Cum știi că ai un partener manipulator și de ce ar trebui să pui capăt relației
Ești într-o relație de cuplu și resimți adesea frustrare sau chiar furie fiindcă pare că orice ai spune este reinterpretat și folosit împotriva ta? Simți vinovăție pentru că partenerul sau partenera îți reproșează că tu ești cauza nefericirii sale, tristețe pentru că oricât de mult ai încerca să-i explici că te doare ce face, îți spune și îți arată că nu-i pasă? Te confrunți deseori cu confuzia pentru că celălalt îți spune cu convingere că exagerezi sau că ești o persoană prea sensibilă așa încât nici tu nu mai ești sigur/ă de tine și de reperele tale? Atunci când, cu toate astea, desconsideri despărțirea de teamă că ai putea pierde minimele beneficii pe care le ai în relație, este probabil să fii într-o relație cu un partener manipulator.
Cum știi dacă ai de-a face cu un partener manipulator?
Manipularea este un proces prin care cineva urmărește să influențeze percepția și comportamentele altcuiva, cu scopul de a-și satisface propriile nevoi și interese, în detrimentul celeilalte persoane. În literatura de psihologie, s-a delimitat machiavelismul ca trăsătură de personalitate distinctivă a persoanelor care folosesc manipularea într-un mod strategic, deliberat și sistematic pentru a obține avantaje de pe urma celorlalți.
Denumirea acestei trăsături își are originea în cartea Principele a politicianului italian Niccolo Machiavelli, în care acesta oferă sugestii pentru păstrarea și consolidarea puterii politice, recurgând uneori la tactici ce implică cruzime pentru a insufla teamă, iar alteori la tactici prin care poate crea aparența de umanitate și bune intenții pentru a obține avantaje de pe urma celorlalți.
Într-un mod similar, într-o relație, un partener manipulator va încerca să-l exploateze pe celălalt pentru a-și consolida poziția, în așa fel încât să poată domina și să-ți poată satisface, în mod egoist, propriile nevoi și interese.