Sari direct la conținut

Cum poți să-ți motivezi copilul să învețe. 10 strategii care îi ajută să descopere bucuria de a studia

HotNews.ro
Cum poți să-ți motivezi copilul să învețe. 10 strategii care îi ajută să descopere bucuria de a studia
SURSA FOTO: Yuri Arcurs | Dreamstime.com

Educația copiilor este un aspect esențial al dezvoltării lor, dar uneori poate fi dificil pentru părinți să găsească metode eficiente pentru a-i motiva să învețe. Fie că este vorba de lipsa interesului pentru școală ori de provocări academice, unii copii au nevoie de un impuls suplimentar pentru dezvolta o atitudine pozitivă față de învățare. Explicăm câteva strategii practice și eficiente prin care părinții își pot susține copiii.

Copiii care excelează la învățătură nu se nasc cu o capacitate naturală de învățare. Și deși este adevărat că personalitatea și felul de a fi al unora dintre copii ușurează procesul de învățare, orice copil poate învăța… cum să învețe. În timp ce sala de clasă va rămâne sursa principală de instruire, creșterea intelectuală, socială și academică a unui copil ar trebui să se extindă dincolo de pereții clasei dacă doriți să îmbunătățiți cu adevărat dorința și capacitatea unui copil de a învăța.

Iată câteva strategii de pus în practică acasă. Implementarea lor vă poate ajuta copilul să descopere bucuria de a învăța.

1. Asigurați-i copilului acasă o atmosferă care încurajează lectura

Numeroase studii arată că plăcerea pentru citit îmbunătățește performanța academică. Un studiu pe termen lung, realizat de Fundația Annie E. Casey (o organizație filantropică din Statele Unite care derulează programe de sprijinire a copiilor din familiile cu venituri reduse), a constatat că elevii care nu citeau bine până la sfârșitul clasei a treia aveau un risc de patru ori mai mare de a abandona liceul. În schimb, copiii care au fost ajutați să-și dezvolte de mici dragostea pentru lectură și-au îmbunătățit capacitatea de învățare.

În mod clar, capacitatea de a citi bine este cheia pentru a învăța bine. Dezvoltarea abilității de citire este importantă, deoarece îi ajută pe copii să-și construiască vocabularul și să-și dezvolte creierul pentru a procesa conceptele și comunicarea formală. Studiile arată că elevii care citesc bine dezvoltă abilități de învățare îmbunătățite la toate materiile, inclusiv la materii tehnice, cum ar fi matematica și științele.

Indiferent dacă copilul este un cititor pasionat sau reticent, puteți juca un rol crucial în dezvoltarea abilităților de citire ale copilului vostru ca părinți. Iată cum:

  • Conectați lectura cu hobby-urile și interesele. Copiii tind să-și piardă interesul când lectura este asociată doar cu examenele și presiunea academică. Legându-l de hobby-urile sau interesele unui copil, părinții pot face din lectură o experiență plăcută. Aflați ce-l pasionează, la ce se entuziasmează. Îi plac dinozaurii? Oferiți-i cărți despre dinozauri! Dar nu doar cărți, ci și romane, postere, ziare sau reviste. Încurajați-i să citească despre ce îi place. Nu încercați să-i forțați – aceasta este o modalitate sigură de a asocia cititul cu presiunea. Apoi, vă puteți provoca copilul să identifice cei cinci dinozauri preferați și să explice de ce i-a ales pe fiecare.
  • Programați un interval de timp de citire. Creați un timp de lectură în familie în care toată lumea să se concentreze pe citit timp de 20 de minute în fiecare zi.
  • Permiteți formate diferite. Cititul este un obicei și, atâta timp cât citesc ceva, nu contează pe ce cale ajunge la ei informația. La fel ca și cărțile tipărite, cărțile electronice pot ajuta copiii să învețe și să-și dezvolte abilități sociale, de ascultare și de gândire.
  • Duceți-l la lansări de carte. Poate fi interesant și interesant pentru tinerii cititori să participe la un eveniment unde sunt prezenți autorii lor preferați. Astfel de evenimente oferă tinerilor cititori o perspectivă asupra gândurilor pe care le-a avut autorul când a scris cartea.
  • Căutați cărți inspirate din filme și jocuri. Tinerilor le este dificil să-și aleagă textele. Să știi ce gen sau tip de carte le-ar plăcea poate fi dificil. Dacă copilul tău are un film, un joc sau o emisiune de televiziune preferată, caută cărți inspirate din acestea.
  • Utilizați fără teamă aplicațiile de lectură. Astăzi, există mai multe resurse disponibile ca niciodată pentru a-i ajuta pe copii să prindă drag de a citi. Aplicațiile de lectură vă pot ajuta copilul să dezvolte un sentiment de plăcere atunci când vine vorba de lectură.
  • Încurajați lectura ca activitate socială. Mulți cred că cititul este o activitate individuală, dar poate fi și o activitate socială, potrivită unui grup de oameni (chiar și mici) care împărtășesc această plăcere. Povestiți mereu cu ei despre ceea ce citesc. Încurajați-i să participe la cluburi de carte și să povestească cu alții de vârsta lui despre cărțile citite.

