Sari direct la conținut

Curtea de Apel din Belgrad confirmă decizia de respingere a solicitării de extrădare a lui Sebastian Ghiță

HotNews.ro
Sebastian Ghita, Foto: TVR
Sebastian Ghita, Foto: TVR

​Curtea de Apel din Belgrad a confirmat, miercuri, decizia Înaltei Curţi de Justiţie prin care este respinsă solicitarea de extrădare în România a fostului deputat Sebastian Ghiţă, informează presa sârbă, citată deMediafax.

Curtea de Apel din Belgrad a confirmat decizia Înaltei Curţi de Justiţie din Belgrad ţinând cont de faptul că Sebastian Ghiţă este eligibil pentru obţinerea azilului în Serbia „în contextul riscurilor de a fi persecutat în ţara de origine din cauza opiniilor politice”, informează publicaţia Danas şi site-ul Insajder.net.

Potrivit deciziei Curţii de Apel, Înalta Curte de Justiţie a ajuns la „concluzia adecvată” că situaţia lui Sebastian Ghiţă „s-ar înrăutăţi” dacă ar fi extrădat în România.

În iulie, Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a respins cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a stabilit că este eligibil pentru obţinerea azilului. Prin această decizie, Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil în Serbia, „din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice”, a informat agenţia Tanjug, citată de publicaţia Kurir.

Documentaţia în acest caz a fost trimisă deja Curţii de Apel din Belgrad care, după audierea procurorului şi a avocatului lui Sebastian Ghiţă, poate confirma, revoca sau anula decizia. Decizia definitivă privind extrădarea va fi transmisă Ministerului sârb de Interne, care o va comunica României. În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau la cererea procurorilor l-au pierdut.

Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme. Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Reţinerea lui Sebastian Ghiţă s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale. Sebastian Ghiţă a fost eliberat, la finele lunii mai 2017, în Serbia, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro