Sari direct la conținut

De ce a fost nevoie de 14 ani pentru un pasaj la Domnești. ​Istoria unui eșec – VIDEO

HotNews.ro
Pasajul de la Domnesti, inainte de inaugurare, Foto: Captura YouTube
Pasajul de la Domnesti, inainte de inaugurare, Foto: Captura YouTube

Pasajul de tip giratoriu suspendat de la Domnești, primul astfel de pasaj care va fi deschis pe centura Capitalei, ar urma să fie inaugurat pe 15 noiembrie, deși „dacă s-ar forța puțin atât antreprenorul cât și responsabilii CNAIR, s-ar putea da drumul la trafic săptămâna viitoare”, apreciază Asociația Pro Infrastructura care amintește că pentru rezolvarea intersecției de la Domnești a fost nevoie de „14 ani de chin și tone de înjurături”.

Pro Infrastructura apreciază că, în momentul de față, „data asumată oficial de autorități, 15 noiembrie, este pentru leneși”.

„Dacă s-ar forța puțin atât antreprenorul cât și responsabilii CNAIR, s-ar putea da drumul la trafic săptămâna viitoare. Dar cine mai pune la socoteală câteva zile peste ani și ani de impotență și indolență pe RNCB, Rușinea Națională Centura București?”, notează organizația care trece în revistă un scurt istoric al proiectului.

În 2012 Guvernul condus de Victor Ponta tăia de la buget banii pentru lucrările pe Centură, inclusiv la Domnești

„Statul se chinuie încă din 2008 să modernizeze drumeagul de sud al Capitalei. După 4 ani de bâlbe, la începutul lui 2012 s-au semnat 3 contracte de lărgire la 4 benzi cu termen finalizare 24 de luni. Abia dacă s-a deranjat puțin iarba în teren că în toamna lui 2012 domnu’ Ponta, ăla cu marile proiecte, dacă-l mai știți, a tăiat la rectificarea bugetară 81% din banii alocați”, amintește API. Vezi aici informații de la acel moment, când HotNews.ro a scris cum Șoseaua de Centură Sud a Capitalei a fost lăsată de izbeliște de guvernarea Ponta.

Apoi, în vara lui 2014 CNAIR reziliază contractele și anunța că va relicita lucrările pe fonduri europene, în loc de fonduri de la buget.

„Dar stați că din marea lărgire ne-alegem doar cu o podișcă. La Domnești. Licitația a fost lansată în martie 2015 și atribuită de CNAIR abia în mai 2017, după nenumărate bâlbe și greșeli ale comisiei de evaluare a ofertelor”, notează Pro Infrastructura.

Câștigătorul acelei licitației a fost constructorul Straco, iar conform contractului, giratoriul suspendat de la Domnești ar fi trebuit să fie gata în august 2019. „Dar în decembrie 2019 (ați citit bine) se mișca doar o mică porțiune a șantierului, peisajul fiind unul dezolant, cu 2-3 muncitori meșterind obosiți la 3 pile”, spune Pro Infrastructura.

Un contract cu mari probleme, un constructor intrat în insolvență și un proiect tehnic modificat pe parcurs la cererea primăriei Capitalei condusă de Gabriela Firea

„Motive? CNAIR nu e în stare să termine exproprierile, să despăgubească oamenii, la doi ani și jumătate de la semnarea contractului. Colac peste pupăză, între timp Straco intră în insolvență. Blocaj complet”, notează asociația.

Mai trebuie amintit aici că în ecuație s-a interpus și Primăria Capitalei condusă atunci de Gabriela Firea și a cerut să fie modificat proiectul tehnic.

PMB ceruse în 2018 lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului, o corelare foarte târzie a planurilor administrației bucureștene de a lărgi bulevardul Prelungirea Ghencea. Astfel, utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; exproprierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere, iar constructorul Straco, care avea deja probleme, a intrat în cele din urmă în insolvență.

„Se evită la mustață rezilierea prin preluarea șantierului de către Tracon, subcontractor declarat al Straco. Din vara lui 2020 începe ușor-ușor să arate a șantier, nu a peisaj post-apocaliptic. Ajungem cu chiu cu vai în zilele noastre: noiembrie 2022, doar vreo 14 ani pentru un colac suspendat”, apreciază Pro Infrastructura.

VEZI ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro