Sari direct la conținut

Curtea Constitutionala, spalatorie de lux (de Andreea Pora)

Romania Libera

Ultima gaselnita in complicatul proces de blocare a dosarelor de mare coruptie si de compromitere a detestatului DNA este folosirea la turatie maxima a Curtii Constitutionale. Dupa episodul Tulus, lasat deocamdata in adormire din cauza avertismentelor venite de la Comisia Europeana si a imposibilitatii de a interveni la lumina zilei in dosarele sensibile, un nou actor a fost introdus in circuit.

Imbracat in roba visinie, cu legitimatia de partid pitita in adancul constiintei, racordat la trecutul de glorioasa amintire, judecatorul Curtii este un personaj pe mana caruia sunt date deciziile politice murdare ce trebuie drapate in mantia supremei legalitati.

Dupa un scurt puseu de independenta in perioada suspendarii, repede penalizat cu dosare de prin diverse arhive si telefoane de chemare la ordine, Curtea Constitutionala a revenit la bunele ei practici.

Dovada am avut-o zilele trecute, cand printr-o decizie cu ochi si cu sprancene pesediste, dosarul Nastase a fost trimis la muzeul Zambaccian. Ca si in alte cazuri, nici un parlamentar nu a descoperit in faza in care vota cu trei maini si doua cartele Legea raspunderii ministeriale ca printre articole ar putea exista urme de neconstitutionalitate.

Explicatia e simpla, mai devreme sau mai tarziu toti demnitarii devin fosti si din aceasta privilegiata pozitie nu da bine modificarea unei legi in asa fel incat procedurile de declansare a urmaririi penale sa devina aproape imposibile.

Pe multi demnitari i-or fi mancat degetele sa schimbe articolele cu pricina si sa se puna astfel la adapost de viitoarele dosare penale, dar treaba a fost intelepteste lasata pe seama Curtii, a carei autoritate e suverana si ale carei decizii raman, nu-i asa, batute in cuie.

Nastase-Tamara, Miki spaga, Codrut seres, Mitrea si alti fericiti beneficiari ai hotararii Curtii prin care procurorii DNA sunt obligati sa reia parte din proceduri, sa refaca probatorii si sa ceara avizul comisiei prezidentiale pot rasufla linistiti inca o buna perioada de timp.

Decizia Curtii e binefacatoare si pentru actualii ministri, ba chiar si pentru aspirantii la functii, toti au scapat de un mare stres. E clar, viata de fost, actual si viitor ministru a devenit cu ajutorul Curtii mult mai placuta, lipsita de responsabilitate si de consecinte nedorite.

Decizia Curtii mai are o calitate, ii pune in dificultate pe procurorii DNA. Politicieni si comentatori cu suferinte la dosar s-au intrecut in a-i acuza pe sefii DNA ca sunt incompetenti, ca mananca painea poporului degeaba si ca mai bine si-ar cauta de lucru prin Macedonia.

stiu ei ce stiu, exista sanse bune sa se faca parastasul de sapte ani al matusii Tamara pana vor reusi Tulus si Morar sa obtina consimtamantul parlamentarilor pentru declansarea urmaririi penale. Asta in cazul in care vor mai fi in functie.

In momentul de fata, culmea coincidentei, pe masa Curtii Constitutionale se afla mai multe contestatii cu impact asupra zonei coruptiei si politicului si in functie de rezolvarea acestora se va putea definitiv stabili rolul pe care actuala putere intentioneaza sa i-l confere.

De exemplu, cazul Felix-Voiculescu, in care este negat dreptul CNSAS de a emite verdicte de politie politica si de colaborare cu fosta Securitate, ar putea duce la anihilarea intregii activitatii a institutiei. Cu alte cuvinte, dupa dosarele de coruptie ale demnitarilor ar urma cele de securisti. Daca lucrurile urmeaza aceasta linie politica, noua postura a Curtii va fi aceea de spalatorie de lux.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro