Cum a schimbat războiul din Ucraina componența echipajelor care fac trafic de migranți pe mare și rolul jucat de ruși
Războiul început de Rusia în Ucraina are efecte inclusiv asupra componenței echipajelor care fac trafic de migranți pe mare. Astfel, o serie de ONG-uri citate de Guardian spun că traficanții de persoane recrutează acum zeci ruși pentru a-i înlocui pe marinarii ucraineni care conduceau înainte de invazia din februarie 2022 ambarcațiunile care transportă migranți din Turcia în Italia.
De la invadarea Ucrainei de către Moscova, cel puțin 14 cetățeni ruși au fost arestați de poliția italiană sub acuzația de transport ilegal de solicitanți de azil.
Un raport al organizației neguvernamentale italiene Arci Porco Rosso și al organizației nonprofit Borderline Europe „a remarcat o dublare a numărului de arestări ale cetățenilor ruși” acuzați de pilotarea navelor față de anul precedent, precum și multe alte arestări de ” Sirieni, bengalezi și chiar oameni din țări fără ieșire la mare, cum ar fi Kazahstan și Tadjikistan”.
Ruta Turcia – Italia a fost stabilită de o rețea criminală de contrabandiști turci ca o alternativă la ruta lungă spre UE de pe uscat, prin Balcani, parțial ca reacție la împingerea înapoi a migranților, folosind de obicei iahturi rapide mici, cel mai adesea furate sau închiriate. Aproximativ 11.000 de migranți au sosit pe coastele italiene din Puglia, Calabria și Sicilia în 2021 din porturile turcești Izmir, Bodrum și Çanakkale.
Până 2022 căpitanii vaselor care traficau migranți erau ucraineni
Inițial, contrabandiştii recrutau aproape exclusiv căpitani ucraineni, dintre care mulți fugiseră din țară pentru a scăpa de serviciul militar în timpul războiului împotriva separatiștilor susținuți de ruși din Donbas. Dar de la invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, numărul ucrainenilor recrutați de contrabandiştii turci a scăzut.
„Ucrainenii au fost esențiali pentru sosirea persoanelor care pleacă din Turcia, fiind navigatori experți care știu să manevreze o barcă”, se arată în raport. „Odată cu izbucnirea războiului, bărbații ucraineni au fost blocați să-și părăsească țara, ceea ce a fost, fără îndoială, un factor determinant în disponibilitatea redusă a căpitanilor ucraineni”.
Rușii au devenit căpitanii preferați ai turcilor care fac trafic de migranți spre Italia
Bandele de traficanți turci au început, în schimb, să antreneze solicitanții de azil pentru a pilota bărci, să recruteze marinari turci și să angajeze un număr tot mai mare de cetățeni ruși și alții din fostele republici sovietice.
„În trecut, unii cetățeni ruși au fost recrutați de contrabandiști pentru acest loc de muncă, dar acestea erau în mare parte cazuri izolate”, a spus avocatul Giancarlo Liberati.
„După invazia rusă a Ucrainei și, de fapt, cu câteva luni înainte de război, am observat o creștere a cetățenilor ruși recrutați pentru a pilota aceste bărci cu vele care transportă migranți, iar implicarea lor a devenit aproape sistematică.”
În mai 2022, o barcă cu pânze care transporta aproximativ 100 de migranți a eșuat în apropierea unui vechi debarcader din Siderno, Calabria. Două persoane au murit în incident: ambii erau cetățeni ruși despre care se crede că au pilotat nava.
Cea mai recentă arestare a fost în noiembrie, când trei ruși au adus aproximativ 100 de migranți din Siria, Afganistan și Irak pe coasta Siciliei.
Sabrina Gambino, șefa parchetului sicilian din Siracuza, a declarat că „o rețea criminală turcă bine organizată care folosește bărci de lux, presupuse furate sau închiriate” se află în spatele acestor traversări.
Dacă vor fi condamnați, piloții bărcilor migranților riscă până la 15 ani de închisoare.
Rușii susțin că asta a fost alternativa ca să nu lupte în Ucraina
Organizațiile caritabile și avocații spun că majoritatea rușilor deținuți în prezent în închisorile italiene susțin că au fost nevoiți să evadeze din țara lor pentru a fugi de serviciul militar și au refuzat să lupte în Ucraina.
„Un cetățean rus deținut într-o închisoare ne-a scris o scrisoare în care spunea că trebuie să fugă din Rusia pentru a scăpa de război, dar că împreună cu un alt refugiat din Rusia a fost arestat ca traficant de persoane la sosire”, spune Richard Braude, un activist cu Arci Porco Rosso.
Un dosar de apărare prezentat în instanță pentru un cetățean rus, Ilnar Sadrutdinov, un rezident al regiunii Tatarstan arestat la începutul anului 2022 pentru că a pilotat o ambarcațiune care transporta zeci de solicitanți de azil din Turcia în Calabria, a spus că a părăsit Rusia pentru a nu fi luat la război.
„Îmi pare foarte rău că Putin și oamenii care l-au susținut au început capturarea Ucrainei”, a spus el, potrivit unui document văzut de The Guardian.
„Vă rog, nu mă trimiteți înapoi în Rusia, pentru că acum cei care refuză să lupte sunt închiși. Mătușa mea este căsătorită cu un ucrainean, sora mea este căsătorită cu un ucrainean. Ucraina este o națiune soră pentru mine.”
El a susținut că nu cunoaște sancțiunile pentru traficul ilegal de persoane.
„Mi-au spus că acceptând acest loc de muncă aș putea salva oameni și aș putea câștiga bani”, a spus Sadrutdinov. „Dacă aș fi știut că voi merge la închisoare, chiar și pentru doar un an, nu mi-aș fi acceptat niciodată postul.”
The Guardian nu și-a putut verifica în mod independent afirmațiile.
Procurorul șef al orașului Crotone, Giuseppe Capoccia, a spus că comandanții recrutați de rețelele turcești „au fost angajați pentru acest rol specific” și că în unele cazuri „au fost în posesia unei vize de turist”.
„Sunt marinari disperați care caută orice loc de muncă pentru a câștiga niște bani”, a adăugat el.