Sari direct la conținut

Cum învățăm copiii despre bani și economisire pentru viitor

Smile Media
Cum învățăm copiii despre bani și economisire pentru viitor
Primul pas este să le explicăm copiilor ce sunt banii și de ce sunt importanți Foto: NN Asigurari de Viata

Într-o lume în care totul se mișcă rapid, educația financiară devine esențială pentru a pregăti copiii să navigheze cu încredere viitorul. Să îi învățăm pe cei mici despre bani nu este doar despre numărat, ci și despre construirea unei fundații solide în înțelegerea valorii banilor, a economiei și a planificării bugetare.

Primul pas este să le explicăm copiilor ce sunt banii și de ce sunt importanți. Folosește jocuri simple și exemple din viața de zi cu zi pentru a le arăta cum funcționează tranzacțiile monetare. De exemplu, poți folosi un „magazin de jucărie” pentru a simula cumpărăturile și a le arăta cum se schimbă banii pe produse.

Pe măsură ce copiii cresc și devin independenți financiar, este esențial să le explicăm opțiunile disponibile pentru economisire și investiții, de la cum să își gestioneze banii în fiecare lună până la cum să pună deoparte pentru neprevăzut, pentru ceea ce își doresc și inclusiv pentru bătrânețe, prin instrumente financiare special create în acest sens cum ar fi pensia privată facultativă Pilon 3.

Conform unui studiu realizat de NN în România și alte țări în care activează, 56% dintre români recunosc necesitatea economisirii timpurii pentru viitor. Cu toate acestea, doar 26% au luat măsuri concrete pentru a-și asigura un viitorul și siguranța financiară la bătrânețe. O pensie privată facultativă prezintă avantajul unor garanții sporite, datorită reglementărilor și transparenței, fiind un instrument sigur de economisire pe termen lung. Banii din Pilonul 3 aparțin participanților și aceștia pot verifica oricând suma acumulată în contul lor de pensie privată facultativă.

În sistemul pensiilor facultative Pilon 3, orice persoană eligibilă poate opta să participe la un fond de pensii facultative și poate economisi până la 15% din venitul salarial brut lunar sau asimilat acestuia. Contribuțiile sunt deductibile fiscal până la 400 de euro pe an echivalent în lei, atât pentru contribuțiile individuale, cât și pentru cele făcute de angajator, ceea ce înseamnă că nu se plătește impozit pe venit pentru suma contribuită la pensia privată Pilon 3.

Fondurile de pensii facultative sunt protejate de lege, ceea ce înseamnă că nu pot da faliment, iar banii din fond sunt complet separați de banii administratorului fondului, care gestionează și investește responsabil economiile pentru pensie în beneficiul participanților. Banii din contul personal Pilon 3 sunt plătiți participanților începând cu vârsta de 60 de ani sau în caz de invaliditate, iar în situația nefericită a unui deces aceștia revin moștenitorilor.

„Un viitor financiar mai bun se construiește în timp și începe cu educație de la vârste cât mai mici și cu obiceiuri sănătoase în relația cu banii pe tot parcursul vieții, de la gestionarea eficientă a bugetului lunar până la economisire și investiții pe termen lung. În acest proces, instrumentele financiare care susțin economisirea încă de la primul salariu, cum este și Pilonul 3, sunt extrem de importante, contribuind la asigurarea unei situații financiare mai bune peste ani”, a spus Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Customer Officer la NN Asigurări de Viață.

Așadar, este important pentru copii să știe să își gestioneze banii și acum, și când cresc. De exemplu, la vârste mici, dacă își doresc o jucărie anume, stabiliți împreună un plan pentru a strânge bani. Mai departe, la vârste mai mari, poți include copiii în discuțiile despre bugetul familiei, explicându-le cum se iau deciziile financiare. Arată-le cum planificați cheltuielile în familie pentru vacanțe sau achiziții mari, pe înțelesul lor în funcție de vârstă. Astfel, vor înțelege mai bine valoarea banilor și importanța planificării. Iar pentru adolescenți, poți introduce noțiuni de bază despre investiții și despre instrumente financiare care le pot fi de folos în viața de adult, și poate chiar să le arăți cum funcționează un cont de economii sau o mică investiție în acțiuni.

Copiii învață prin imitație, deci, abordează obiceiuri financiare sănătoase, pentru a-i obișnui de mici să fie cât mai responsabili și calculați în deciziile lor. Prin învățarea conceptelor financiare, tinerii pot dobândi abilități esențiale care îi vor ajuta să devină adulți responsabili și independenți financiar. Cu puțină răbdare și creativitate, educația financiară poate deveni o parte integrantă și distractivă a vieții de familie. Așa că fii un exemplu bun în ceea ce privește gestionarea banilor.

Bani Inteligenți- Rubrică susținută de NN Asigurări de Viață