Sari direct la conținut

Cum au afectat România inundațiile din 2014, când Victor Ponta spune că a ales să protejeze Belgradul

HotNews.ro
Cum au afectat România inundațiile din 2014, când Victor Ponta spune că a ales să protejeze Belgradul
Inundațiile din Novaci, în iulie 2014. Credit line: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Dezvăluirea făcută miercuri de Victor Ponta că, în 2014, când era premier, a ales să inunde sate românești ca să salveze Belgradul readuce în discuție un episod dificil prin care a trecut România: inundațiile care au făcut ca peste două mii de locuințe să fie luate de viituri sau să fie distruse de ape. Care au fost atunci cele mai afectate zone și ce rămas în urmă după dezastru?

În 2014 au fost mai multe inundații devastatoare centrate în Europa de Sud-Est. Serbia și Bosnia și Herțegovina au fost printre cele mai afectate. Precipitaţiile din cele două ţări au fost cele mai mari din ultimii 120 de ani, iar aproape 80 de oameni au murit.

Inundații majore au fost și în sudul României. A plouat ca niciodată, iar zeci de judeţe din ţară au avut de suferit în urma precipitaţiilor abundente, care au dus la creşterea debitelor râurilor şi pâraielor şi la alunecări de teren. Printre cele mai afectate s-au numărat Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt și Dolj.

Inundațiile, care au avut loc atât în martie, aprilie, mai, cât și în vară, au făcut ca mii de locuințe să fie luate de viituri. Apa a luat cu ea şi vieţi omeneşti: autoritățile anunțau că trei persoane au murit în județul Vâlcea.

Dezastrul de la Dunăre

Victor Ponta, candidat independent la președinție, a mărturisit, într-un podcast moderat de Robert Turcescu, difuzat miercuri, 9 aprilie, că în 2014, când era premier al României, iar Serbia a fost lovită de inundații, a ales ca sate românești de pe clisura Dunării să fie inundate, pentru a proteja Belgradul. Acest lucru i-a adus, spune Ponta, cetățenia sârbă, acordată de statul vecin.

„În timpul inundațiilor, am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul”, a spus Victor Ponta.

Întrebat de ce autoritățile din România nu voiau să deschidă valea de la Porțile de Fier, Victor Ponta a spus că „pentru că se inunda partea românească”. 

În mai 2014, Dunărea a depășit cotele de pericol, iar apele s-au revărsat în localități din județe precum Dolj și Mehedinți. Peste 1.500 de hectare de culturi agricole, pășuni și pădure au fost inundate ca urmare a revărsării Dunării. Localitățile afectate au inclus Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate, după cum relata la acea vreme Radio România Actualități.

Cum a fost Ponta plimbat printr-o zonă sinistrată în barcă

În aprilie 2014, în Teleorman, Victor Ponta a fost plimbat prin zona sinistrată într-o barcă, trasă de mai mulţi pompieri:

Ce faci, fă, Doino? Aveai chef de nişte inundaţii? Urcați-vă sus! Hai după prima barcă!”, spunea Ponta, adresându-se ministrei Apelor de atunci, Doina Pană.

Ulterior, Victor Ponta a negat că s-ar fi adresat astfel către Doina Pană.

INTERVIURILE HotNews.ro