2. Oferiți-i lui controlul

De cele mai multe ori, experiența educațională a copiilor este marcată de control. Acest lucru poate aduce prejudicii creativității, poate limita curiozitatea și chiar pune bețe-n roate capacității lor de a învăța.

Oferiți-i lui posibilitatea de a-și alege temele de discuție, cărțile pe care vrea să le citească, propriile activități extra-școlare. Cu cât copiii au mai mult control în alegerea activităților și în procesul de învățare, cu atât devin mai implicați și motivați.

3. Încurați-i să comunice deschis și sincer

Adulții trebuie să cultive o legătură sănătoasă cu copiii lor. O mare parte a cultivării unei astfel de legături sunt conversațiile pe care le veți avea cu copilul – fie că este vorba de ajutor simplu pentru teme sau de un subiect mai dificil. Fiind deschiși și onești, vă încurajați copilul să facă același lucru. Discutați liber despre gândurile și sentimentele lor. Căci dacă un copil se confruntă cu o problemă la școală sau cu emoții negative, va fi mai probabil să se deschidă într-un astfel de climat și să-și împărtășească preferințele, antipatiile sau îngrijorările cu privire la educația lor.

Și când o fac, validați-le sentimentele – chiar dacă nu sunteți de acord. Când nu sunt ascultați sau când nu li se permite să vorbească sincer despre ceea ce simt, copiii se pot deconecta de la procesul de învățare. Acest lucru afectează în egală măsură și dezvoltarea lor.

4. Încurajați mai multe tipuri de învățare

Fiecare copil poate avea diferite preferințe și stiluri de învățare care se potrivesc cel mai bine modului său de învățare. De exemplu, unii ar putea prefera învățarea vizuală, în timp ce alții pe cea auditivă. Unii pot învăța prin citire/scris, în timp ce alții pot învăța prin practică (kinestezic). Fiecare stil sau combinații dintre acestea îl ajută să învețe mai bine.

Spre exemplu, copiii care învață vizual, învață cel mai repede văzând cum funcționează lucrurile. Copiii care învață auditiv, învață cel mai bine ascultând lucrurile explicate. Este benefic pentru copiii mici să exploreze și să folosească diferite stiluri de învățare pentru a-și descoperi metoda de învățare preferată.

5. Arătați-i entuziasm ca să învețe cu plăcere

Entuziasmul se transmite, mai ales când vine vorba de învățare. Cercetările au arătat că entuziasmul are efecte pozitive asupra atitudinii elevilor. Mai multe experimente au documentat modul în care profesorii entuziaști pot insufla elevilor o mai mare motivație intrinsecă, plăcere și vitalitate și pot crește timpul pe care îl petrec cu sarcinile de învățare.

Când vă ajutați copilul să învețe, utilizați un stil plin de viață și motivant care include o serie de comportamente, cum ar fi gesturi variate, mișcări ale corpului, expresii faciale, intonații vocale și umor, care vă ajută să vă transmiteți interesul pentru subiect.

6. Faceți învățarea distractivă, folosind joaca

Joaca – modalitatea naturală prin care copiii descoperă lumea și învață despre ea – oferă oportunități de învățare mai profundă, dezvoltă abilitățile non-cognitive ale copilului (cum ar fi abilitățile sociale și emoționale, dar și reziliența) și îl motivează să învețe.

Jocurile îmbunătățesc gândirea critică (și asta le dezvoltă abilități de raționament și capacitate de gândire), îmbunătățesc memoria, dezvoltă abilități sociale și emoționale (mai ales jocurile în echipă), stimulează motivația și implicarea. Ajutându-i să învețe în joacă, le oferiți un mediu sigur pentru eșec, deoarece jocurile permit copiilor să eșueze fără riscuri reale, încurajându-i să continue să încerce până când reușesc. 

Învățarea bazată pe jocuri este o modalitate excelentă pentru părinți de a introduce noi idei, gramatică, concepte și cunoștințe într-un mod care îi motivează pe copii să învețe. Lista UNICEF de activități de învățare bazate pe joacă pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani este un bun punct de plecare pentru părinții care au nevoie de ajutor.

7. Concentrați-vă pe învățare, nu pe performanță

Unul dintre dezavantajele sistemului educațional din prezent este obsesia pentru note. Elevii își fac griji pentru ele. Părinții își fac griji pentru ele. Profesorii își fac griji pentru ele. Dar notele încurajează comparația și competiția între elevi și pot afecta relațiile cu colegii și profesorii, pot duce la anxietate și pot influența negativ învățarea.

Când copiii sunt motivați doar de note bune, tind să se concentreze pe memorarea informațiilor în loc să înțeleagă în profunzime conceptele pe care le întâlnesc, să stabilească conexiuni și să devină creativi. De aici, lipsa de creativitate care poate descuraja tinerii elevi să exploreze idei noi ori să facă propriile descoperiri.

Concentrați-vă pe ceea ce învață copilul. De exemplu, în loc să vă întrebați copilul cum s-a descurcat la testul de matematică când ajunge acasă de la școală, puneți-l să vă învețe ce a învățat la matematică. Performanța a rămas la fel de importantă, însă concentrându-vă pe învățare, acest lucru îi va arăta copilului că ceea ce știe, ceea ce a înțeles, este mai important decât notele. De asemenea, arată că sunteți mai interesați de copil decât de performanța lui.

8. Sărbătoriți împreună cu el realizările

Micile triumfuri ale unui copil sunt cărămizile de bază ale responsabilității și caracterului. Așadar, atunci când se întâmplă aceste momente, nu le lăsați să treacă neobservate. Transformați-le în mini-sărbători! Spre exemplu, dacă a terminat un proiect dificil pentru școală, la care a lucrat din greu, merită un răsfăț special. Un rezultat bun, însă, obținut la un test la matematică, spre exemplu, ar putea implica o ieșire în oraș după înghețata lui preferată.

Aceste sărbători ajută în mare măsură să-l învețe pe copil valoarea muncii grele, să-i sporească încrederea și să-și îmbunătățească capacitatea de a-și stabili obiective. De asemenea, ajută la consolidarea relațiilor părinte-copil.

9. Concentrați-vă pe punctele forte

Avem tendința de a ne concentra pe aspectele negative, deoarece așa au supraviețuit strămoșii noștri primii: mereu în alertă pentru semne de pericol. Chiar dacă nu mai trebuie să fim în permanență în căutarea problemelor, încă înclinăm spre negativitate, iar acest lucru se extinde în parenting. Însă accentuarea excesivă a slăbiciunilor copilului poate duce la descurajare, suferință și lipsă de motivație pentru a învăța.

Concentrarea asupra punctelor forte ale copilului poate fi dificilă, mai ales atunci când un copil are probleme din punct de vedere academic. Dar concentrarea pe aspectele pozitive nu înseamnă ignorarea slăbiciunilor. Este vorba despre recunoașterea și aprecierea punctelor forte înainte de a aborda punctele slabe.

10. Faceți din orice moment unul din care copilul să învețe ceva

Cu abordarea corectă, nu e dificil. Începeți cu lucruri simple, cum ar fi încurajarea copilului să exploreze lumea din jurul său și să pună întrebări. Ajutați-l să facă conexiuni. Ajutați-vă copilul să numere florile de pe halatul de casă, să clasifice pe mărimi tacâmurile în bucătărie și să gândească critic despre ceea ce vede și experimentează. Transformarea fiecărei zile într-o zi de învățare îi va ajuta pe copii să-și dezvolte motivația internă de a învăța oriunde s-ar afla.

Fie că este vorba de crearea unui mediu propice învățării, stabilirea unor rutine clare, recompensarea efortului sau cultivarea curiozității, succesul acestor metode depinde de echilibrul dintre susținerea copilului și încurajarea autonomiei. Comunicarea deschisă, empatia și adaptarea la nevoile individuale ale fiecărui copil sunt elemente cheie în acest proces.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro