Cum au ajuns zeci de militari din Armata Ucrainei să plătească un milion de euro pentru mașini și drone care nu existau. Un rus, rol important în schema de înșelătorie
- Stefania Gheorghe
Autoritățile din Ucraina și din Republica Moldova au descoperit o grupare infracțională formată din opt persoane care au vândut către zeci de militari ucraineni, pe Internet, drone și mașini care, în realitate, nu existau. Gruparea, care a câștigat astfel aproximativ un milion de euro, acționa din Moldova și era coordonată de un cetățean rus.
De la începutul războiului din Ucraina, pe lângă achizițiile de arme sau mașini făcute de Forțele armate ucrainene, mai multe organizații și asociații de voluntari au organizat strângeri de fonduri pentru cumpărarea de mașini și drone, care să ajute militarii ucraineni în războiul cu Rusia.
Aproximativ 100 de persoane – între care 40 de militari ucraineni, membri ai familiilor acestora și voluntari – au fost înșelați de către o grupare să cumpere „maşini şi drone inexistente”, conform unui comunicat al poliției din Republica Moldova.
„Operatorii Poliţiei Cibernetice din Kiev şi anchetatorii Departamentului de Investigaţii al Departamentului Principal al Poliţiei Naţionale din Kiev, sub supravegherea procedurală a Procuraturii oraşului Kiev, împreună cu Departamentul de Investigaţii Centru al Inspectoratului Naţional de Investigaţii al Republicii Moldova, au demascat un grup organizat de infractori care, începând cu anul 2023, escrochează militarii ucraineni, familiile acestora şi voluntarii sub pretextul vânzării de maşini şi drone inexistente pentru Forţele Armate ale Ucrainei”, a anunțat și Poliția Națională ucraineană, potrivit News.ro.
Conform surselor citate, grupul infracţional a fost organizat de un rus, care a împărţit complicilor săi mai multe responsabilităţi. Unii dintre ei au furnizat în Moldova cartele SIM ale operatorilor de telefonie mobilă ucraineni, au publicat anunţuri false pe platforme de vânzare, iar alţii s-au ocupat de o campanie pentru promovarea „bunurilor” pe Internet.
Poliţia de la Chișinău spune că în schema infracţională au fost implicate persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 46 de ani, care erau refugiați veniți din Ucraina în Republica Moldova.
Cum „vindeau” escrocii mașinile și dronele
După declanșarea războiului din Ucraina, în octombrie 2022, infractorii s-au mutat din Odesa în Republica Moldova, de unde au început să escrocheze oameni.
Membrii grupării postau anunţuri de vânzare a vehiculelor pentru Forţele Armate la preţuri atractive și comunicau cu potențialii cumpărători prin mesaje. Ei conveneau asupra unui avans pentru trimiterea unei maşini din străinătate sau achiziţionarea de drone, dar după plata avansului bunurile nu mai ajungeau la cumpărători.
„După transferarea banilor, maşinile nu le erau livrate militarilor şi nici banii nu le erau întorşi. În ziua care urma transferului, bănuiţii extrăgeau banii transferaţi din bancomatele din Moldova sau îi foloseau direct pentru achitarea unor servicii sau cumpărături”, au declarat reprezentanţii Poliţiei de la Chişinău.
Banii erau obținuți din strângeri de fonduri, cu care militarii voiau să cumpere mașini „pentru apărarea estului Ucrainei”.
„Deosebit de cinic a fost faptul că infractorii cereau victimelor să îşi documenteze afilierea la Forţele Armate sau în activităţile de voluntariat. Apoi, după ce au primit banii de la acestea, escrocii şi-au bătut joc de victime, au trimis mesaje cu sloganuri în sprijinul Federaţiei Ruse, au şters corespondenţa şi au blocat clienţii, fără a-şi îndeplini obligaţiile”, a declarat poliţia ucraineană.
Prejudiciul creat se ridică la peste 46 de milioane de hrivne (circa 1 milion de euro), conform autorităților de la Chișinău și Kiev.
Cu banii obținuți, membrii grupării și-au cumpărat mașini de lux și bijuterii de aur
În timpul perchezițiilor, autoritățile au confiscat peste 70.000 de dolari, 20 de mașini de lux, aproximativ cinci kilograme de aur, peste 80 de carduri de la bănci din Republica Moldova, Rusia și Ucraina și arme.
„În Moldova au fost ridicate diverse bunuri prezumtiv cumpărate cu banii obţinuţi prin înşelătorie: 22 de automobile de lux (inclusiv Porsche, Mercedes-AMG și BMW X5, X6, X7), bijuterii presupuse a fi din aur în cantitate de 4,5 kg ce urmează a fi supuse expertizării, mijloace băneşti rezultate din escrocheria comisă, precum şi peste 80 de carduri bancare din Moldova, Ucraina şi Rusia”, mai spun autoritățile din Republica Moldova.