Sari direct la conținut

Cum explica o cunoscuta ziarista apatia fortei de munca din Franta: Francezii au devenit lenesi din cauza invatamantului fara valoare

HotNews.ro
Fabrica din Amiens, Foto: Agerpres
Fabrica din Amiens, Foto: Agerpres

​Principalul vinovat de apatia fortei de munca franceze este sistemul de educatie fara valoare din Franta, sustine pagina electronica „The Daily Beast”, intr-un articol ce are ca punct de plecare recentul schimb de replici acide dintre presedintele-director general al producatorului american de anvelope Titan International, Maurice Taylor, si ministrul francez al redresarii productiei, Arnaud Montebourg. Taylor a starnit scandal in Hexagon dupa ce afirma intr-o scrisoare facuta publica ca angajatii de la uzina Goodyear din Amiens sunt „asa-zisi muncitori” care lucreaza „doar trei ore pe zi”. Ministrul francez i-a raspuns denuntand afirmatii „extremiste” si „insultatoare”, insa Taylor i-a replicat ca „extremist este guvernul vostru”, acuzand „nebunia sindicatelor comuniste”.

Istoria unui scandal epistolar

Maurice „The Grizz” Taylor a starnit scandal in Hexagon cu o prima scrisoare publicata miercuri de cotidianul Les Echos, in care afirma ca angajatii de la uzina Goodyear din Amiens sunt „asa-zisi muncitori” care lucreaza „doar trei ore pe zi”.

Directorul general al intreprinderii americane Titan international, care a renuntat sa preia uzina din nordul Frantei, i-a scris printre altele lui Montebourg: „Am vizitat aceasta uzina de mai multe ori. Salariatii francezi iau salarii mari dar nu muncesc decat trei ore. Au o ora pentru pauze si pentru a manca, discuta timp de trei ore si muncesc trei ore”.

Taylor a confirmat ca a trimis scrisoarea, adaugand: „In scurt timp, in Franta (nu vor mai fi locuri de munca) si toata lumea isi va petrece ziua asezata la cafenea si band vin rosu”.

„Le-am spus in fata sindicalistilor francezi. Mi-au raspuns ca asa e in Franta!”, adauga presedintele-director general al Titan, in scrisoarea datata 8 februarie.

Scrisoarea omului de afaceri american era un raspuns la cea datata 31 ianuarie si in care ministrul francez solicita Titan sa inceapa o discutie pentru preluarea uzinei din Amiens, amenintata cu inchiderea de Goodyear. „Credeti ca suntem atat de prosti?”, i-a replicat Taylor.

Ministrul francez i-a raspuns in aceeasi zi denuntand afirmatii „extremiste” si „insultatoare” si promitand o „redublare” a zelului vamesilor in ceea ce priveste importurile de la Titan. Tot in aceasta scrisoare, ministrul il intreba pe Taylor daca stie ce a facut La Fayette pentru Statele Unite ale Americii.

Joi, presedintele-director general al producatorului american de anvelope i-a trimis o noua scrisoare ministrului Montebourg, care il calificase drept extremist, replicandu-i: „Extremist este guvernul vostru”, acuzand „nebunia sindicatelor comuniste”.

„Scrisoarea dvs din 20 februarie arata pana la ce punct clasa politica este deconectata de adevaratele probleme ale lumii. Afirmati ca sunt un extremist. Trebuie sa marturisesc ca cei mai mult oameni de afaceri avizati sunt de acord sa afirme ca sunt un nebun pentru ca am avut ideea sa cheltuiesc milioane de dolari pentru a cumpara o uzina de anvelope in Franta si sa platesc unele dintre cele mai mari salarii din lume”, argumenteaza Taylor, intr-o noua scrisoare.

Maurice Taylor

Maurice Taylor

Foto: Agerpres

„Scrisoarea dvs nu a mentionat niciodata de ce guvernul francez nu a intervenit pentru a salva activitatea agricola a Goodyear. Guvernul dvs a lasat nebunia sindicatelor comuniste sa distruga locurile de munca cele mai bine platite” din sectorul manufacturier al Frantei, adauga acesta.

„Extremist, domnule ministru, este guvernul dvs si lipsa sa de cunoastere in ceea ce priveste modul de a construi o uzina. In niciun moment Titan nu a cerut reducerea salariilor. Am spus doar ca, daca vor sa fie platiti pentru sapte ore de munca, (muncitorii) trebuie sa munceasca cel putin sase”, afirma Taylor.

Presedintele-director general al Titan, care a incercat in zadar timp de patru ani sa cumpere uzina Goodyear din Amiens, afirma ca opozitia sindicatelor a determinat esecul tranzactiei.

„Daca tot ati vorbit, de ce somajul este atat de ridicat in Franta si in special in randul tinerilor? Este din cauza politicii guvernului, domnule”, sustine omul de afaceri american.

Goodyear a anuntat la finele lui ianuarie ca uzina din Amiens se va inchide, amenintand 1.173 de posturi. Din cauza crizei economice, in special, mai multe situri industriale sunt amenintate cu inchiderea in Franta, intr-un context de degradare a mediului social.

Scoala franceza, aratata cu degetul

„Dumnezeu a creat Franta, cea mai frumoasa tara din lume cu atat de multe lucruri bune in ea, si s-a simtit vinovat din aceasta cauza. A trebuit sa faca ceva pentru a indrepta lucrurile, asa ca i-a creat pe francezi”, este o gluma pe care jurnalista Janine di Giovanni o foloseste in articolul din „The Daily Beast” in care incearca sa explice apatia fortei de munca franceze.

Autoarea, care este nascuta in Statele Unite si locuieste in Franta, e de parere ca, dincolo de caracterul ei amuzant, gluma contine un „sambure teribil de adevar”: „Deseori, francezii, cu stilul lor de viata extraordinar si cu asa-numita la belle vie, pot fi cei mai mari dusmani pentru ei insisi”.

Potrivit lui di Giovanni, una dintre cele mai respectate voci din jurnalismul international, scrisorile trimise de Taylor au atins o coarda sensibila in Franta, intr-un moment in care, ironic, presedintele François Hollande, era laudat pentru campaniile militare indraznete declansate in ultimele luni in Somalia si in Mali. In opinia recenta a celor de la „Newsweek”, Hollande merita chiar felicitari pentru ca a pus Franta inapoi pe harta ca o „superputere curajoasa”.

Laudele externe n-au putut insa sa stearga problemele interne dintr-o tara aflata in criza, care se confrunta cu

„Dumnezeu a creat Franta, cea mai frumoasa tara din lume cu atat de multe lucruri bune in ea, si s-a simtit vinovat din aceasta cauza. A trebuit sa faca ceva pentru a indrepta lucrurile, asa ca i-a creat pe francezi”.

Janine di Giovanni

legi sindicale sufocante, rata inalta a somajului, taxe ridicate si „o lipsa naucitoare a spiritului antreprenorial”. Iar toate acestea isi gasesc radacinile in sistemul educational din Franta, crede Janine di Giovanni, care este membra a Council on Foreign Relations si laureata a Societatii americane a editorilor de reviste (ASME).

In opinia autorului Peter Gumbel, Franta este dominata in prezent de „o cultura a lucrurilor fara valoare”. Gumbel, care a scris „On Achève Bien les Écoliers„, critica sistemul scolar din Franta pentru crearea unei generatii de birocrati care refuza sa gandeasca creativ, dintr-o perspectiva noua.

„Obiectivul institutiilor de invatamant din Franta nu este acela de a impartasi minunea invatatului, ci de a invata elevii sa indure un sistem competitiv care da dureri de cap. Elevii francezi sunt invatati sa repete papagaliceste, nu sa analizeze – sa invete pe de rost paragrafe intregi si sa le reproduca. Cei care supravietuiesc sunt alesi sa conduca guvernul si sectorul privat. Cei care nu reusesc sunt umiliti fara rusine”, spune Gumbel.

Acesta ar fi unul dintre motivele principale pentru care francezii nu au un Mark Zuckerberg, un Richard Branson sau un Steve Jobs. Desigur, crede Peter Gumbel, exista o multime de minti stralucite in Franta, asa cum ar fi, de exemplu, „fenomenalul” fost ministru de finante, Christine Lagarde. Cariera ei a fost insa consolidata in Statele Unite si chiar detractorii ei o numesc L’Americaine. De asemenea, ea a parasit Franta pentru America, preluand de la Dominique Strauss-Kahn postul de director al Fondului Monetar International.

Bogatia nu este un compliment in Franta

„The Daily Beast” remarca ca Franta are „resurse si potentiale enorme”, fiind un lider in industria aeronautica, industria produselor de lux si chiar in industria anvelopelor. „Pare insa ca nimeni nu profita de acest lucru”, afirma publicatia electronica. Este citata in acest sens declaratia unui consultant francez de management care a absolvit scoala in Franta, a lucrat in sistemul financiar din Londra si s-a intors la Paris: „Nu exista aici spirit antreprenoprial. Sistemul de stat si cantitatea sa uriasa de administratie si hartogarie descurajeaza capitalismul”.

Banii (sau fric cum sunt cunoscuti in argou) sunt considerati vulgari, iar bogatia nu este defel un compliment in Franta, explica Janine di Giovanni. Consultantul francez reintors de la Londra da ca exemplul cazul lui Bernard Arnault, presedintele grupului LVMH – ce include marci de lux precum Louis Vuitton si Christian Dior – care a fost recent persiflat in mod public ca fiind „dobitoc” (sale con) deoarece este un om de afaceri de succes.

Publicatia afirma, de asemenea, ca la ultimul Forum Economic Mondial, desfasurat la Davos, Franta a avut o „sub-reprezentare jalnica”: „In ciuda faptului ca David Cameron, Angela Merkel si multi alti lideri mondiali au fost prezenti, Hollande – un presedinte socialist care trebuie sa faca pe plac sindicatelor – a lipsit cu desavarsire”.

Franta a fost reprezentata de Fleur Pellerin, „ministrul genial” al Internetului, afacerilor mici si inovatiilor, care sustine ca „educatia este foarte importanta” si care-i incurajeaza pe conationalii sai sa-si foloseasca talentele pentru a concura cu brazilienii, chinezii si indienii. „The Daily Beast” remarca ca Pellerin este plina de vitalitate si curaj, insa ea e doar un ministru de rang inferior, cu o influenta redusa.

In schimb, la Davos au participat „mari vizionari francezi”, intre care Christophe de Margerie, CEO al grupului petrolier Total, si Maurice Levy, de la Publicis. „Acesti barbati sunt, totusi, printre putinii globalisti francezi. Si mai rar inca, ei sunt fluenti in engleza”, scrie „The Daily Beast”, care adauga ca Nicolas Sarkozy nu putea comunica in engleza, in timp ce precedesorii sai, Jacques Chirac si François Mitterrand, „refuzau sa vorbeasca engleza. Cand o faceau, vorbeau cu accente puternice, ca al inspectorului Clouseau”.

Iar daca lingvistica nu poate explica „aroganta izolationista” a Frantei, chiar si ministrul Pellerin recunoaste ca „deseori, francezii nu evolueaza pe scena mondiala deoarece nu simt ca ar trebui sa concureze la nivel global. Ce au acasa li se pare suficient si uita de restul lumii”.

E adevarat ca tinerii francezi care-si permit merg la universitati americane si britanice, insa problema e ca, la finalul studiilor, ei raman in Silicon Valley sau pe Wall Street si nu se intorc in Franta sa-si puna in aplicare cunostiintele invatate.

Indiferent ca le place sau nu, francezii trebuie sa gandeasca sau sa actioneze global, astfel vor disparea, e concluzia la care ajunge Janine di Giovanni in articolul pentru „The Daily Beast”.

* „The Daily Beast” este un site de informatii si opinii infiintat de Tina Brown, fost editor al publicatiilor Vanity Fair si The New Yorker. In 2010, „The Daily Beast” a fuzionat cu „Newsweek”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro