Dan Voiculescu: „Asteptam ca domnul Basescu sa ne invite sa iesim de la guvernare”
Aflat la Londra, unde isi continua studiile in stiinte politice, presedintele PC, Dan Voiculescu, isi anunta conditiile pentru a sustine masurile cerute de partenerii din Alianta DA – inlocuirea din functie a lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase, schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene, transformarea in manageri a directorilor institutiilor descentralizate -, subliniind ca partidul
sau este gata sa iasa de la guvernare daca Traian Basescu cere oficial acest lucru. Liderul conservator a formulat critici dure la adresa sefului statului si a Partidului Democrat chiar inaintea intrunirii extrem de importante de miercuri a presedintilor partidelor din Coalitie.
– Va intrerupeti sesiunea de studii la Londra pentru a veni la intrunirea liderilor Coalitiei de miercuri, cand se asteapta decizii importante ale partenerilor de guvernare. Care este pozitia conservatorilor la aceste negocieri?
– Lucrurile sunt foarte framantate in Coalitie. E o lupta surda intre PNL si PD, unii doresc sa sparga PNL, si Valeriu Stoica este instrumentul de spargere, iar, dincolo, intre liderii PNL si liderii PD, sunt incompatibilitati de caracter, de fire, de mod de gandire, de educatie. E greu, e foarte greu.
In ceea ce priveste cererile formulate de PD, noi, ca procedura, nu avem nimic impotriva regulii majoritatii simple pentru numirea si revocarea presedintilor de Parlament sau a presedintilor Consiliilor Judetene. Ca procedura. Numai ca o revocare trebuie sa se bazeze pe niste argumente. Nu se poate face o revocare numai pentru ca s-a schimbat puterea politica.
Nu vom da curs unei asemenea solicitari.
– Veti alimenta din nou acuzatiile ca jucati la doua capete, pe de o parte cu PSD, pe de alta cu partenerii din Coalitie.
– Noi cu PSD, cu Nastase si cu Vacaroiu nu avem nici un aranjament, nu avem nici un fel de obligatii. Noi am avut o uniune electorala cu PSD. Ca urmare a alegerilor, Uniunea PSD + PUR, in lupta electorala cu Alianta PNL-PD, a castigat alegerile, adica locurile in Parlament ale Uniunii PSD+PUR au fost mai multe decat ale Aliantei PNL-PD.
Situatia actuala provine din aceasta istorie recenta. La constituirea Parlamentului am votat candidatii PSD la presedintia celor doua Camere pentru ca asa ni s-a parut moral si corect. Ulterior, a venit domnul Basescu si ne-a invitat, ne-a rugat, dansul spune ca ne-a cerut, n-are importanta, sa intram la guvernare pentru ca nu avea o majoritate.
In ciuda faptului ca am spus ca sprijinim guvernul din Parlament, fara sa intram direct in echipa executiva daca guvernul va duce la indeplinire sloganul lor electoral – „Sa traiti bine!” -, presedintele Basescu a zis „nu, domnule, noi vrem sa fiti si voi la guvernare”.
A crezut ca intrarea noastra la guvernare este un fel de mita politica, adica avand ministri in guvern trebuie sa facem ciocul mic. Bun, am intrat la guvernare, iar la opt zile dupa ce am intrat la guvernare la cererea domnului Basescu, presedintele a afirmat ca este o solutie imorala.
Totul se invarteste in continuare in jurul acestei obsesii precum ca din cauza noastra nu ii pot schimba pe Vacaroiu si pe Nastase.
Ar trebui mai multa responsabilitate din partea domnului Basescu
– Vi se pare aceasta dorinta de a-i inlocui pe cei doi o vendeta politica a presedintelui Basescu?
– E definitiv o vendeta politica a domnului Basescu. Presedintele nu s-a obisnuit cu ideea ca intr-o democratie nu poti sa pui orgoliile personale, mai ales cand esti intr-o asemenea functie, inaintea intereselor de stabilitate politica. E prea mult spectacol. Presedintele trebuie sa faca ce a promis, sa-i faca pe romani sa traiasca mai bine. Pentru asta trebuie sa studieze, sa dea solutii.
Cand a spus ca va fi presedinte-jucator, eu m-am gandit ca va fi analist, nu artist sau regizor de culise. Ar trebui mult mai multa responsabilitate din partea domnului Basescu. La fel, ar trebui mult mai multa responsabilitate din partea PSD, ca partid de opozitie. PSD alimenteaza un climat periculos politic. Din cauza conducerii multicefale, PSD faciliteaza dezechilibrul pe esichierul politic.
– La ce va referiti cand cereti mai multa responsabilitate din partea presedintelui Basescu?
– Va dau un exemplu. A afirmat ca sunt grupuri de interese care ar putea sa influenteze membrii cabinetului Tariceanu. Se pun doua intrebari. Prima, daca stie, trebuie sa spuna despre ce este vorba, ca nu sunt secrete de familie. A doua, de ce nu stie si premierul? Pentru ca serviciile secrete nu sunt ale domnului Basescu, sunt ale Romaniei.
– Credeti ca s-a referit si la ministrii conservatori?
– Nu cred.
PD, un partid de neocomunisti
– Ati spus ca presedintele Basescu ar actiona ca un regizor de culise. Sustineti ca se implica in problemele partidelor din Alianta, ca este la originea crizelor interne?
– Domnul Basescu sau consilierii dansului au ajuns la concluzia ca, la viitoarele alegeri, trebuie sa aiba un partid puternic care sa-l sprijine. Acest partid trebuie facut pe scheletul PD. Dar s-a uitat un lucru: PD este un hibrid, provine din FSN. PD nu e un partid cu o doctrina proprie, nu e un partid istoric, e un partid de neocomunisti.
E un partid tras de Basescu o perioada de timp, pana cand lumea va face diferenta intre spectacol si realitate. Pentru a-l intari, incearca si va reusi sa faca din PD un membru al grupului parlamentar PPE, dar nu e suficient. In plan intern, intarirea PD nu se poate face decat printr-o unificare cu PNL, rezultand un partid de anvergura care sa-l sustina pe presedintele Basescu.
Nu e nimic anormal pana aici. Problema e modul in care aceste lucruri urmeaza sa se desfasoare. Eu nu cred ca domnul Basescu e strain de miscarile domnului Stoica. Eu nu cred ca domnul Basescu are la ora actuala o preocupare mai importanta decat asezarea esichierului politic astfel incat la urmatoarele alegeri sa fie reales.
Aceste lupte interne nu duc decat la o stagnare, si va veni vremea cand va trebui sa vedem daca romanii traiesc sau nu traiesc mai bine.
– Afirmatiile dumneavoastra par ale unui partid de opozitie, cum va decurge colaborarea in continuare cu Alianta?
– Noi nu ne cramponam de putere, dar vrem sa fim constructivi. Se poate ajunge la compromisuri la intalnirea de miercuri. Noi avem in Parlament trei proiecte de legi pentru care cerem sprijinul Coalitiei sa fie adoptate acum, si nu peste patru ani. Primul priveste reforma morala, lupta impotriva coruptiei, este legea privind justificarea averilor. Lucrurile sunt simple.
Daca un functionar are trei vile si sapte masini, trebuie sa explice de unde le are. Al doilea, absolut obligatoriu, este legat de echitatea sociala. Noi suntem pentru majorarea TVA la 22 la suta, cu o conditie: TVA pentru produsele alimentare de baza, paine, lapte, zahar, ulei, sa fie zero.
Noi avem o categorie mare de oameni care traiesc cu paine si iaurt, familii care traiesc cu cartofi prajiti. Al treilea, in localitatile in care romanii sunt minoritari sa fie reprezentati in structurile locale, la fel cum minoritatile sunt reprezentate in Parlament.
– Sprijinul pentru adoptarea acestor legi reprezinta conditia pentru ca PC sa sustina masurile cerute de Alianta DA?
– Exact.
– Adica inlocuirea presedintilor celor doua Camere, a presedintilor Consiliilor Judetene…
– Exact. Inteleg ca ei vin miercuri cu un program pentru care ne solicita sprijinul. Raspunsul lor la cele trei proiecte de lege ale PC va avea un rol important.
– Daca raspunsul Aliantei este pozitiv, atunci veti vota schimbarea lui Nastase si Vacaroiu, ceea ce ati spus ca nu veti face.
– Mai e un aspect. Punctul de vedere, indiferent al cui este, trebuie sa fie constitutional. In Constitutie scrie clar ca presedintii Camerelor sunt alesi pentru patru ani. Se poate vorbi insa de revocare si suntem de acord sa vorbim de revocarea presedintilor Camerelor. Trebuie sa stabilim conditiile de revocare acceptabile din punct de vedere constitutional.
In privinta schimbarii presedintilor Consiliilor Judetene, nu avem nici o problema.
– Daca nu obtineti sprijinul Aliantei pentru cele trei legi?
– Noi incercam sa ajungem la un compromis pentru stabilitatea politica, dar in acelasi timp nu ne cramponam de scaune, nu ne sperie ca ne vor da afara ministrii din guvern, nu ne sperie alegerile anticipate. Dar hotararile pripite luate de conducatori creeaza o stare de neliniste, de agitatie.
Vine presedintele si spune despre membrii guvernului ca sunt sub influenta unor grupuri de interese economice. Imediat se spune, Voiculescu, cutarescu. Asta are efecte asupra economiei, asupra bursei. Vremea pacalelilor a trecut, nu mai putem pacali nici electoratul cu pupaturi si spectacole, nici Uniunea Europeana facand legi pe care nu le aplicam, cum proceda PSD.
– Totusi, ce veti face daca nu sunt acceptate conditiile conservatorilor?
– Asteptam ca acelasi om care ne-a invitat la guvernare, domnul Basescu, sa ne invite sa iesim de la guvernare.
– Dar nu v-a invitat deja pana acum de mai multe ori?
– Nu ne-a spus niciodata sa iesim de la guvernare.
– Dar a batut saua.
– Dansul, cu batutul seii… Daca ne invita sa iesim de la guvernare si premierul hotaraste in acest sens, pentru ca este o decizie a premierului, noi plecam.
– Ii dati o veste foarte buna presedintelui Basescu.
– Probabil ca o asteapta si, daca pot sa-i fac o bucurie, n-am nimic impotriva.