezi atasat comunicatul ANAF din 18 martie

Vezi mai multe din Stiri, evenimente pe 220.ro

Detasarea nu este o sanctiune disciplinara, se arata in Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. In lege este prevazut ca:

  • Detasarea se dispune in interesul autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, pentru o perioada de cel mult 6 luni. In cursul unui an calendaristic un functionar public poate fi detasat mai mult de 6 luni numai cu acordul sau scris.
  • (Art. 77 – alin.1)
  • Pe perioada detasarii functionarul public isi pastreaza functia publica si salariul. Daca salariul corespunzator functiei publice pe care este detasat este mai mare, el are dreptul la acest salariu. Pe timpul detasarii in alta localitate autoritatea sau institutia publica beneficiara este obligata sa-i suporte costul integral al transportului, dus si intors, cel putin o data pe luna, al cazarii si al indemnizatiei de detasare (Art. 77 – alin.4).

Csibi Barna: S-a facut o legatura nu tocmai profesionala intre libera mea exprimare din timpul meu liber si detasare

Csibi Barna

Csibi Barna

Foto: Hotnews

Discutia pe care am avut-o cu domnul director al Directiei de Finante Alba este secreta. Ce voi face in perioada urmatoare depinde de multe, dar si de comisia de disciplina de la ANAF si de ce decizie va lua. Acum sunt in concediu de odihna si din moment ce este legal nu am ce sa zic. Eu am cerut acest concediu. Pe urma ma voi intoarce la noul meu loc de munca. Concediul are 21 de zile“, a declarat Csibi Barna la RTV, citat de EVZ.ro.

Voi depune si o contestatie impotriva deciziei directorului ANAF de a ma detasa la Abrud. Mi s-a pus in fata un dosar de presa si, din cate am citit acolo, imi dau seama ca s-a facut o legatura nu tocmai profesionala intre actul privind libera mea exprimare facut in timpul meu liber si aceasta detasare. Ceea ce vreau sa va spun este ca detasarea nu este o masura disciplinara conform legii functionarului public“, a precizat Barna.

Csaba Asztalos: Decizia detasarii la Abrud poate fi interpretata ca o discriminare pe criteriu etnic

Csaba Asztalos

Csaba Asztalos

Foto: AGERPRES

Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat ca decizia ANAF “este una neinspirata si incita la violenta“. “Ii incita pe locuitorii din Abrud la o astfel de situatie. (…) Din punctul meu de vedere, decizia detasarii la Abrud poate fi interpretata ca fiind o discriminare pe criteriu etnic“.

Poate fi calificata ca un abuz si poate fi interpretata si ca o discriminare pe criteriu etnic“, a continuat presedintele CNCD, referitor la decizia ANAF de a-l detasa pe extremistul maghiar Csibi Barna in Tara Motilor.

In ceea ce priveste reactia CNCD in acest caz, Csaba Asztalos a declarat: “Eu nu ma pot substitui domnului Csibi Barna sa fac o autosesizare, iar daca va face o sesizare eu, prin ce am spus, deja m-am antepronuntat, asa ca nu o sa particip la solutionarea petitiei“.

Pana in prezent, institutia pe care o conduce “nu a primit deocamdata nicio petitie pentru a cerceta cauza. Putem primi o sesizare numai de la persoana in cauza pentru ca este direct interesat. Chiar si daca primim o sesizare de la un ONG, persoana in cauza trebuie sa-si asume petitia”.

Referitor la posiblitatea autosesizarii CNCD, Csaba Asztalos a explicat ca aceasta se poate face la propunerea oricarui membru al Colegiului Director. Insa, pentru ca “fapta priveste o persoana fizica, individualizata, iar aceasta are posibilitatea sa depuna singura plangere, eu nu pot sa ma substitui persoanei in cauza”.

Presedintele PNL Sfantu Gheorghe: Detasarea lui Csibi Barna este o metoda de corectie medievala

Detasarea in judetul Alba a lui Csibi Barna este o “gafa monumentala” si o “metoda de corectie medievala”, care nu face decat sa “arunce gaz pe foc” si sa alimenteze disputele interetnice, a declarat miercuri presedintele PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu. “Este condamnabil gestul extremistului Csibi Barna de a spanzura papusa cu chipul lui Avram Iancu, dar si continuarea cu o gafa monumentala marca Sorin Blejnar, care a incercat sa rezolve problema printr-o metoda de corectie medievala”, a declarat Madalin Guruianu, citat de Agerpres.

  • UPDATE: Barna a fost audiat de Comisia de Disciplina a DGFP Harghita. Decizia Comisiei nu poate fi aplicata pana cand instanta nu da sentinta definitiva

Csibi Barna a fost audiat, joi, 24 martie, de Comisia de Disciplina a Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Harghita, al carui angajat era in data de 14 martie. Comisia de Disciplina va stabili daca fapta sa aduce atingere prestigiului institutiei si daca acest comportament este incompatibil cu calitatea de functionar public. Surse din cadrul DGFP Harghita au declarat pentru Agerpres, in urma audierii, ca aceasta comisia va formula o propunere care va fi inaintata la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), iar decizia va fi facuta publica de conducerea centrala a acestei institutii.

Csibi Barna risca sa primeasca o sanctiune ce poate merge de la mustrare si diminuarea salariului sau suspendarea dreptului de avansare in gradele de salarizare, pana la destituirea din functia publica.

Indiferent insa de decizia luata, ea nu poate fi aplicata pana cand instanta nu da o sentinta definitiva in acest caz, transmite Agerpres. Potrivit statutului functionarului public, “in cazul in care fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara si ca infractiune, procedura angajarii raspunderii disciplinare se suspenda pana la data in care instanta judecatoreasca dispune achitarea sau incetarea procesului penal”.

Peste 400 de moti au cerut declararea “persona non grata” a celor care defaimeaza simbolurile nationale

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus miercuri, 23 martie, inceperea urmaririi penale impotriva lui Csibi Barna, pentru savarsirea infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii si linistii publice si instigare la discriminare.

Detasarea lui Csibi Barna la Administratia Finantelor Publice a orasului Abrud, judetul Alba, a generat insa o serie de proteste din partea localnicilor. Marti, peste 400 de moti s-au adunat in Piata Avram Iancu din orasul Campeni, unde au adoptat o hotarare prin care au cerut Presedintiei, Guvernului si Parlamentului Romaniei “sa se dezica si sa condamne cu promptitudine tot ceea ce aduce atingere integritatii statului roman”, transmite Agerpres.

Protestatarii le-au cerut autoritatilor centrale “sa analizeze cu luciditate actiunile iredentiste si xenofobe, indiferent din partea cui ar veni”. De asemenea, motii au cerut declararea “persona non grata” a celor care “defaimeaza cu atata impertinenta istoria si simbolurile nationale”. La adunare au fost prezenti 12 primari din zona.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro