Cum evaluează spionajul american războiul din Ucraina și relația cu China
Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că evoluţiile interne şi internaţionale tind să îi fie favorabile şi probabil că va continua cu tactici agresive în Ucraina, aşa că este puţin probabil ca războiul să se încheie prea curând, a declarat joi oficialul american cu rangul cel mai înalt din domeniul informaţiilor, Avril Haines, care a fost audiată în Comisia pentru serviciile armate din Senatul SUA, relatează News.ro citând Reuters.
Directorul National Intelligence, Avril Haines, a arătat că Rusia şi-a intensificat loviturile asupra infrastructurii Ucrainei pentru a împiedica Kievul să mute arme şi trupe, pentru a-i încetini producţia de apărare şi pentru a forţa Ucraina să ia în considerare negocieri.
„Tacticile din ce în ce mai agresive ale lui Putin împotriva Ucrainei, cum ar fi loviturile asupra infrastructurii de electricitate a Ucrainei, sunt menite să inducă Ucrainei impresia că prin continuarea luptei nu va face decât să sporească pagubele şi că nu are nicio cale plauzibilă spre victorie”, a spus ea.
„Este probabil ca aceste tactici agresive să continue şi este puţin probabil ca războiul să se încheie prea curând”, a punctat Haines.
Ea şi generalul-locotenent Jeffrey Kruse, directorul Agenţiei de Informaţii a Apărării, au fost audiaţi în comisia Senatului cu privire la evaluarea comunităţii de informaţii a ameninţărilor cu care se confruntă Statele Unite în 2024.
Cum este evaluată relația cu China
În ceea ce priveşte China, considerată de Statele Unite drept principalul său rival global, Haines a declarat că preşedintele chinez Xi Jinping şi liderii chinezi se aşteaptă la o anumită instabilitate viitoare în relaţiile cu Washingtonul. Dar, a continuat ea, vor încerca să proiecteze stabilitate în aceste legături, deoarece prioritatea lor principală este lupta cu economia chineză aflată în dificultate.
Mai degrabă decât să aplice politici de stimulare a cheltuielilor de consum sau de încurajare a investiţiilor, se pare că aceştia „dublează” o strategie pe termen lung bazată pe producţie şi inovaţie tehnologică, a spus ea. Această abordare, însă, „aproape sigur va adânci pesimismul publicului şi al investiţiilor pe termen scurt”, crede directorul naţional al informaţiilor.
China se confruntă cu instabilitate economică, inclusiv cu o cerere internă slabă, şomaj ridicat în rândul tinerilor şi o criză imobiliară. Beijingul a accelerat investiţiile în infrastructură şi s-a orientat spre investiţii în producţia de înaltă tehnologie, dar unii economişti avertizează că acest lucru ar putea exacerba dezechilibrele pe termen lung.
Xi Jinping şi liderii săi de vârf sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de capacitatea SUA de a perturba obiectivele tehnologice ale Chinei şi „şi-au modificat abordarea în ceea ce priveşte represaliile economice împotriva Statelor Unite”, a declarat Haines. Cu toate acestea, agenţiile de informaţii americane evaluează că, în următoarele luni, China va limita probabil astfel de represalii economice pentru a evita să îşi afecteze economia internă, a spus ea.
„În special, scăderea semnificativă a investiţiilor străine directe în China, cu 77% în 2023, este probabil să determine RPC (Republica Populară Chineză) să fie mai măsurată în răspunsurile sale, în absenţa unei escaladări neaşteptate din partea Statelor Unite”, a spus ea, citată de Reuters. (News.ro)