Sari direct la conținut

Cui se va vinde PNL? (de Mircea Marian)

Evenimentul Zilei

Basescu sau Iliescu: aceasta este optiunea pe care trebuie sa o ia liberalii in urmatoarele zile. Pe de o parte, un fost nomenklaturist care, la inceputul anilor ’90, a incurajat minerii sa-i ciomageasca pe toti opozantii din asanumitele partide istorice. De cealalta parte, un presedinte al carui dosar de Securitate a disparut subit si care, in cei patru ani de cand se afla la Cotroceni, a incercat in permanenta sa desfiinteze PNL-ul.

Conducerea PNL este deja divizata in doua tabere. Unora le place concubinajul secret cu PSD si se tem de Traian Basescu. Printre ei, Crin Antonescu, Bogdan Olteanu si Dinu Patriciu. Altii cred insa ca o asociere cu Iliescu ar distruge identitatea ideologica a partidului si spera intr-o refacere a Aliantei D.A. Paradoxal, cel care reprezinta aceasta tabara este Ludovic Orban, pana ieri unul dintre cei mai vocali critici ai presedintelui Basescu.

Nu cred ca liderii PNL vor gasi o a treia cale pentru a iesi din acest joc. Miza este prea mare si ei nu vor putea lasa electoratul liberal sa decida singur daca, in turul doi al alegerilor, voteaza cu PSD sau cu PDL. Bineinteles, formal va exista o astfel de declaratie, dar ea va fi insotita de eternul „dar…“. Bogdan Olteanu, in discursurile pe care le-a tinut imediat dupa alegeri, n-a spus un cuvant rau despre Oprescu si, in schimb, l-a criticat dur pe Blaga.

In fapt, ceea ce joaca acum liderii liberali nu este viitorul Capitalei sau al altor mari orase unde se confrunta oamenii lui Basescu cu cei ai lui Iliescu. Ei isi pregatesc acum participarea la viitoarea guvernare, pentru ca este clar ca urmatorul parlament va fi impartit intre PDL, PSD, PNL si UDMR. Unii simpatizanti ai liberalilor cred ca formatiunii lor preferate nu i-ar strica patru ani de opozitie. Parerea mea este ca liderii acestui partid se simt foarte bine la putere, nu vor sa plece din Palatul Victoria si negociaza, de pe acum, o formula de supravietuire. Aceasta presupune ca echipa care va ajunge la putere sa pastreze cat mai multi dintre liberalii aflati in structurile descentralizate, sa numeasca in guvern un numar cat mai mare de ministri PNL si, foarte important, sa nu se apuce sa cerceteze gestiunea cabinetului Tariceanu. Afinitati ideologice? Importanta lor va fi egala cu zero.

Care ar fi, atunci, combinatia ideala pentru liberali? Cum sa aleaga intre dracu’ si taica-su? Eu unul cred ca, acum, Basescu ar putea reprezenta, pentru PNL, raul cel mai mic. Omul vrea in mod sincer sa se schimbe. Vrea ca poza lui sa ajunga in manualele scolare si este constient ca nu o sa reuseasca daca se tine doar de scandaluri. De cateva saptamani nu a mai spus un cuvant rau despre guvernul Tariceanu. O pace intre PNL si PDL este deci posibila, chiar daca ambele tabere vor sta mereu cu mana pe arma.

Cat despre o combinatie PNL-PSD, ar fi bine ca liderii liberali sa arunce o privire in urma, nu mai departe de 1992 sau 2001. De doua ori in perioada de dupa ’89 au cochetat cu oamenii lui Iliescu. De fiecare data au fost la un pas sa devina istorie, alaturi de PNTCD si afara din parlament.

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro