Cum funcționează influența rusă în Cipru – Agenți, biserică și cultură
Moscova și ambasada sa la Nicosia au folosit atât comunitatea rusă, cât și banii rusești din băncile cipriote pentru a evita sancțiunile și pentru a câștiga influență în politica internă și externă a Ciprului, relatează The JamesTown Foundation, citând o investigație recentă ale Dossier Center.
Conform acestei investigații, citate de Sigma Live, organizarea influenței vizează mai multe niveluri:
- Primul nivel include organizațiile centrale ale imigranților (ale „compatrioților”) care au fost create de Moscova și care au birouri în toate țările cu prezență diplomatică rusească.
- La al doilea nivel se află asociațiile de oameni de afaceri ruși.
- Al treilea grup include organizații cipriote care manifestă sentimente prietenoase și apropiere ideologică de Rusia
- Al patrulea nivel este reprezentat de asociațiile culturale și educaționale ale imigranților ruși, inclusiv multe școli rusești.
Serviciile de informații
Potrivit Dossier Center, „gestionarea activităților de informații ale diferitelor agenții rusești — FSB, SVR [Serviciul de Informații Externe] și GRU [Directia Principală a Statului Major General al Rusiei] — este concentrată în misiunile diplomatice ale Rusiei”, inclusiv la Nicosia, citează Rador Radio România.
„Conducerea activităților de informații ale diferitelor departamente rusești (FSB, SVR, GRU) este concentrată în misiunile diplomatice ale Federației Ruse – ambasade și consulate.
Activitatea principală prin factori de influență în rândul imigranților este efectuată de un departament special – Rossotrudnichestvo, care este succesorul Societății Federale Sovietice pentru Relații Culturale cu Țările Străine (VOKS).
Rossotrudnichestvo are 85 de reprezentanțe străine și 72 de centre rusești de știință și cultură, așa-numitele „case rusești”, care funcționează în 62 de țări. Spre deosebire de ambasade, Casele Rusești sunt deschise oricui și sunt extrem de potrivite pentru contacte cu agenți de influență și pentru recrutarea de noi agenți în timpul evenimentelor culturale de orice fel”.
Relațiile cu Biserica
„Angajații Ambasadei Rusiei la Nicosia lucrează îndeaproape cu Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei, deși aceasta are o singură biserică în Cipru. Ei susțin mass-media în limba rusă și activitățile publice într-un mod pe care majoritatea țărilor UE l-au interzis din 2022.
Susțin de asemenea formarea de partide politice, prezentând candidați pentru guvernul național și pentru reprezentarea în instituțiile UE și influențează în mod regulat deciziile guvernului cipriot cu privire la educație, limbă și alte probleme.
Așa cum se întâmplă adesea cu operațiunile de informații, mass-media tinde să acopere mai degrabă eșecurile decât succesele în această privință. Însă chiar și așa, acest tip de raport subliniază cât de ramificată a devenit abordarea Moscovei față de Cipru pe care îl folosește ca un vârf de lance împotriva Occidentului.
În chestiunea bisericii, se subliniază că Biserica Ortodoxă Rusă are în Cipru o singură parohie (este condusă de rectorul Pavel Povalyaev, care a fugit din Ucraina în 2014), dar există legături strânse cu Biserica Ortodoxă Cipriotă.
Trei dintre cei șapte episcopi ciprioți au absolvit seminariile din Moscova și Leningrad. Centrul Educațional Ortodox Rus din Cipru, deținut din 1997 de Valery și Natalya Zykov, prezintă interes și din punct de vedere al legăturilor cu serviciile de informații.
Organizația este finanțată de Biserica Ortodoxă Rusă și de Fundația Russkiy Mir, iar biografiile conducătorilor săi sunt similare cu carierele agenților ruși de servicii speciale: Zykov a studiat la Școala Militară Superioară de Comunicații din Riazan, iar soția sa, de profesie profesoară de engleză, a servit în forțele armate în perioada 1980–1985.
Există și organizații foarte exotice, de exemplu filiala din Cipru a Imperial Orthodox Palestine Society (IPOS).
Evenimente culturale
După cum s-a menționat, „un factor notabil este înflorirea diferitelor evenimente culturale și patriotice sub egida misiunii diplomatice ruse. În timp ce multe alte țări din UE luptă împotriva unei astfel de propagande, diplomații ruși din Cipru găsesc din ce în ce mai multe motive neașteptate pentru astfel de manifestări.
Sărbători tradiționale sovieto-ruse, cum ar fi 9 mai, au fost completate, de exemplu, cu o manifestare în cinstea ridicării blocadei de la Leningrad pe 26 ianuarie. În plus, la 30 septembrie 2023, în fața Casei Rusiei din Nicosia a avut loc o sărbătoare în cinstea „anexării” regiunilor anexate de la Ucraina la Federația Rusă”.
Investigația face referire și la inaugurarea parcului cu vedere spre Ayia Napa – Gelendzhik în noiembrie 2023, care „poate fi considerat un succes diplomatic fără doar și poate pentru noul ambasador rus Zyazikov”
În prezentarea investigației, Dmitri Khmelnytsky de la Dossier Center precizează că descoperirile sale ar trebui să îngrijoreze nu numai Republica Cipru, ci și Occidentul în ansamblu.
După cum concluzionează Khmelnytsky, „Ciprul nu urmărește să scape de agenții ruși și nu se amestecă în activitatea lor, cu toate că ceea ce face Kremlinul este atât de evident”. Acest lucru are impact nu numai asupra acestei mici insule, ci și asupra UE, NATO și a Occidentului în general, potivit Sigma. (preluare Rador Radio România)