Sari direct la conținut

Cum ar trebui să arate o discuție sinceră cu românii despre impozitele pe salariile lor. Câteva adevăruri incomode

HotNews.ro
Specialiștii nu văd niciun avantaj în revenirea la sistemul de impozitare progresiv, Foto: Inquam Photos / George Călin
Specialiștii nu văd niciun avantaj în revenirea la sistemul de impozitare progresiv, Foto: Inquam Photos / George Călin

Bugetul de stat are nevoie de venituri mai mari, mai ales în contextul poverii reprezentate de cheltuielile cu pensiile și salariile bugetarilor. Iată, deci, cum ne-am trezit în plină dezbatere neasumată politic în jurul ideii de a scoate cota unică de impozitare, pentru a trece la impozitul progresiv.

În perioade de criză, taxarea este una dintre soluțiile cel mai des vehiculate pentru a acoperi găurile din buget, însă varianta reapărută acum în spațiul public ia ca unitate de măsură salariul președintelui. Mai precis, veniturile – bugetarilor, în forma actuala a discuțiilor publice – mai mari decât salariul brut al președintelui României, de 25.000 de lei, ar urma să fie impozitate cu 16%.

Ministerul de Finanțe a găsit, potrivit Profit.ro, doar 81.000 de români, care lucrează la stat sau la privat, cu venituri de peste 25.000 de lei din salarii sau venituri asimilate, inclusiv din sporuri și indemnizații pentru consiliile de administrație. Privit în ansamblu, este un număr prea mic pentru nevoile bugetului autohton, spun specialiștii, motiv pentru care suprataxa de 16% ar fi o schimbare care, în practică, nu ar aduce pentru nimeni – nici contribuabili, nici stat – avantaje pe termen lung.

Citește articolul pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro