Sari direct la conținut

Dan Diaconescu a pierdut procesul cu cele 24 de televiziuni şi publicaţii pe care le-a dat în judecată pentru că l-ar fi „linşat mediatic”. Decizia instanței nu e definitivă

HotNews.ro
Dan Diaconescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Diaconescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul patron al OTV Dan Diaconescu a pierdut – în prima instanță – procesul cu cele 24 de televiziuni şi publicaţii din presa scrisă şi online pe care le-a dat în judecată, cerându-le să îi plătească daune pe motiv că au prezentat date din ancheta în care este cercetat de procurori pentru sex cu minore.

Judecătoria Sectorului 1 i-a respins lui Dan Diaconescu cererea ca cele 24 de posturi TV și publicații din presa scrisă să retragă orice informație despre dosarul acestuia. De asemenea, el ceruse daune de la televiziunile și publicațiile date în judecată, între care Pro TV, Antena 1 şi Antena 3, Kanal D, România TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea Plus, Hotnews, Adevărul, G4 Media, Gândul, DC News şi trustul Ringier România.

Decizia a fost luată luni de către Judecătoria Sectorului 1 și nu este definitivă. Instanța a stabilit ca fostul patron al OTV să achite televiziunilor și publicațiilor respective cheltuieli de judecată de câte zeci de mii de lei.

Dan Diaconescu a susținut că a fost „linșat mediatic”

Dan Diaconescu a inițiat acțiunea în instanță în mai 2023, acuzând că este supus unui „linşaj mediatic”şi este „denigrat şi defăimat” în mass-media.

Dan Diaconescu a reclamat că posturile de televiziune şi presa scrisă şi online au diseminat în spaţiul public informaţii nepublice/confidenţiale din dosarul în care este cercetat de Parchetul Judecătoriei Constanţa, respectiv imagini cu victimele minore, stenograme, interceptări, fragmente din declaraţii.

  • „Reclamantul a devenit subiectul unei virulente campanii de presă, victimă a unui adevărat linşaj mediatic”, a scris Dan Diaconescu în cererea de chemare în judecată.
  • „Prin campania de presă negativă exercitată de părţi, nu numai că s-a atentat la imaginea, numele, reputaţia şi activitatea profesională a reclamantului, fiind defăimat şi denigrat, aducându-se grave prejudicii de imagine, prin încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, dar au fost diseminate/divulgate în spaţiul public date şi informaţii cu caracter nepublic/confidenţial din dosarul penal nr.1865/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa”, a mai susținut fostul patron al OTV.

În apărarea sa, Dan Diaconescu invocă prevederi ale CEDO, directive ale Parlamentului şi Consiliului UE şi vorbeşte despre concepte precum morală, demnitate, onoare şi reputaţie.

În acţiunea depusă în instanţă, el a cerut magistraţilor să le interzică publicaţiilor reclamate să mai difuzeze informaţii despre dosarul în care este anchetat penal, iar dacă nu se supun, atunci să-i plătească daune de 1.000 lei/zi. De asemenea, a cerut înlăturarea tuturor materialelor audio/video şi scrise care fac referire la informaţii din dosarul său, sub aceeaşi sancţiune – 1.000 lei/zi. Mai mult, Dan Diaconescu vrea ca televiziunile şi publicaţiile să nu mai facă nicio referire „defăimătoare” la adresa lui şi să nu mai utilizeze apelative sau diverse descrieri care l-ar viza.

În aprilie 2023, fostul realizator TV a fost pus sub acuzare de Parchetul Judecătoriei Constanţa pentru infracţiunile de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, ambele în formă continuată.

Conform Parchetului, în perioada septembrie – noiembrie 2020 şi în luna septembrie 2021, Dan Diaconescu ar fi „întreţinut raporturi sexuale şi acte sexuale orale, în mod consimţit şi repetat, contra unor sume de 300 – 400 de lei, cu două surori gemene, în vârstă de 15 ani, ce au împlinit vârsta de 16 ani în luna iulie 2021”. „Faptele au fost comise pe raza localităţilor Olimp, Constanţa şi Bucureşti, iar probele au relevat că inculpatul cunoştea vârsta persoanelor vătămate”, precizau procurorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro