„Dacă ne uitam în ochii lor, eram bătuți”. Mărturia terifiantă a unui voluntar al Crucii Roșii luat ostatic de ruși
Volodimir Khropun este unul dintre ucrainenii luați ostatici de către ruși. Voluntar al Crucii Roșii, a fost capturat de forțele ruse și deportat în Rusia. Eliberat după mai bine de trei săptămâni, într-un schimb de prizonieri, el a povestit pentru BBC torturile la care a fost supus în detenție. Spune că au fost legați, au îndurat bătăi crunte și au fost electrocutați cu pistoale cu electroșocuri.
În 18 martie, Volodimir conducea un autobuz școlar către comuna Kozarovîci, aflată la aproximativ 40 de kilometri de Kiev, pentru a evacua civili blocați acolo în mijlocul luptelor. Când a încercat să-i convingă pe soldații ruși să-l lase să treacă de punctul lor de control, a fost reținut.
„Am fost bătuți cu puști, loviți cu pumnii și cu picioarele”
A relatat pentu BBC că în primele zile a fost ținut în subsolul unei fabrici dintr-un sat din apropiere, împreună cu alți civili – 40 de oameni într-o încăpere de 28 de metri pătrați.
- „Am fost bătuți cu puști, loviți cu pumnii și cu picioarele.
- M-au legat la ochi și mi-au legat mâinile cu bandă adezivă. Au folosit pistoale cu electroșocuri și au tot cerut informații despre armată.
- Unul dintre soldați era foarte tânăr, aproape un copil. A folosit un pistol cu electroșocuri pe gâtul, pe fețele, pe genunchii oamenilor. Parcă se distra”, a spus Volodymyr.
Drumul până în Rusia. „Dacă ne uitam în ochii lor, eram bătuți”
După ce au fost deținuți aproape o săptămână în Ucraina, au fost duși în Belarus.
„Am văzut satele pe lângă care treceam, Ivankiv, Cernobîl și apoi ne-am văzut trecând granița”, a spus el.
În Belarus, li s-a dat câte un act de identitate. Volodimir a primit un document pe care scria că este emis de Armata Federației Ruse, iar la locul nașterii era menționat „Republica Socialistă Sovietică Ucraineană”.
Din Belarus, au fost duși la o închisoare din Rusia.
- „Tortura a continuat. Ne-au umilit, ne-au pus în genunchi și ne-au forțat să stăm în tot felul poziții incomode. Dacă ne uitam în ochii lor, eram bătuți. Dacă făceam ceva încet, eram bătuți. Ne-au tratat ca pe niște animale”, povestește Volodimir.
„Am simțit că am fost transportați din secolul XXI în secolul XVI”
Spune că, într-o seară, a numărat cu el alte 72 de persoane în detenție. Dar putea auzi că erau mai multe: „Am încercat să ne sprijinim unul pe celălalt. Nu ne venea să credem ce ni se întâmplă. Am simțit că am fost transportați din secolul XXI în secolul XVI”.
În 7 aprilie, Volodimir a fost scos din închisoare. El și trei femei ucrainence dintr-un alt centru de detenție au fost transportați cu avionul în Crimeea. Nu au înțeles ce se întâmplă, dar i-au auzit pe soldați vorbind despre un „schimb”. Din Crimeea au fost duși până la un punct aflat la 32 de kilometri de Zaporojie și li s-a permis să treacă peste un pod către teritoriul controlat de ucraineni. Era 9 aprilie. Le luase două zile să facă acea călătorie.
BBC a vorbit cu familiile a cel puțin 10 oameni care au fost luați ostatici de trupele ruse. Doar câțiva s-au întors. Majoritatea sunt încă dispăruți. Unul dintre ei este Iulia Payevska. Soțul ei, Vadim, spune că femeia a fost capturată de forțele ruse pe 14 martie, când lucra ca paramedic la Mariupol, ajutând la evacuarea soldaților și civililor răniți.
Un videoclip de propagandă cu ea a fost difuzat de unele posturi de televiziune ruse pro-Kremlin, așa că a aflat că femeia este în captivitate. El crede că a fost dusă în Rusia. Kremlinul insistă că cetățenii ucraineni merg de bunăvoie în Rusia.
„Există cel puțin 6.000 de civili pe care îi putem identifica și care au fost deportați, iar din informațiile din mass-media din Rusia, ei spun că au luat un milion de ucraineni”, afirmă procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.
Spune că au existat cazuri în care copiii au fost separați de părinții lor și că aproape toți cei care s-au întors în urma unor schimburi de prizonieri le-au povestit că au fost torturați și bătuți.
––––––––––