Sari direct la conținut

Cum vrea UE să consolideze poziția strategică a Ucrainei, în contextul negocierilor SUA-Rusia: Pachet masiv de armament, cu 1,5 milioane de obuze de artilerie

HotNews.ro
Cum vrea UE să consolideze poziția strategică a Ucrainei, în contextul negocierilor SUA-Rusia: Pachet masiv de armament, cu 1,5 milioane de obuze de artilerie
Tun Caesar, de 155 mm, în timpul exercițiului militar CERCES 2024 desfășurat de Brigada franceză 27 de infanterie montană, în Valmeinier, Alpii francezi, pe 25 noiembrie 2024. FOTO: Alain ROBERT / Sipa Press / Profimedia

Țările Uniunii Europene (UE) pregătesc un pachet de ajutor militar în valoare de cel puțin 6 miliarde de euro pentru Ucraina, încercând astfel să consolideze poziția strategică a Kievului în contextul discuțiilor cu Rusia inițiate de către Washington, a scris marți Politico, citând trei diplomați ai blocului comunitar.

Noul pachet, care ar trebui să includă, printre altele, 1,5 milioane de obuze de artilerie, dar și sisteme de apărare antiaeriană, va reprezenta unul dintre cele mai mari pachete de sprijin militar acordat de UE începând din 2022, când a început invazia rusă, și are șanse să fie prezentat înaintea unei vizite simbolice, a comisarilor europeni la Kiev, pe data de 24 februarie.

Doi dintre diplomații citați au spus că suma de 6 miliarde de euro este un punct de plecare care ar putea crește la 10 miliarde de euro sau mai mult, pe măsură ce țările își verifică stocurile pentru a vedea ce pot trimite Ucrainei. Miniștrii de externe ai UE sunt așteptați să examineze pachetul în cadrul unei reuniuni obișnuite care va avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare.

Țările UE vor putea contribui, în cadrul noii tranșe de ajutor, cu echipamente militare sau cu bani. Contribuția lor financiară va fi proporțională cu venitul lor național brut, a precizat unul dintre diplomați.

Un pachet major de ajutor militar ar reprezenta o dovadă tangibilă a hotărârii UE de a sprijini Ucraina, după ce reuniunea de urgență a liderilor de la Paris de luni nu a permis adoptarea unor decizii concrete, notează publicația de la Bruxelles. UE a fost exclusă din discuțiile dintre Statele Unite și Rusia pentru a pune capăt războiului, ceea ce a provocat consternare atât în capitalele țărilor UE, cât și la Kiev.

O creștere a sprijinului militar poate ajuta Ucraina să își refacă forțele armate, să respingă atacurile rusești de pe linia frontului și să își protejeze orașele de bombardamentele aeriene, în timp ce Kievul se pregătește pentru negocierile de pace. De asemenea, ajutorul ar putea consolida argumentul UE de a fi inclusă la negocieri, a căror primă rundă – între secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul de externe rus Serghei Lavrov – s-a încheiat marți la Riad, în Arabia Saudită.

Diplomații UE încă pun la punct detaliile pachetului de ajutor, care a fost solicitat de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), ramura de afaceri externe a blocului comunitar. Rămâne de văzut dacă UE în ansamblul său îl va aproba sau dacă acordul va fi susținut de o coaliție a țărilor interesate. Unul dintre diplomați a precizat că aprobarea unanimă este puțin probabilă, dată fiind opoziția Ungariei.

Cererea SEAE include planuri privind trimiterea a 1,5 milioane de proiectile de artilerie, sisteme de apărare antiaeriană și echipamente brigăzilor ucrainene.

Premierul ungar Viktor Orban s-a opus în mod constant sancțiunilor împotriva Moscovei și a criticat ajutorul militar livrat până acum Ucrainei, susținând că acesta prelungește războiul.

Ucraina rămâne puternic dependentă de asistența militară a SUA, însă fondurile aprobate anterior de Congres, în timpul administrației fostului președinte american Joe Biden, sunt aproape epuizate, notează The Kyiv Independent.

Viitorul ajutor militar depinde acum de aprobarea Congresului și de deciziile președintelui Donald Trump, ceea ce îi conferă acestuia o influență semnificativă în modelarea sprijinului SUA pentru Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că armamentul american reprezintă aproximativ 40% din aprovizionarea totală cu arme a Ucrainei, ceea ce subliniază importanța Washingtonului în eforturile Kievului de apărare, în ciuda încercărilor autohtone pentru creșterea producției interne și pentru obținerea unui sprijin militar european mai mare.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro