Sari direct la conținut

Cum se îmbolnăvește lumea din cauza schimbărilor climatice: malnutriția, malaria, diareea și stresul termic au crecut îngrijorător

HotNews.ro
Poluare record la New York, Foto: David Dee Delgado / Getty images / Profimedia
Poluare record la New York, Foto: David Dee Delgado / Getty images / Profimedia

Stresul termic. Leziuni pulmonare cauzate de fumul de la incendii de vegetație. Răspândirea țânțarilor purtători de boli în noi regiuni odată cu creșterea temperaturilor.

Acestea sunt doar câteva dintre modurile în care sănătatea publică a fost afectată și a fost amplificată de schimbările climatice – un subiect abordat pentru prima dată vreodată la summitul anual al ONU privind schimbările climatice COP28, potrivit Reuters.

Se așteaptă ca miniștrii guvernamentali să discute modalități prin care să protejeze oamenii de amenințările la adresa sănătății generate de schimbările climatice, amenințări care acum pun în pericol decenii de progres în domeniul sănătății publice.

Începând cu 2030, experții se așteaptă ca doar patru dintre aceste amenințări:

  • malnutriția,
  • malaria,
  • diareea
  • stresul termic

să crească numărul global de decese cu 250.000 de persoane pe an, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Evenimentele meteorologice extreme devin evenimente extreme de sănătate,” a declarat Martin Edlund, CEO al organizației non-profit globale Malaria No More.

Iată cum afectează schimbările climatice sănătatea oamenilor în întreaga lume astăzi și ce ar putea să se aștepte țările în viitor.

Boli transmise de vectori -malaria

Țânțarii care transmit virusuri precum dengue, malaria, West Nile și Zika se deplasează în noi părți ale lumii pe măsură ce temperaturile mai ridicate și ploile abundente creează condiții mai prietenoase pentru reproducerea lor.

Cazurile de dengue raportate au crescut de la aproximativ jumătate de milion în 2000 la peste 5 milioane în 2019, conform OMS.

Doar în acest an, cazurile din Brazilia au crescut cu 73% față de media pe cinci ani, a spus Edlund, cu Bangladesh suferind de o epidemie record de dengue.

Schimbările climatice au, de asemenea, un impact imprevizibil asupra malariei, cu încă 5 milioane de cazuri înregistrate în 2022 față de anul precedent – ajungând la un total de 249 de milioane, arată Raportul Mondial privind Malaria al OMS.

Inundațiile din Pakistan din anul trecut, de exemplu, au dus la o creștere de 400% a cazurilor de malaria în țară, arată raportul.

Boala s-a extins și în zonele înalte ale Africii, care anterior erau reci pentru țânțari.

Două noi vaccinuri împotriva malariei așteptate să fie disponibile anul viitor oferă o speranță în lupta împotriva acestei molime.

Ape infestate -Holera

Furtunile și inundațiile provocate de schimbările climatice permit și altor boli infecțioase transmitere prin apă să prolifereze.

După decenii de progres împotriva holerei, o infecție intestinală răspândită prin alimente și apă contaminate, numărul de cazuri crește din nou, inclusiv în țări care aproape că au eradicat boala.

Fără tratament, holera poate provoca decesul în câteva ore.

În 2022, 44 de țări au raportat cazuri de holera, o creștere de 25% față de 2021, potrivit OMS, care a evidențiat rolul jucat de cicloane, inundații și secetă în întreruperea accesului la apă curată și favorizarea dezvoltării bacteriilor.

Izbucnirile recente au fost și mai mortale, cu rate de mortalitate acum la cel mai înalt nivel înregistrat în ultimul deceniu, conform OMS.

Diareea

Diareea, de asemenea, beneficiază de pe urma schimbărilor climatice, cu ploi tot mai imprevizibile – rezultând fie condiții umede, fie uscate – crescând riscul, arată cercetările.

Diareea este a doua cauză principală a deceselor în rândul copiilor sub 5 ani, după pneumonia, luând viețile a peste jumătate de milion de copii în fiecare an.

Căldura extremă și cerul poluat

Stresul termic – una dintre consecințele mai evidente ale încălzirii globale – este proiectat să afecteze sute de milioane de oameni pe măsură ce temperaturile continuă să crească în decadelile următoare.

Cu lumea deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius (2 grade Fahrenheit) mai caldă decât temperatura medie preindustrială, oamenii au experimentat în 2022 în medie aproximativ 86 de zile de temperaturi periculoase, conform unui raport al revistei medicale Lancet publicat luna trecută.

Dacă temperatura lumii crește cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, raportul afirmă că decesele anuale cauzate de căldură ar putea să se quadrupleze.

Un studiu din iulie publicat în revista Nature Medicine a estimat că aproximativ 61.000 de oameni au murit în timpul valurilor de căldură din Europa din vara anului 2022.

Căldura a făcut, de asemenea, pădurile mai uscate, alimentând incendii de vegetație extreme care au devastat zone largi ale lumii în ultimii ani.

În doar 10 ani după 2010, peste 2 miliarde de oameni au fost expuși la cel puțin o zi pe an de poluare a aerului nesănătoasă provenită de la fumul de incendii, conform unui studiu din septembrie publicat în revista Nature. Acest lucru a însemnat o creștere de 6,8% față de decada anterioară.

În Statele Unite, poluarea aerului cauzată de incendiile de vegetație ucide acum undeva între 4.000 și 28.000 de oameni anual, conform Societății Americane de Toracică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro