Sari direct la conținut

Cum a ajuns un profesor de matematica din URSS unul dintre cei mai influenti miliardari din lume. Destinul fascinant al oligarhului Berezovski

HotNews.ro
Boris Berezovski (iulie 2007), Foto: Agerpres
Boris Berezovski (iulie 2007), Foto: Agerpres

Miliardarul rus Boris Berezovski, vechi opozant al presedintelui Vladimir Putin si unul dintre oligarhii aparuti in anii tulburi ce au marcat destramarea URSS, a murit sambata, in locuinta sa din Ascot, localitate situata la circa 60 de kilometri sud-vest de Londra, in circumstante misterioase, considerate „inexplicabile” de catre politia britanica. Potrivit celor de la „The Telegraph”, marirea, exilul si decaderea lui Berezovski sunt asemenea „unei povesti faimoase din literatura rusa, plina de farmec si tradare”. E povestea unui profesor de matematica ajuns un miliardar influent, a carui viata s-a desfasurat in limuzine si avioane private, in apartamente de lux si resedinte spectaculoase, inconjurat de bodyguarzi si avocati.

Ascensiunea la putere a lui Berezovski a semanat fidel cu cea a altor membri ai noii elite ruse, conectata puternic cu Kremlinul, care a dominat o tara ravasita de criminalitate si haos, un grup cunoscut sub numele de „oligarhi”. Decaderea magnatului din sferele puterii a coincis cu ascensiunea lui Putin si debutul unei noi ere, in care o administratie prezidentiala centralizata controleaza toatele aspectele societatii.

Decesul magnatului rus, in varsta de 67 de ani, a fost confirmat sambata seara de catre purtatorul sau de cuvant, Tim Bell.

La Moscova, avocatul sau rus, Alexandre Dobrovinski, a declarat la televiziunea Rossia 24 ca oligarhul s-a sinucis: „In ultima vreme, Berezovski era intr-o stare groaznica, era ingropat in datorii, era distrus… Era obligat sa-si vanda tablourile si alte bunuri”.

Dobrovinski a adaugat: „De la niste prieteni comuni am aflat ca le-a cerut 5.000 de dolari pentru a cumpara un bilet de avion”.

Un amic al lui Berezovski, omul de afaceri Demian Kudriavtsev, a respins insa teoria ca magnatul ar fi putut sa-si puna capat zilelor. „Nu, nu e vorba de asa ceva! Nimeni nu stie ce s-a intamplat. Nu exista niciun indiciu aparent de sinucidere, urme de injectii sau de ingestie de medicamente”.

O sursa din anturajul lui Berezovski a afirmat la randul sau ca miliardarul a murit in urma unui atac de cord: „Berezovski a murit de infarct. El a fost recent in Israel pentru tratament, apoi a revenit in Marea Britanie”.

Duminica, politia britanica a anuntat ca experti in decontaminare au fost trimisi la locuinta miliardarului rus. „Ofiteri special antrenati, inclusiv anchetatori specializati in NRBC (nuclear, radiologic, biologic si chimic) sunt in prezent la fata locului pentru a desfasura investigatii”, a anuntat politia din regiunea Thames Valley, in apropiere de Londra.

Puternic in Rusia lui Eltin, cazut in dizgratie in timpul lui Putin

Fosta eminenta cenusie a Kremlinului in timpul presedintiei lui Boris Eltin, Berezovski a cazut in dizgratie odata cu venirea la putere a lui Vladimir Putin si a plecat in Marea Britanie. Moscova a solicitat Londrei in repetate randuri, fara succes insa, extradarea omului de afaceri, inculpat in Rusia pentru ca a cerut declansarea unei lovituri de stat impotriva regimului lui Putin.

Miliardarul a fost unul dintre adversarii cei mai virulenti ai presedintelui Putin. El era la Londra una dintre figurile principale ale unui grup de exilati rusi anti-Putin – The London Circle -, din care a facut parte si Alexander Litvinenko, un dezertor al FSB (serviciile secrete ruse, ex-KGB), otravit in noiembrie 2006 cu poloniu, o substanta radioactiva. Litvinenko bause, cu putin timp inainte, un ceai cu omul de afaceri Dmitri Kovtun si cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, intr-un hotel londonez. Lugovoi, considerat de Londra principalul suspect, l-a acuzat pe Berezovski de implicare in asasinarea lui Litvinenko. Miliardarul a respins insa acuzatiile si a castigat un proces de calomnie la un tribunal din capitala britanica.

De altfel, Berezovski urma sa depuna marturie in ancheta privind moartea lui Litvinenko luna viitoare.

Boris Berezovski era vizat de numeroase anchete in Rusia, ultima datand din mai 2012, dupa ce a propus o recompensa celor care il vor „aresta pe criminalul periculos Putin”.

El fusese de asemenea condamnat in costumacie la 18 ani de inchisoare pentru spalare de bani, delapidari de fonduri si talharie.

Sambata, dupa anuntul mortii oligarhului, un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Boris Berezovski „i-a cerut iertare” presedintelui Vladimir Putin si voia sa revina in Rusia.

„Acum catva timp, doua luni poate, Berezovski i-a trimis lui Vladimir Putin o scrisoare, pe care a scris-o personal, in care a recunoscut ca a comis multe greseli si i-a cerut iertare lui Putin”, a spus Peskov.

Potrivit lui Peskov, Berezovski i-a cerut de asemenea presedintelui rus sa il ajute sa se intoarca in Rusia.

Anuntul mortii lui Berezovski a provocat reactii in general rezervate sau negative in Rusia, unde oligarhul decazut din gratiile Kremlinului si opozant al presedintelui Putin nu era foarte popular, scrie AFP. „Nu va fi multa lume care sa zica ceva de bine despre el, asa ca cel mai bine e sa nu spui nimic”, a scris unul dintre liderii opozitiei ruse, Boris Nemtsov, in timp ce pentru politologul rus Serghei Markov, care a lucrat cu el, Berezovski era „un manipulator genial”, dar „geniul sau a lucrat impotriva Rusiei si aceasta l-a dus la pierzanie”.

Conflictul cu Abramovici

Anul trecut, lui Berezovski i-a fost respins un proces intentat la Londra impotriva miliardarului rus Roman Abramovici, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea.

Berezovski si Roman Abramovici (ianuarie 2000)

Berezovski si Roman Abramovici (ianuarie 2000)

Foto: AGERPRES

Berezovski l-a acuzat pe fostul sau asociat si prieten ca l-a constrans, prin „amenintari” si „intimidari”, sa vanda in 2001 partea sa din grupul petrolier Sibneft pentru 1,3 miliarde de dolari, un pret – potrivit lui – net sub valoarea reala a companiei.

Abramovici si-a vandut apoi participatia la Sibneft pentru 8.6 miliarde de euro. Berezovski a fost obligat sa-i plateasca lui Abramovici cheltuieli de judecata de 35 milioane lire sterline (41 milioane de euro), pierzand procesul dupa ce judecatorii l-au declarat un martor „nesigur in mod natural”.

„The Telegraph” scrie ca Abramovici a recunoscut doar ca i-a platit lui Berezoski circa 938 de milioane de euro deoarece acesta a actionat ca un „nas politic” (termenul in limba rusa este de „krysha” sau „acoperis”).

Atat Berezovski, cat si Abramovici s-au numarat printre cei cativa oameni care au facut averi imense achizitionand foste companii petroliere nationalizate si fabrici din diferite industrii, in contextul destramarii Uniunii Sovietice.

„Am avut incredere in el. Credeam ca este ca si fiul meu. M-a tradat”, a spus Berezovski despre Abramovici in fata tribunalului din Londra. Ziaristii britanici l-au descris atunci ca fiind un barbat scund, combativ, aratand ca un Danny DeVito la patru ace, imbracat cu un costum albastru si o camasa alba deschisa la gat. Langa el se afla prietena lui, Elena Gorbunova, cu 20 de ani mai tanara decat el, cu care miliardarul avea doi copii. Cu doar cateva luni inainte, Berezovski fusese de acord sa-i cedeze fostei sale neveste, Galina Besharova, peste 257 de milioane de euro, cel mai costisitor divort din istoria Marii Britanii. Berezovski si Besharova au fost casatoriti timp de 18 ani si au avut doi copii.

Ascensiunea si decaderea unui oligarh

Potrivit celor de la „The Telegraph”, marirea, exilul la Londra si decaderea lui Berezovski sunt ca o „poveste importanta din literatura rusa, plina atat de farmec, cat si de tradare”. E povestea unui om care a trait in limuzine si avioane private, in apartamente de lux si resedinte spectaculoase, inconjurat de bodyguarzi si avocati.

Nascut la Moscova in 1946, intr-o familie de evrei rusi, Boris Abramovici Berezovski a fost in epoca sovietica un profesor de matematica, castigand un salariu de mizerie, pentru ca ulterior, dupa destramarea Uniunii Sovietice, sa devina unul dintre cei mai bogati oameni din lume, un miliardar flamboaiant, care a ajutat la instalarea a doi presedinti la Kremlin. El a devenit inamicul de unul dintre ei si a fost fortat sa plece in exil, stabilindu-se in Marea Britanie in anul 2000 si obtinand statutul de refugiat politic in aceasta tara in 2003.

Fiul unui inginer si al unei asistente, Berezovski a absolvit electronica si matematica, scriindu-si lucrarea de

Eltin si Berezovski (aprilie 2008)

Eltin si Berezovski (aprilie 2008)

Foto: AGERPRES

doctorat pe teme de cibernetica si teorie a informatiei. El a lucrat ca asistent cercetator, apoi ca cercetator principal si a devenit sef de departament la Institutul pentru Probleme de Management din cadrul Academiei de Stiinta a Rusiei. In 1987, s-a transformat aproape peste noapte in om de afaceri. A lucrat mai intai ca dealer de masini, dupa care a fondat compania LogoVAZ si a devenit multimilionar preluand controlul firmei Avtovaz, cel mai mare producator de masini din era sovietica, scriind in acelasi timp articole pe teme economice in publicatia „Sovetskaya Rossiya”. „Cu ajutorul banilor, al farmecului si al contactelor, a devenit folositor lui Boris Eltin dupa ce s-au intalnit in 1993 si, in acelasi timp, a beneficiat la fel de mult intr-un moment in care economia era in haos”, potrivit „The Telegraph”.

Berezovski a preluat controlul companiei petroliere Sibneft si a achizitionat 49% din actiunile postului public de televiziune ORT. Ulterior, impreuna cu alti oligarhi, a finantat o campanie abila de realegere in fruntea tarii a lui Eltin. Ei au format Semibankirschina (Legea celor Sapte Bancheri), un grup clandestin format din oameni de afaceri rivali, care si-au folosit banii, contactele si influenta media pentru a-l ajuta pe Eltin.

Berezovski a fost numit in Consilul de Securitate al Rusiei, fiind insarcinat cu reconstructia Ceceniei devastata de razboi. Potrivit unor critici, el ar fi pus la cale rapiri de persoane, ajutandu-i pe teroristi si platind apoi el insusi cererile de rascumparare. In aceasta perioada, magnatul se prezinta ca fiind un negociator si un om al pacii.

Averile oligarhilor au crescut semnificativ dupa ce au imprumutat statul, primind in schimb actiuni la fostele companii nationalizate. In 1997, dupa ce a preluat controlul companiei aeriene Aeroflot, Berezovski a fost plasat de revista Forbes pe locul al noulea in clasamentul celor mai puternici antreprenori din lume. Averea lui ajunsese la trei miliarde de dolari.

Ulterior, Berezovski si-a folosit o parte din bani pentru a finanta campania prezidentiala a lui Vladimir Putin, in 2000 si a blocului Unitatii (predecesorul Rusiei Unite). Berezovski insusi a devenit deputat in Duma de Stat.

