Sari direct la conținut

„Dacă izbucnește un război, va fi ștearsă de pe hartă”. Propaganda lui Kim invocă explicit încheierea „existenței” Coreei de Sud

HotNews.ro
„Dacă izbucnește un război, va fi ștearsă de pe hartă”. Propaganda lui Kim invocă explicit încheierea „existenței” Coreei de Sud
Un bărbat trece pe lângă un ecran de televiziune care prezintă o emisiune de știri cu imagini despre o explozie pe un drum care leagă Coreea de Nord de Coreea de Sud la 15 octombrie 2024, într-o gară din Seul. Sursă foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Presa de stat nord-coreeană a relatat miercuri că aproximativ 1,4 milioane de tineri au solicitat să se alăture sau să revină în armată în această săptămână, acuzând Seulul de o incursiune provocatoare cu drone care a adus „situația tensionată în pragul războiului”, informează Reuters.

Tinerii, inclusiv studenții și oficialii ligii de tineret care au semnat petiții pentru a se alătura armatei, erau hotărâți să lupte într-un „război sacru de distrugere a inamicului cu armele revoluției”, notează agenția de stat KCNA.

Fotografiile publicate de KCNA arătau ceea ce presa de stat pretinde că sunt tineri care semnează petiții într-o locație nedezvăluită.

Tensiuni mari între Sud și Nord

Afirmația Coreei de Nord potrivit căreia peste un milion de tineri s-au înrolat voluntar în Armata Populară Coreeană în doar două zile vine într-un moment în care tensiunile din peninsula coreeană sunt foarte mari.

Coreea de Nord a făcut afirmații similare în trecut, atunci când au existat tensiuni sporite în regiune.

Anul trecut, presa de stat a relatat că 800 000 dintre cetățenii săi s-au oferit voluntari să se alăture armatei Nordului pentru a lupta împotriva Statelor Unite.

În 2017, aproape 3,5 milioane de muncitori, membri de partid și soldați s-au oferit voluntari să se alăture sau să se reînroleze în armată, a declarat atunci mass-media de stat a țării izolate.

Este foarte dificil de verificat afirmațiile Phenianului, scrie Reuters.

Potrivit datelor Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), Coreea de Nord are 1,28 milioane de soldați activi și aproximativ 600 000 de rezerviști.

IISS a declarat, de asemenea, că are 5,7 milioane de rezerviști ai Gărzii Roșii Muncitoare/Țărănești.

Drumuri și linii de cale ferată, aruncate în aer

În cel mai recent semn al tensiunilor în creștere, Coreea de Nord a aruncat în aer marți secțiuni ale drumurilor intercoreene și ale liniilor de cale ferată de pe partea sa de graniță puternic fortificată dintre cele două Corei, determinând armata sud-coreeană să tragă focuri de avertisment.

Phenianul a declarat săptămâna trecută că va întrerupe în totalitate drumurile și căile ferate intercoreene și va fortifica în continuare zonele de pe partea sa de frontieră, ca parte a eforturilor sale de a obține un sistem cu „două state”, renunțând la obiectivul său de lungă durată de unificare.

Din punct de vedere tehnic, cele două Corei sunt încă în război, după ce războiul lor din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistițiu, nu printr-un tratat de pace.

Coreea de Nord a acuzat, de asemenea, Seulul că a trimis drone deasupra capitalei sale, iar cele două Corei s-au certat din cauza baloanelor cu gunoaie lansate începând din luna mai din Coreea de Nord.

„Dacă izbucnește un război, Coreea de Sud va fi ștearsă de pe hartă”

Phenianul a declarat că lansările sunt un răspuns la baloanele trimise de activiștii anti-regim din Sud. Guvernul Coreei de Sud a refuzat să spună dacă militarii sau civilii săi au pilotat presupusele drone deasupra Nordului.

„Dacă izbucnește un război, Coreea de Sud va fi ștearsă de pe hartă. Deoarece dorește un război, suntem dispuși să punem capăt existenței sale”, se arată în relatare KCNA.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a avertizat duminică că „dacă Coreea de Nord aduce atingere siguranței poporului nostru, acea zi va fi sfârșitul regimului nord-coreean”, a relatat agenția de presă Yonhap.

INTERVIURILE HotNews.ro