Sari direct la conținut

Cumintenia Pamantului a ajuns luni la Muzeul National de Arta

HotNews.ro
Cumintenia Pamantului, Foto: Mediafax
Cumintenia Pamantului, Foto: Mediafax

Sculptura „Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi, a ajuns luni la Muzeul National de Arta al Romaniei, a confirmat pentru News.ro directorul institutiei, Calin Stegerean. „A ajuns astazi la noi”, a fost raspunsul directorului muzeului, care nu a dorit sa ofere mai multe detalii despre spatiul in care va fi amplasata opera lui Brancusi. Calin Stegerean nu a precizat nici data de la care „Cumintenia Pamantului” va intra in circuitul de vizitare.”Vom oferi mai multe detalii in curand”, a mai spus el.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera „Cumintenia Pamantului” va fi achizitionata de statul roman si ca va fi expusa la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

O saptamana mai tarziu, ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat ca lucrarea lui Brancusi va fi mutata la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Lucrarea a fost realizata in 1907 si expusa pentru prima data la Bucuresti in 1910. In 1911, Constantin Brancusi a vandut sculptura „Cumintenia Pamantului” inginerului Gheorghe Romascu. In 1957, regimul comunist de la Bucuresti i-a confiscat abuziv lucrarea si, astfel, ea a fost expusa, pentru urmatoarele decenii, la Muzeul National de Arta al Romaniei. In 2012, mostenitorii lui Gheorghe Romascu au primit inapoi sculptura, in urma unui proces de retrocedare.

Sculptura „Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Proprietarii sculpturii „Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala „Brancusi e al meu”, menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii „Cumintenia Pamantului”, iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura „Cumintenia Pamantului” a fost expusa la MNAR pana in noiembrie 2012, cand a fost mutata de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusa la Muzeul Bancii Nationale din iunie pana pe 31 octombrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro