Sari direct la conținut

De ce au câștigat laburiștii 63% din locurile parlamentare cu doar 35% din voturi. „Cel mai distorsionat rezultat din istorie”

HotNews.ro
De ce au câștigat laburiștii 63% din locurile parlamentare cu doar 35% din voturi. „Cel mai distorsionat rezultat din istorie”
Estimările rezultatelor la alegerile din Marea Britanie, pe clădirea BBC Broadcasting House, în Londra. FOTO: Jack Dredd / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sistemul electoral din Marea Britanie a oferit laburiștilor o majoritate confortabilă în parlament, iar conservatorilor o înfrângere istorică, în ciuda faptului că diferența dintre cotele de voturi la nivel național a fost de doar 11 puncte procentuale. Pentru Partidul Reformei al lui Nigel Farage, diferența dintre cota de voturi și cea a mandatelor parlamentare a fost și mai neplăcută, scriu Al Jazeera și Financial Times.

Alegerile generale din Marea Britanie s-au sfârșit cu o victorie zdrobitoare a Partidului Laburist al lui Keir Starmer, care a câștigat 412 de mandate dintr-un total de 650 în Camera Comunelor, o majoritate confortabilă, în condițiile în care a avut o cotă de 35% din voturi.

Partidul Conservator a obținut 24% din voturi – dar doar 119 de mandate. Iar Partidul Reformei, al lui Nigel Farage, a adunat doar patru mandate (adică sub 1% din totalul mandatelor parlamentare), deși a avut o cotă de 14% din voturi la nivel național.

Financial Times scrie că este vorba despre cel mai distorsionat rezultat din istoria alegerilor britanice.

Cum arată diferența dintre cota voturilor și cea a mandatelor parlamentare:

Partidul Laburist: 35% din voturi – 412 de mandate – 63% din totalul mandatelor parlamentare

Partidul Conservator: 24% din voturi – 121 de mandate – 18% din totalul mandatelor parlamentare

Partidul Reformei: 14% din voturi – 4 mandate – 0,6% din totalul mandatelor parlamentare

Partidul Liberal Democrat: 12% din voturi – 71 de mandate – 10.92% din totalul mandatelor parlamentare

Cum funcționează alegerile din Marea Britanie

De vină pentru acest rezultat distorsionat este sistemul electoral britanic, care este diferit față de sistemele cu reprezentare proporțională utilizate în multe alte țări.

Britanicii votează pentru toți cei 650 de membri ai Camerei Comunelor, fiecare ales într-o circumscripție uninominală locală.

Marea Britanie utilizează sistemul de vot „first past the post” – majoritar uninominal într-un singur tur – ceea ce înseamnă că candidatul care se clasează pe primul loc în fiecare circumscripție va fi ales, chiar dacă nu obține 50% din voturi.

Dacă un partid câștigă un număr mare de locuri cu marje mici, acest lucru se va reflecta într-un dezechilibru între numărul total de voturi și numărul total de locuri câștigate.

Teoretic, un partid ar putea obține 51% din voturi în fiecare colegiu, în timp ce altul ar putea obține 49% în fiecare colegiu. Cu toate acestea, primul partid ar primi 100 % din mandate.

Acest sistem a consolidat în general dominația celor mai mari două partide, conservatorii și laburiștii, dintr-un motiv simplu: partidelor mici le este mai dificil să câștige mandate dacă nu au un sprijin concentrat în fiecare zonă.

Partidul Reformei al lui Farage a câștigat 14% din voturi la nivel național, dar sprijinul a fost dispersat în întreaga țară, astfel că el s-a concretizat în doar patru mandate.

Ce spun criticii

În timp ce sistemul uninominal ar putea funcționa eficient atunci când doar doi sau trei candidați concurează pentru voturi, acesta este mai puțin relevant în vremurile moderne, spun observatorii.

Criticii acuză, de asemenea, sistemul uninominal pentru prezența scăzută la vot, deoarece alegătorii cred că votul lor va avea un efect redus asupra rezultatului.

„Într-un mediu politic din ce în ce mai pluripartidist, cu alegători mai puțin dedicați decât oricând celor două partide principale, votul uninominal creează rezultate extrem de distorsionate”, a declarat pentru Al Jazeera Steve Gilmore, un purtător de cuvânt al Make Votes Matter, care militează pentru introducerea reprezentării proporționale în Regatul Unit.

„Cota unui partid din locurile din parlament seamănă foarte puțin cu cota de voturi pe care a primit-o. Cu alte cuvinte, vineri, parlamentul nu va reprezenta modul în care a votat țara”, a mai spus acesta.

INTERVIURILE HotNews.ro