Sari direct la conținut

Cum functioneaza sistemul de urgente in spitalele din Canada si ce s-ar putea face in Romania

HotNews.ro

„Sunt medic de familie specializat in urgenta si pratic in Ontario, Canada. Sunt implicat in proiecte de cercetare a managementului urgentelor in Ontario. Am trecut prin diverse sisteme incusiv Romania, Belgia, Franta, Quebec. Scriu acest mesaj pentru ca am avut si eu experiente similare cu cea descrisa in acest articol sau descrise de diversi romani din diverse colturi ale lumii.

Din pacate si eu am suferit la experiente similare, dar cunoscund acum sistemul din interior va pot da cateva sugestii ca sa va puteti descurca mai usor atunci cand aveti nevoie de servicii medicale mai mult sau mai putin urgente.

In cea mai mare partea situatiilor la Urgenta pacientii sunt triati de o asistenta medical in 5 categorii in functie de gradul de urgenta al interentiei solicitate (grade CTAS), gradul 1 solicitand interventie imediat iar 5 ne-necesitand inteventie de urgenta. La o camera de garda a unui spital ar trebui de fapt tratate cazurile de grad 1, 2 si eventual 3. Din pacate cele mai multe cazuri sunt de grad 4 si 5 care nu au nevoie de interventie de urgenta, dar oamenii vin pentru ca nu cunosc unde sa se adreseze, din comoditate sau alte motive, mai ales financiare. Aceste cazuri neacute de fapt epuizeaza resursele caemrelor de garda si la nivel international si le fac sa raspunda mai greu cazurilor cu adevarat urgente.

Daca ai o raceala triajul te va incadra la gradul 5 sau sa zicem 4 daca ai ceva mai complicat (o leziune legera, infectii acute lejere). Cazurile sunt vazute de doctori in ordinea severitaii si nu a momentului sosirii in urgenta. Deci daca vin cazuri mai grav, ele vor avea prioritate. Astfel ca daca te duci cu copilul la urgenta pentru o raceala (de cel mai multe ori virala, ca nu necesita decat evaluare si rabdare, ai mari sanse sa astepti ore multe si la final sa fi trimis acasa cu urari de sanatate si probabil cu o boala contactata in urgenta (eu am contactat o tuse convulsiva de care am suferit 2 luni dupa o asteptare de 9 ore pentru Tylenol.

Procedura mea actuala este urmatoarea:

In primul rand am plecat din Quebec si m-am mutat in Ontario (provincie mai bogata si mai bine organizata inclusiv dpv medical), unde dupa 6 luni am doctorul meu de familie care e parte dintr-o FHN (Family Health Network), adica un grup de medici, asistente, si alti profesionisti medicali care au serviciu de „walk in clinic” seara si in wekend si care accepta vizite fara programare in ordine, primul venit priemul servit si la care timpul de asteptare e f. acceptabil. Trebuie sa fi acceptat in FHN ca sa poti apela la acest servici. Daca nu ai medic de familie te duci la alte walk-in clinic independente (e bine sa verifici cateva si sa obtii referinte). Eu am cateva care le cunosc si acum stiu unde sa ma duc sa rezolv repede problema. Cere putina orientare. Alta varianta este sa mergi la un UCC (Urgent Care Centre) care trateaza cazurile din categoria de urgenta 3,4,5 si mult mai repede decat la o Urgenta de spital.

Deci evitati camerele de urgenta din spitale pe cat posibil daca nu aveti o trauma majora, complicatii medicale, chirurgicale sau psihiatrice majore. Incercati sa cunoasteti resursele din comunitate care va sunt disponibile.

Rabdare, respect si tutun. Sistemele medicale in care sunt cei mai multi dintre romani sunt in sisteme medicale universale in care doctorii au responsabilitate imediat ce au intrat in relatie terapeutica cu un pacient. Odata ce v-au consultat sunt responsabil de sanatatea dvs. si nu isi risca licenta sa faca evaluare management superficial de dragul de a face ceilalti pacienti sa astepte mai putin la urgenta. Daca vreti servicii medicale, mergeti unde trebuie, informati-va, luati-va ceva de citit, rezervat-va timp si fiti calmi si respectuosi. Rasplata este serviciu medical pentru un pret modic sau deloc. In SUA e posibil sa te trezesti cu o factura de cateva mii sau zeci de mii de dolari la iesirea din Urgenta, si multi pot avea probleme mai ales pe timpurile astea. Una peste alta merita sa astepti.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro