Sari direct la conținut

Cursurile de limba romana pentru politistii italieni, predate de profesori universitari

HotNews.ro

Circa o suta de „vigili urbani” (politisti municipali) din Roma vor invata bazele limbii romane o data pe saptamana, timp de doua ore. Lectiile vor dura pana in luna iunie si vor fi predate de profesori din cadrul catedrei de limba romana de la Universitatea „La Sapienza” din Roma. Prezentarea cursului a avut loc in sala de conferinte a Comandamentului central al Politiei Municipale din centrul Romei, in fata ambasadorului Romaniei in Italia, Razvan Rusu, a presedintelui comisiei pentru siguranta publica din cadrul primariei Romei- Fabrizio Santori si a conducerii politiei municipale. Pe langa numerosii jurnalisti interesati de initiativa, au participat si cateva zeci de politisti italieni.

„Vorbeste romaneste?”, ii intreaba un ofiter al Politiei Municipale pe cativa dintre colegi, la intrarea in sala „Gonzaga”- care va fi noua lor clasa de limba romana in urmatoarele 4 luni. „Am invatat putin in timpul unei vizite in Romania, in anii ’70”, le explica el, apoi, colegilor mirati. Il intreb daca e grea limba romana, imi raspunde: „deloc, cele mai multe cuvinte se pronunta la fel – si imi face cateva exemple: „buna seara”, „biondo”.

In sala, Ivano Leo, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Politistilor Municipali (ANVU) ii asigura pe ziaristi ca „e o initiativa a membrilor Asociatiei, complet gratuita pentru participanti si care nu este finantata din banii cetatenilor”. El detaliaza: „vor participa la lectiile de romana cate 2 politisti din fiecare sector al capitalei, pe langa cinci ofiteri din cadrul politiei „sociale”- NAE (Nucleul de asistenta a persoanelor marginalizate) si alti voluntari care se vor inscrie pe parcurs”.

„Invatarea limbii romane este o necesitate pe care am constatat-o pe teren. Mai ales in anumite domenii cum ar fi prostitutia sau chestiunea minorilor neinsotiti de un adult. De multe ori, a te apropia cu un salut in limba interlocutorului te ajuta sa creezi un canal de comunicare direct. Astfel, se evita o stare de tensiune: multi romani sunt inspaimantati, nu se pot exprima in italiana, mai ales cand se afla in situatii limita”.

In legatura cu unele critici aparute in presa din Peninsula, care reproseaza politistilor italieni ca ar trebui sa invete mai intai limba engleza, reprezentantul ANVU raspunde: „romanii alcatuiesc cea mai mare comunitate de straini pe teritoriul capitalei, iar noi toti avem si cunostinte de baza in engleza”.

Ivano Leo descrie pentru HotNews.ro o situatie tipica, in care cunoasterea limbii romane va fi un atu: „intalnim deseori romance de 16 ani, abia sosite in Italia. Nu stiu limba italiana, si sunt obligate sa practice prostitutia. In acele situatii e fundamental sa comunici, pentru a afla cine sunt responsabilii”.

„Invatarea limbii romane este un mod de a ne imbogati profesional”, ne asigura si Angelo Giuliani, seful Politiei Municipale din Roma. Ii va ajuta si pe operatorii care se ocupa de taberele de nomazi, continua. „Nu ar fi mai oportuna studierea limbii rroma in acest caz?”, il intrebam. „Poate vom introduce, in viitor, si un curs de romales”.

La fel de entuziast de initiativa este si Razvan Rusu, ambasadorul Romaniei in Italia. „Nu ar fi rau ca initiativa sa se repete si in alte orase italiene”, precizeaza, anuntand ca romanii prezenti in capitala si imprejurimi sunt, oficial, in numar de circa 200.000.

VIDEO Ambasadorul Razvan Rusu despre cursurile de limba romana:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro