Sari direct la conținut

Cum se lauda in 2013 Victor Ponta cu o investitie Holzindustrie: Firma austriaca, nominalizata intr-o lista scurta de investitii strategice. PLUS: Cum l-a decorat Ion Iliescu in 2004 pe patronul companiei

Cum se lauda in 2013 Victor Ponta cu o investitie Holzindustrie: Firma austriaca, nominalizata intr-o lista scurta de investitii strategice. PLUS: Cum l-a decorat Ion Iliescu in 2004 pe patronul companiei

Premierul Victor Ponta nu a avut dintotdeauna o relatie tensionata cu Holzindustrie Schweighofer, compania austriaca aflata acum in mijlocul scandalului legat de defrisarile ilegale. Dimpotriva, pe 11 iulie 2013, cu ocazia prezentarii „Programului national de investitii”, Ponta s-a laudat cu o investitie realizata de aceasta companie in Covasna. Firma austriaca a fost introdusa pe o lista la capitolul „Mari investitii-companii internationale”, alaturi de giganti industriali precum Dacia, Ford, Daimler, Oracle, Bosch, Pirelli, Michelin. Dar si alti membri ai Guvernului Ponta se aflau intr-o relatie buna cu reprezentantii firmei austriece. Ministrul Apararii Mircea Dusa a participat in martie 2013 la o conferinta in Covasna cu ocazia inaugurarii investitiei Holzindustrie, in timp ce presedintele Ion Iliescu l-a decorat in decembrie 2004 – ultima luna a mandatului sau – pe patronul firmei, Gerald Schweighofer.

„La mari investitii am vrut doar sa pomenesc cateva dintre companiile care, in mod oficial si concret, nu la nivel de intentii, la modul foarte direct, isi extind investitiile sau fac investitii greenfield. In acest an, aveti o lista a unora din companiile care deja au concretizat acest lucru. Vreau, insa sa precizez, ca in parcurile industriale, in acest an, se vor face investitii de circa 1,3 miliarde de euro, iar prin politici guvernamentale, in primul rand, prin schemele financiare de stimulare de noi investitii prin ajutor de stat Ministerul Finantelor Publice a aprobat un ajutor de aproape 166 de milioane de euro, care se adauga, sau mai bine zis stimuleaza investitii de circa 429-500 de milioane de euro”, spunea Ponta pe 11 iulie 2013, in timp ce prezenta slide-ul cu marile investitii. La investitii de tip „greenfield” de care vorbea Ponta, singura companie nominalizata era Holzindustrie Schweighofer. Investitia consta, de fapt, in construirea unei fabrici mari de cherestea. Vezi aici declaratiile lui Ponta.

Vezi atasat documentul cu marile investitii prezentate de Ponta in iulie 2013.

  • Dusa, la inaugurarea fabricii de cherestea

Compania austriaca prezenta un interes deosebit pentru Guvernul Ponta in acel an, dovada fiind si prezenta lui Dusa la inaugurarea investitiei. Potrivit publicatiei covasnamedia.ro, investitia de 150 de milioane de euro consta in construirea unei fabrici de cherestea in localitatea Reci din judetul Covasna. Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, spunea cu acea ocazie ca fabrica se va intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare si va avea o capacitate anuala de debitare de 800.000 de metri cubi. O buna parte din cherestea si din produsele prelucrate in Romania vor fi exportate, printre partenerii importanti ai companiei numarandu-se tarile asiatice, in special Japonia, mai spunea Schweighofer, potrivit covasnamedia.ro. Despre inaugurarea investitiei a scris si publicatia szekelyhon.ro.

Vezi aici si aici poze cu Mircea Dusa, alaturi de reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

  • Decorat de Iliescu

Relatia managerului companiei austriece cu PSD este mai veche de 10 ani. In decembrie 2004, fostul presedinte Ion Iliescu i-a conferit lui Gerald Schweighofer, manager general al companiei Holzindustrie Schweighofer GmbH, Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler. Ordinul a fost conferit „in semn de deosebita apreciere pentru contributiile personale avute la dezvoltarea unor importante domenii de activitate, pentru promovarea relatiilor dintre Republica Austria si Romania”, se arata in decretul 1.036 din 2 decembrie 2004 privind conferirea unor ordine, semnat de Ion Iliescu, si publicat in Monitorul Oficial nr 1.191 din 14 decembrie 2004.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro