Sari direct la conținut

Cum a apărut România în dezbaterea Trump-Harris

Cum a apărut România în dezbaterea Trump-Harris
Vladimir Putin la Forumul Economic de la Vladivostok Foto: Vyacheslav PROKOFYEV / AFP / Profimedia

„Dacă Trump ar fi fost la Casa Albă atunci Putin ar fi la Kiev“, a spus Kamala Harris după ce fostul președinte a refuzat să spună dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul și a repetat doar că vrea ca războiul să înceteze.

România a apărut în dezbaterea prezidențială din SUA, în discursul vicepreședintei Kamala Harris pe tema războiului din Ucraina.

A fost momentul în care s-a discutat despre războiul din Ucraina. Jurnaliștii ABC care au moderat discuția l-au întrebat de mai multe ori pe Donald Trump „un lucru simplu: vreți ca Ucraina să câștige războiul?”. 

Donald Trump a evitat răspunsul și a spus că „vreau ca războiul să înceteze ceea ce voi face în primele 24 de ore după ce voi fi ales”, repetând astfel o mai veche declarație a republicanului.

Întrebat cum va face acest lucru, el a spus că va vorbi cu Volodimir Zelenski și cu Vladimir Putin și „îi voi face apoi să discute unul cu altul”.

Întrebată cum vede situația, Kamala Harris a spus că atitudinea lui Donald Trump a fost caracterizată drept „rușinoasă” chiar de către militarii care au lucrat cu el ca președinte.

Harris a spus că spre deosebire de Trump, care l-a lăudat pe Putin și are o atracție față de dictatori, „noi, ca americani, nu suntem astfel”.

„Înainte ca Rusia să atace Ucraina m-am întâlnit cu președintele Zelenski și i-am împărtășit datele provenite de la serviciile noastre de informații. Apoi am fost la aliații noștri din est, în Polonia și în România”, a continuat ea. 

Harris a insistat pe soarta estului Europei. L-a atacat direct pe Trump spunând că cedările sale în fața lui Putin periclitează țările din est.  

„Înțelegeți de ce aliații europeni și aliații noștri din NATO sunt atât de recunoscători că nu mai sunteți președinte și că înțelegem importanța celei mai mari alianțe militare pe care lumea a cunoscut-o vreodată, care este NATO, și ce am făcut pentru a păstra capacitatea lui Zelenski și a ucrainenilor de a lupta pentru independența lor. Altfel, Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia”, a acuzat ea.

INTERVIURILE HotNews.ro