Sari direct la conținut

Cum ar fi afectata Rusia de un razboi in Peninsula Coreeana?

HotNews.ro
Kremlin, Foto: Agerpres
Kremlin, Foto: Agerpres

​Analistii rusi cred ca un razboi in Peninsula Coreeana este putin probabil, insa riscurile pentru Federatia Rusa ale unui conflict intre cele doua Coreei sunt serioase, potrivit unui material realizat de RIA Novosti. Printre motivele de ingrijorare enumerate de expertii rusi se numara un val masiv de refugiati nord-coreeni, riscul ca unele dintre rachete lansate de fortele dusmane sa ajunga accidental pe teritoriul rus si expunerea la radiatiile provenite de la centralele nucleare sud-coreene sabotate.

RIA Novosti a enumarat o serie de riscuri pentru Rusia in eventualitatea izbucnirii conflictului in Peninsula Coreeana. Iata cateva dintre ele:

* expunerea la radiatii provenite de la centralele nucleare sud-coreene aruncate in aer de catre sabotori nord-coreeni ar putea fi, pentru Rusia, cea mai grava consecinta a unui conflict inter-coreean.

„Ai putea avea cinci sau sase Cernobiluri produse pe un teritoriu relativ ingust”, a declarat Alexander Zhebin, director al Centrului pentru Studii Coreene la Institutul pentru Studii Orientale al Academiei de Stiinta de la Moscova. Idee impartasita si de presedintele Vladimir Putin care a afirmat luni ca, daca evenimentele din Peninsula Coreeana vor degenera, ele ar putea face ca dezastrul de la „Cernobil… sa para un joc pentru copii”.

Expertii rusi cred ca, in cazul unui conflict inter-coreean, radiatiile nu ar proveni de la lansarea unor rachete nucleare, ci de la sabotarea centralelor atomice din Coreea de Sud. „Rachetele balistice nord-coreene raman ineficiente”, a declarat Vladimir Yevseiev, directorul unui think-tank din Moscova, Centrul pentru Studii Politice Publice.

Expertul crede ca inclusiv conducerea de la Phenian este reticienta sa incalce tabuul international referitor la atacurile nucleare.

In acelasi timp insa, sabotarea si atacurile cu arme conventionale impotriva celor 23 de reactoare nucleare sud-coreene sunt „foarte probabile”.

In acest caz, ploaia radioactiva ar putea ajunge in Districtul Federal din estul indepartat, care are o populatie de circa 6.2 milioane de locuitori.

* un val masiv de refugiati nord-coreeni, dar si un exod al locuitorilor din zonele estice ale Federatiei Ruse. Regiunile respective, deja depopulate masiv, ar putea deveni nesigure in conditiile unui conflict in Peninsula Coreeana.

Chiar daca amenintarea nucleara ar fi evitata, un eventual conflict ar creste semnificativ numarul de persoane ce parasesc zonele greu incercate economic, a declarat Alexander Zhebin. Regiunea orientala a Rusiei a pierdut circa 20% din populatie intre 1989 si 2013, potrivit datelor oficiale.

Un alt expert afirma ca un razboi in Peninsula Coreeana ar provoca un val mare de refugiati nord-coreeni, inclusiv dezertori din fortele armate, care si-ar cauta adapost in Rusia si China.

* riscul aterizarii accidentale pe teritoriul rus a unei rachete lansate de cele doua tabere coreene, dar si de fortele americane.

In cazul in care Stateler Unite s-ar implica in conflict – scenariu considerat inevitabil de expertii rusi, avand in vedere alianta militara de 60 de ani dintre Seul si Washington -, e foarte posibil ca rachete americane sa loveasca accidental teritoriul rus, dar si China. Alexander Zhebin a citat ca exemple razboaiele din Iugoslavia si Irak, cand unel rachete lansate de fortele americane au lovit tinte gresite sau au aterizat departe de tintele initiale.

Planurile Rusiei

Expertii afirma ca, in cazul izbucnirii unui conflict, Rusia nu poate face foarte multe.

Printre planurile de urgenta luate in considerare de autoritatile ruse se numara inchiderea frontierei de 14 km cu Coreea de Nord, pentru a impiedica valurile de refugiati. Analistii rusi cred ca cei mai multi dintre refugiatii nord-coreeni se vor indrepta spre China, iar fortele armate ruse vor fi capabile sa inchida perfect frontiera cu Coreea de Nord.

Rusia va pune in stare de alerta maxima serviciile de urgenta, care ar putea fi insarcinate cu decontaminarea si curatarea zonelor afectate de radiatii. De altfel, forte din cadrul Districtului Militar Estic, impreuna cu politia, serviciile de urgenta si alte departamente au participat saptamana trecuta la un exercitiu ce a vizat interventia in cazul unui incident nuclear.

De asemenea, Rusia isi va pune in stare de alerta fortele armate (inclusiv submarinele nucleare), fara insa a interveni in conflict, au afirmat analistii.

Interceptarea rachetelor lansate accidental spre Rusia va fi o mare problema, intrucat Federatia nu are in Districtul Militar Estic forte de aparare impotriva rachetelor strategice. Expertii cred ca, cel mai probabil, Flota Pacifica – ce include 10 submarine nucleare – va fi pusa in stare de alerta, nu neaparat pentru a interveni in conflict, ci mai degraba ca masura de precautie.

Vladimir Yevseiev, directorul Centrului pentru Studii Politice Publice, a afirmat ca proiectele economice comune pe care Rusia le are cu Coreea de Nord (intre care si o linie de cale ferate spre un nou terminal construit in portul nord-coreean Rason) vor fi oprite in cazul unui conflict. Expertul e de parere ca Rusia va pastra o parte a personalului diplomatic la ambasada din Phenian, pentru a oferi Kremlinului un contact direct cu regimul lui Kim Jong-un.

Rusii nu cred in izbucnirea unui conflict

RIA Novosti precizeaza ca toti expertii rusi pe care i-a intervievat sustin insa ca Rusia nu va fi afectata deloc, chiar si in cazul, putin probabil, al izbucnirii unui conflict in Penisnula Coreeana.

„Nu vad nicio amenintare reala pentru Rusia”, a declarat Vladimir Dvorkin, un general de armata in rezerva care in prezent este profesor la Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale din Moscova.

Analistii rusi intervievati au afirmat ca singurul mijloc prin care starea de tensiune din Penisnula Coreeana s-ar putea transforma intr-un razboi ar fi „un accident”, respectiv ca trupele de la frontiera sa inceapa sa traga din cauza unei neintelegeri.

„Noi nu credem ca vreuna dintre tabere ar incepe ostilitatile in mod deliberat, dar exista in prezent un risc mare de confruntari involuntare care ar putea faca ca situatia sa explodeze”, a declarat zilele trecute ambasadorul rus Grigori Logvinov.

Expertii rusi sunt de parere ca, dupa 15 ani de probleme economice si dezastre naturale, Coreea de Nord nu are nicio sansa sa castige un razboi cu Sudul. „Regimul de la Phenian stie acest lucru”, a afirmat Alexander Zhebin, de la Centrul pentru Studii Coreene.

Un alt analist a declarat ca sud-coreenii ar castiga un al doilea Razboi Coreean, insa pretul platit ar putea fi imens, mai ales ca Seulul, capitala Coreei de Sud, se afla in bataia miilor de baterii de artilerie nord-coreene.

In plus, efortul de reconstructie post-conflict ar afecta grav economia Coreei de Sud. Potrivit Bancii Centrale de la Seul, Produsul Intern Brut al Sudului a fost, in 2011, de 17 ori mai mare decat al Coreei de Nord. Expertii rusi cred insa ca PIB-ul sud-coreean a fi fost de 30 de ori mai mare decat al Nordului comunist.

Cat privesc obisctivele nord-coreenilor, expertii rusi afirma ca retorica agresiva a reghimului de la Phenian urmareste sa determine comunitatea internationala sa ii recunoasca statutul de putere nucleara, similar cu India, Pakistan si Israel. Recunoasterea statutului nuclear al Coreei de Nord a fost, de altfel, desemnata un obiectiv strategic la o reuniune a comitetului de conducere al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, la sfarsitul lunii martie. RIA Novosti reaminteste ca decizia regimului lui Kim Jon-un a fost atunci criticata de diplomatia rusa, care a considerat ca incalca eforturile de non-proliferare ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

In sfarsit, analistii rusi cred ca provocari armate minore din partea Coreei de Nord sunt mult mai probabile decat un razboi total. Opinia lor este similara cu cea exprimata de numerosi analisti ociidentali. „Nordul nu avertizeaza atunci cand vrea cu adevarat sa traga”, a declarat Andrei Lankov, un expert rus in studii coreene care preda la universitatea Kookmin din Seul. Acesta crede ca un incident minor ar putea avea loc in Peninsula Coreeana spre sfarsitul acestui an.

Rusia condamna retorica regimului de la Phenian

Marti, presedintele Vladimir Putin a cerut ca „toate partile sa se calmeze”, afirmand ca starea de conflict trebuie sa fie rezolvata prin intermediul negocierilor.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Agerpres/Xinhua

De asemenea, Ministerul rus de Externe a declarat ca Rusia este „solidara” cu partenerii sai in respingerea retoricii nord-coreene. Nu exista alternativa la eforturile politice si diploomatice de a calma situatia, a afirmat purtatorul de cuvant al dipolomatiei ruse, Alexander Lukashevich.

Rusia impartaseste preocuparile partenerilor sai internationali legate de „respingerea provocarilor actuale si a atitudinii belicoase a Phenianului”, a spus oficialul rus la Londra, inainte de o intalnire a ministrilor de externe din G8 (SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Japonia, Canada si Rusia).

La randul sau, ministrul de externe Serghei Lavrov a afirmat marti ca este „inacceptabil” pentru Coreea de Nord – membru al Natiunilor Unite – sa „incalce in mod deschis si ostentativ” rezolutiile ONU.

Exploziile nucleare si lansarile de rachete „nu sunt prilej de glume”, a afirmat Lavrov, care a descris situatia din Peninsula Coreeana ca fiind „foarte serioasa”.

Oficialul a afirmat ca Rusia si partenerii sau „lucreaza constant pentru a calma situatia” si ca deja au fost luate „masuri”.

Surse: RIA Novosti, RT

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro