De ce a fost trimis mesaj Ro-Alert pentru dispariția unui copil? Explicațiile autorităților
Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis vineri seară un mesaj Ro-Alert prin care era solicitat ajutorul populației pentru găsirea unui băiat de 13 ani din Galați dispărut de acasă. Mesajul a fost primit inclusiv de locuitorii din București, pe rețelele sociale apărând controverse privind utilitatea acestuia. A fost primul mesaj Ro-Alert în cazul unui copil dispărut, autoritățile explicând că de acum înainte vor fi trimise astfel de alerte atunci când un copil dispare și se află în stare de pericol.
Mesajul a fost trimis vineri seară, la ora 21.37, locuitorilor din Galați, Tulcea și București și a generat discuții în spațiul public.
La scurt timp, autoritățile au anunțat că băiatul căutat a fost găsit în Gara de Nord din București.
De ce a fost trimis mesaj RO-Alert pentru dispariția unui copil?
A fost primul mesaj Ro-Alert în cazul unui copil dispărut, iar Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria premierului și coordonatoarea programului național „Din grijă pentru copii”, afirmă că se lucrează la acest sistem de un an.
Ea spune că de acum înainte vor fi trimise astfel de alerte atunci când un copil dispare și se află în stare de pericol și că se încearcă găsirea unei alarme diferite față de cea pe care oamenii o știu de la mesajele obișnuite primite prin Ro-Alert.
- „Mesajul de ieri a fost primul mesaj. Și pe mine m-a luat prin surprindere, pentru că știam că colegii lucrează la activarea sistemului. Eu m-am bucurat tare mult.
- Știu că au fost oameni care au fost nemulțumiți, că au fost deranjați de sunetul telefonului.
- Vreau să vă spun că încercăm să găsim o sonerie sau o alarmă diferită față de cea pe care oamenii o știu de la Ro-Alert, dar aș vrea să-i rog foarte frumos să aibă îngăduință și să înțeleagă că nu dorește nimeni să deranjeze populația, ci că doar în felul acesta putem ajuta mai repede la identificarea unor copii, care nu numai că au dispărut, dar știm că, din datele cazului, există un risc foarte mare în ceea ce-i privește pe aceștia.
- Așa că fac apel la populație nu numai să sprijine, dar și să primească cu deschidere acest nou mecanism de sprijin pentru copii”, a declarat la Digi FMMădălina Turza.
Poliția decide când și în ce zone este trimis un mesaj de alertă „copil dispărut”, iar decizia este luată în funcție de gravitate și urgență, explică Mădălina Turza.
- „Există niște criterii în baza cărora colegii de la Poliția Națională trimit către populația din zona în care se presupune că a dispărut copilul un astfel de mesaj cu semnalmentele, astfel încât lumea să poată sprijini la identificarea lui.
- Deși copilul era din Galați, a fost transmis și pe zona de București mesajul de alertare, pentru că se știa de la Poliția din Galați că copilul și-a luat bilete de tren către București. Cu alte cuvinte, când se ia o decizie de alertare a unei anumite zone, există întotdeauna niște rațiuni în spate pentru care se alertează o anumită zonă sau alta”, a adăugat ea.