Sari direct la conținut

Cum să fâsâi un protest? Studiu de caz: medicii

HotNews.ro
Vlad Mixich, Foto: Cristian Stefanescu
Vlad Mixich, Foto: Cristian Stefanescu

​In primul rand scrii pe timp de pace o scrisoare care se incheie asa: “stim ca vor fi pierderi si victime deoarece adversarii vor utiliza toate instrumentele si institutiile impotriva noastra. Aceasta va fi ofranda noastra pentru generatiile viitoare”.

Apoi o trimiti in 40.000 de exemplare acelor oameni pe care ii chemi la proteste, nu la vreun razboi. In emisiuni si comunicari publice folosesti un argument de a carui ipocrizie, inevitabil, oamenii se vor prinde. Si, ca fasaiala sa fie cat mai lesinata, te imbratisezi chiar cu seful institutiei impotriva careia protestezi.

Daca exista o breasla total indreptatita sa fie in strada astazi, in Romania, ei bine aceia sunt medicii. In special medicii tineri, rezidentii, cu salarii mizere care variaza intre 250 si 400 euro pe luna, asta dupa sase ani de facultate si cateva examene complicate.

Statul ar avea de unde sa le mareasca salariile, din moment ce fostii tortionari comunisti sunt tinuti, de acelasi stat, pe pensii de peste 1000 euro lunar. Medicii tineri si rezidentii nu sunt cateva sute de mii pentru ca o marire de salarii sa dezechilibreze bugetul – in realitate, rezidenti sunt aproximativ 13.000 si toti medicii nu mai mult de 45.000. Pur si simplu statul nu are chef sa ia bani din zone productive pentru clientela politica, mai ales ca nu-l obliga nimeni sa o faca.

La apelul si conducerea presedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, cam 150-200 de asistenti medicali si cativa medici protesteaza in fata Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a facut cateva calcule, corecte de altfel, si a ajuns la concluzia ca, in cel mai rau caz, Colegiul Medicilor nu va putea scoate in strada mai mult de 5000 de medici. “Din punctul meu de vedere, nu e motiv de ingrijorare”, a spus politicianul liberal.

Cea mai realista revendicare a presedintelui Colegiului Medicilor si a celorlalti lideri sindicali este dublarea salariilor rezidentilor. Nu voi intra in amanunte tehnice, dar patru dintre cele sase revendicari prezentate au fost deja abordate de Ministerul Sanatatii inainte de inceperea protestului. Pana si argumentul invocat pentru cresterea salariilor medicilor, si anume exodul lor din tara, este folosit intr-un context complet gresit.

Veti fi surprinsi sa aflati ca Romania nu sta chiar atat de rau la numarul medicilor: 2,3 la o mie de locuitori, ceva mai mult decat Polonia si ceva mai putin decat Marea Britanie. Dar Romania este singura tara europeana unde medicii rezidenti (cei mizerabil platiti) nu primesc niciun drept la terminarea facultatii.

Daca i-am adauga si pe medicii rezidenti la statistica de mai sus, ajungem la 2,9 medici specialisti si rezidenti la o mie de locuitori, media europeana fiind de 3,4 medici. Ministerul Sanatatii a sesizat corect aceasta inadvertenta si a lansat deja un proiect prin care medicii rezidenti vor primi drept de libera practica pe anumite specialitati.

La fel de surprinsi veti fi sa aflati ca Romania este tara cu cei mai multi absolventi de medicina la 100.000 de locuitori din Uniunea Europeana si cu una dintre cele mai consistente cresteri ale numarului de medici in ultimul deceniu. Daca nemtii au 12,5 absolventi la o suta de mii de locuitori, polonezii 7 absolventi si britanicii 9, Romania are (tineti-va bine!) 26,8 absolventi de medicina/o suta de mii de locuitori*. De trei ori mai mult decat in Marea Britanie, una dintre tarile preferate de medicii romani emigranti.

Acei medici romani educati intr-una dintre cele 14 (!) facultati de medicina ale tarii **, in timp ce Polonia, o tara cu 38 milioane de locuitori, are 13 facultati de medicina, iar Olanda, cu aproape 17 milioane de locuitori, are 8 facultati de medicina.

Ce ne spun toate aceste cifre? Facultatile romanesti de medicina fabrica un numar foarte mare de absolventi. Statul roman mentine un nivel foarte scazut al salarizarii in tara si astfel alimenteaza cu forta de munca inalt calificata tari precum Anglia, Germania sau Franta. Nu e o strategie gratuita caci in aceste facultati lucreaza, de multe ori, o intreaga retea de cumetri si clienti politici care traiesc binisor de pe urma banilor astfel obtinuti.

De ce ar fi nevoie de facultati de medicina la Galati, Oradea sau Brasov, cand in apropiere exista universitati de medicina cu o traditie serioasa? Pentru a umple golurile lasate de absolventii facultatilor mai bune din Bucuresti sau Cluj care, educati in parte pe banii statului roman, ajung sa profeseze in spitalele din vestul Europei.

Inchiderea unei parti din aceste facultati de medicina, intretinute si pe banii statului, ar putea mobiliza fonduri suplimentare pentru cresterea salariilor medicilor tineri si rezidenti. Posturile spitalelor orasenesti (acolo unde bate vantul pentru ca locuitorii sunt saraci si plicul e subtire) ar deveni automat mai atractive pentru medicii romani care nu ar mai fi atat de interesati sa plece in strainatate.

S-ar rezolva dintr-un foc mai multe probleme dar s-ar crea o alta. O problema foarte mare pentru detasamentele de preparatori, sefi de lucrari si profesori ramasi fara pozitiile lor universitare care ofera prestigiu, salariu suplimentar si acces la fonduri de cercetare.

Reprezentantii protestatarilor, in frunte cu prof. univ. Vasile Astarastoae, nu vorbesc insa despre astfel de lucruri. Intr-o emisiune la Digi24 i-am auzit emitand nestingherit enormitati de genul „stiu medici rezidenti platiti cu 250 lei pe luna”.

Medicii (in special rezidentii) trebuie si au motive sa protesteze, dar faptul ca liderii lor desemnati se poarta ca niste Tipatesti lezati si Farfuridi puristi e caraghios, trist si demobilizeaza orice medic cinstit si destept. Si sunt multi astfel de medici care, daca ar fi uniti si reprezentati de niste lideri credibili (dau doar doua nume – chirurgul Florin Chirculescu sau psihiatrul Gabriel Diaconu, dar mai sunt si altii), si-ar putea impune rapid solicitarile indreptatite.

Mi-as dori sa nu am dreptate atunci cand scriu ca protestul medicilor s-a fasait inainte de a porni. Dar ce credibilitate poate avea un protest in fruntea caruia se afla un medic care a pierdut deja un proces cu ANI, in care este judecat pentru conflict de interese, pentru incompatibilitate si care este cercetat intr-un dosar de coruptie in lucru la DNA? Ce credibilitate poate avea acel lider care trimite medicilor astfel de scrisori:

Stim ca vor fi pierderi si victime deoarece adversarii vor utiliza toate instrumentele si institutiile impotriva noastra. Aceasta va fi ofranda noastra pentru generatiile viitoare. Stim aceste lucruri si ni le asumam! Ni le asumam pentru ca stim ca vom invinge! Vom invinge!

Priviti fotografia de mai jos. Personajele sunt: autorul scrisorii citate, presedintele Colegiului Medicilor prof. Vasile Astarastoae, si seful institutiei impotriva careia Colegiul Medicilor protesteaza. Alte cuvinte sunt de prisos.

Iulie 2013: ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae (sursa: www.cmr.ro)

* Sursa: Eurostat, OECD si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania.

** In Romania exista facultati de medicina la Brasov, Sibiu, Galati, Constanta, Oradea, Arad, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Iasi, Craiova si trei in Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro