Cum poate ajunge Victor Ponta un erou. Fara sa demisioneze
Victor Ponta susţine, într-o postare pe Facebook, că „în primele 3 luni din 2015 avem încasări suplimentare de 1 miliard de euro la buget”. Cum nu putem să-l verificăm, trebuie să-l credem pe cuvânt, deşi uşurinţa cu care minte actualul prim-ministru al României este de notorietate.
Dar dacă acest miliard suplimentar într-adevăr există, şi nu este doar un artificiu demagogic pe o hârtie, atunci premierul Victor Ponta are şansa unică de a se transforma din plagiator într-un erou reformator. Fără să fie nevoie să demisioneze.
Un miliard de euro în doar 3 luni sunt bani mulţi. Atât de mulţi încât cu această sumă pot fi mărite până la 1500 de Euro pe lună salariile tuturor medicilor români: cei 39.000 de medici plini plus cei 13.000 de rezidenţi. Dincolo de câştigarea simpatiei unei bresle foarte influente în societate (vine un nou an electoral, domnule Ponta), aţi avea şansa să rezolvaţi dintr-o semnătură mai multe probleme care ne macină pe toţi.
În primul rând veţi stopa exodul, astăzi de nestăvilit, al creierelor medicale dinspre România spre vestul Europei. Ştiu mulţi medici care dacă ar câştiga lunar 1500 de Euro, bani albi!, nu ar pleca din ţară. Puţini sunt medicii excelenţi care pleacă afară special pentru a face performanţă. Dacă li s-ar oferi condiţii onorabile, majoritatea ar prefera să rămână în ţară.
Pentru a atinge această onorabilitate, spune un studiu recent*, într-o ţară ca România este nevoie ca salariul unui medic debutant să fie de două ori mai mare decât salariul mediu pe economie. Constatarea e veche; încă din 1993 un raport al Băncii Mondiale despre sănătatea românească menţiona această cifră.
Măriţi domnule Ponta salariile medicilor cu miliardul cu care vă lăudaţi şi veţi rezolva o altă problemă gravă: lipsa medicilor de la sate. Din cauza felului mizerabil în care sunt plătiţi, medicii români fug astăzi de sate ca dracul de tămâie. Toţi se înghesuie în marile centre universitare, acolo unde pot câştiga onorabil.
Doar în Bucureşti lucrează peste un sfert din medicii României (conform datelor Colegiului Medicilor Bucureşti), de două ori mai mulţi decât oriunde altundeva în ţară. Marea problemă a României nu este absenţa medicilor din oraşele mari, ci lipsa lor din oraşele mici şi în special de la sate.
Lăsaţi demagogia domnule Ponta şi măriţi salariile medicilor din miliardul colectat. Veţi stopa fenomenul şpăgilor în spitale fără să mai fie nevoie de procurori. Iar medicul care va îndrăzni să mai ceară şpagă, având 1500 de Euro salariul lunar, va putea fi vârât la zdup în uralele mulţimii.
V-aţi întâlnit, domnule Ponta, cu preşedintele turc Erdogan. Nu cred că l-aţi întrebat ceva despre bătăile aplicate din ordinul lui protestatarilor din piaţa Taksim. Dar sper că l-aţi întrebat măcar de ce a dublat, imediat după ce a ajuns premier, salariile medicilor turci.
În medie, un medic turc câştigă astăzi 4500 de euro, salariul minim fiind de 1750 de Euro. Efectul, la zece ani de la aplicarea acestei măsuri: şpăgile, înainte la fel de frecvente într-un spital din Istanbul ca şi într-unul din Bucureşti, s-au diminuat considerabil, iar satisfacţia turcilor faţă de sistemul lor medical public a crescut până la 79%. Ştiţi câţi români sunt satisfăcuţi de medicina de la noi? Doar un sfert – cel mai mic procent din Europa.
Mai simplu explicat, căci e evident că nu vă pricepeţi deloc la sistemul medical şi nici consilier pe sănătate nu aveţi de multe luni: orice om care-şi simte munca respectată şi apreciată vine cu drag la serviciu. E mai bine-dispus, se poartă mai frumos cu clienţii şi e mai performant. Ştiu că vă e dificil să înţelegeţi acest concept, după o carieră îndelungată în cel mai corupt partid din cea mai coruptă ţară europeană, dar sunteţi încă tânăr şi poate învăţaţi şi altceva decât tupeu şi machiarverlâcuri.
Aşadar, lăsaţi gargara domnule Ponta şi măriţi salariile tuturor medicilor. Aţi rămâne în istorie ca salvatorul medicinei româneşti. E o alternativă preferabilă celei de a rămâne în istorie sub formă de „prim-ministru plagiator care a condus România la începutul secolului 21”.
Faceţi ceva inteligent, domnule Ponta, cu acel miliard de Euro cu care vă lăudaţi. Asta desigur, dacă miliardul chiar există.
PS. Logica de mai sus se poate aplica şi Educaţiei, un alt domeniu pe care, alături de Sănătate, îl tot declaraţi prioritar de trei ani dar pentru care, domnule Ponta, nu aţi făcut nimic.
* studiul citat este realizat de Federatia Europeana a Medicilor Salariati si mentionat de dr. Dan Peretianu.