Cum a ajuns USB sa se impuna in fata PNL
Uniunea Salvati Bucurestiul (USB) a reusit sa se impuna in fata „celui mai tanar vechi partid din Romania” (PNL), la doar 7 luni de la inregistrarea oficiala, in competitia electorala din Capitala. Istoria USB este strans legata de cea a lui Nicusor Dan, unul dintre fondatorii partidului si al asociatiei cu acelasi nume, pe care a infiintat-o in 2008. De-a lungul timpului, Asociatia „Salvati Bucurestiul” a castigat peste 90 de procese impotriva autoritatilor sau alaturi de autoritati impotriva speculatorilor imobiliari, potrivit usb.ro.
- HotNews.ro prezinta scurta istorie a unui partid abia infiintat care a reusit sa se impuna in batalia electorala din Bucuresti.
Asociatia Salvati Bucurestiul a fost infiintata in 2008 de Nicusor Dan Daniel, Diana-Lavinia Culescu si Loredana-Mirabela Gradinaru. Potrivit informatiilor din registrul national ONG, asociatia este condusa de Nicusor Dan, alaturi de ceilalti doi membri fondatori care au si calitatea de vicepresedinte in cadrul organizatiei.
In martie 2008, asociatia a dat publicitatii raportul „Bucuresti, un dezastru urbanistic”, in care a atras atentia asupra caselor de patrimoniu distruse sau lasate intentionat in paragina si a traficului intens din capitala.
De-a lungul timpului, asociatia a castigat peste 90 de procese impotriva autoritatilor sau alaturi de autoritati impotriva speculatorilor imobiliari, potrivit usb.ro. Nicusor Dan aminteste pe site-ul uniunii o parte din activitatile desfasurate de asociatie de-a lungul timpului printre care: salvarea a 7 hectare de spatiu verde in Parcul Tineretului, salvarea de la demolare a unor cladiri de pe bulevardul Kiseleff si castigarea unui proces impotriva unor privati care cereau primariei 20 de milioane de euro, prin interventia de partea primariei in instanta.
In 10 iunie 2012, la alegerile locale, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a candidat independent la Primaria Capitalei, clasandu-se pe locul al treilea, cu 8,45 procente. Nicusor s-a declarat multumit de rezultatul alegerilor din 2012.
„Da, raspunsul este da. Pentru ca am avut un buget comparativ cu al celorlalti candidati, de 40-50 de mii de euro, comparat cu milioane de euro, am avut un timp foarte scurt, am inceput in noiembrie si trebuia sa fie alegerile in noiembrie, cand ne-am apucat noi, si au fost in iulie. Notorietatea n-o cunoastem, eu o estimez in jur de 35%, faptul ca din 35% au votat 8,5% si in conditiile in care sondajele de opinie dadeau 3-4% cu doua-trei zile inainte, inseamna ca oamenii au avut incredere sa-si exprime aceasta optiune stiind cu totii ca nu vom castiga pozitia de primar, dar ca sa dea un semnal ca existam si ca ne deranjeaza felul in care se face politica si vrem o politica civilizata”, a spus acesta, la B1 TV, la scurt timp dupa alegerile din 10 iunie, intrebat daca este multumit de rezultatul alegerilor.
Trei ani mai tarziu, pe 1 iulie 2015, Nicusor Dan a anuntat depunerea documentelor pentru infiintarea partidului Uniunea Salvati Bucurestiul (USB). El a anuntat atunci ca formatiunea va continua in plan politic actiunile incepute de Asociatia Salvati Bucurestiul, avand ca prioritatea capitala pana in alegerile locale. Fondatorul partidului a anuntat atunci ca dupa scrutinul din acest an organizatia isi propune sa actioneze la nivel national.
Lansarea partidului a avut loc intr-o cafenea vizavi de sediul DNA, Nicusor Dan spunand ca acest lucru nu este intamplator, pentru ca partidul sau vrea sa puna oameni onesti in locul coruptilor. El le-a spus atunci jurnalistilor prezenti la eveniment ca USB se adreseaza cetatenilor nemultumiti de felul cum s-a facut politica pana acum.
„Vom continua lupta cu administratia publica din Bucuresti. Vom spune de fiecare data de cheltuirea aberanta a banului public, de ilegalitate, de confortul locuirii sau de lipsa lui. Totodata vom veni cu viziunea si proiectul nostru pentru Bucuresti. Nu suntem delimitati ideologic. Ce vrem sa facem este foarte simplu, sunt niste probleme, vrem sa le rezolvam. Orasul asta nu are o vizune, venim sa o propunem. Nu am ales intamplator fundalul din spate – DNA. Noi suntem in continuarea acestui efort pe care DNA-ul il face de a curata administratia publica din Bucuresti. Vorbim de o administratie publica profund corupta si incomptenta. DNA-ul curata, noi suntem obligati sa punem ceva in loc si obiectivul nostru este sa aducem in loc, in administratia publica, oameni comptetenti, oameni morali, bun profesionisti, care cunosc problemele Bucurestiului si sunt in stare sa propuna solutii”, a mai declarat Nicusor Dan, in 2015, la lansarea USB.
Uniunea Salvati Bucurestiul a fost inregistrata oficial de Tribunalul Bucuresti in data de 27 noiembrie 2015. Solicitarea de inregistrare a partidului a fost facuta de Nicusor Dan Daniel, Cristian Razvan Banica, Daniel Gavrila, Dan Niculae Podaru si Georgeta Argentina Traicu. Pe 1 februarie, statutul partidului a fost modificat si pe lista organelor de conducere, arbitraj si control au aparut persoane noi. Astfel, au devenit vicepresedinti ai partidului si membri ai Biroul National urmatoarele persoane: Clotilde Marie Brigitte Armand Moroianu, Dumitru Dobrev, Cristian Ghica, Ilinca Macarie, Raluca Teodor, Roxana Sanda Wring. O parte din noii vicepresedinti ai partidului au devenit si candidati la primariile de sector.
USB si-a anuntat candidatii pentru primariile de sector la jumatatea lunii aprilie.
In timpul campaniei electorale, Nicusor Dan si-a indreptat discursul impotriva partidelor mari, PNL si PSD. El a refuzat oferta candidatului PNL Catalin Predoiu de a efectua un sondaj in ultima saptamana de campanie in urma caruia ultimul clasat sa-l sustina pe cel dintai. Nici targul propus de Gabriela Firea nu a fost pe placul lui Nicusor, acesta refuzand functia de viceprimar oferita de PSD.