Postul sau de televiziune a dus o campanie negativa agresiva si eficienta la adresa principalilor contracandidati ai fostului agent KGB, ajutandu-l pe Putin sa castige alegerile. Constient insa de antipatia pe care oligarhii o starneau in randul rusilor obisnuiti – care-i priveau drept principalii vinovati pentru starea in care se afla economia -, Putin s-a distantat de acestia si, implicit, si de Berezovski. In aceasta perioada, a avut loc un atentat la viata oligarhului, cand o bomba plasata intr-o masina Opel a fost detonata la trecerea Mercedesului blindat al lui Berezovski. Soferul sau a murit pe loc, insa miliardarul a scapat nevatamat (unele surse afirma ca autorii atentatului ar fi fost asociatii sai de la compania auto).

Miliardarul a fost fortat sa renunte la mandatul de parlamentar care-i garanta imunitatea si sa fuga in Franta. Dupa o perioada, Berezovski a ajuns la Londra. Cand autoritatile de la Moscova ar cerut extradarea sa – pentru a raspunde acuzatilor de slapare de bani prin intermediul Aeroflot – , el a afirmat ca, daca se va intoarce in Rusia, viata sa va fi in pericol. A cerut azil pe teritoriu britanic, pe care l-a primit in 2003.

In mai multe interviuri acordate presei londoneze, Berezovski a afirmat ca urmareste sa-l rastoarne violent de la putere pe presedintele Putin prin finantarea unor grupari de complotisti din Moscova: „Trebuie sa folosim forta pentru a schimba acest regim. Nu e posibil sa rastorni acest regim prin mijloace democratice. Nu pot exista schiumbari fara forta, presiune”.

Anul trecut, intr-o scrisoare deschisa publicata de Facebook, Berezovski a afirmat: „Ma pocaiesc si cer iertare pentru aducerea lui Vladimir Putin la putere”. El si-a cerut scuze pentru aducerea la putere „a unui om care a calcat in picioare libertatea si a oprit dezvoltarea Rusiei”.

Potrivit ziaristilor britanici, Berezovski a dus o viata de lux in Marea Britanie, avand locuinte in Wentworth Park, Ascot, Berks si fiind un client fidel al restaurantelor din zona exclusivista Mayfair.

„Un om sub presiune financiara”

Presa a scris insa ca, in anii din urma, averea lui Berezovski a scazut considerabil, unul dintre motive fiind luptele din justitie. Pierderea procesului intentat lui Abramovici pare a fi insa momentul care a declansat caderea lui Berezovski. Miliardarul a intrat in depresie, s-a izolat de prieteni si a fost nevoit sa-si vanda din proprietati pentru a-si achita datoriile.

Politia britanica, langa casa unde a murit magnatul

Politia britanica, langa casa unde a murit magnatul

Foto: AGERPRES

La inceputul acestui an, fosta sa prietena, Elena Gorbunova – de care s-a despartit in 2012 -, a afirmat ca Berezovski ii datora milioane de lire sterline in urma vanzarii unui proprietati de 25 de milioane. In timpul procesului s-a aflat ca Gorbunova reusise sa convinga judecatorii sa blocheze active ale magnatului in valoare de 200 de milioane de lire sterline, ea afirmand ca se teme ca oligarhul nu-i va putea plati cele cinci milioane de lire in urma vanzarii imobilului.

Judecatorii au declarat atunci ca, potrivit dovezilor, Berezovski era „un om sub presiune financiara”.

La 19 martie, cu mai putin de o saptamana inainte de moartea sa, magnatul ar fi vandut o lucrare semnata Andy Warhol (o editie limitata a posterelor „Red Lenin”) intr-o incercare de a-si plati creditorii si notele de plata uriase ale proceselor sale.

Sambata, ziaristul Ilia Zhegulev de la „Forbes Rusia” a publicat ceea ce pare a fi ultimul interviu cu Berezovski, realizat vineri seara. Potrivit „The New York Times”, interviul „pare sa descrie un magnat decazut cautand intelesul vietii si sperand sa mearga acasa”.

„Nu vreau nimic altceva decat sa ma intorc in Rusia… Nu stiu ce sa fac. Am 67 de ani. Si nu stiu ce sa fac in continuare”, a spus miliardarul, sustinand chiar ca „a pierdut sensul vietii”.

Surse: The Telegraph, The New York Times, Russia Today, Wikipedia

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro