Sari direct la conținut

De ce Rusia este atât de dornică să captureze orașul Soledar? / Țintele lui Prigojin

HotNews.ro
soldati in Soledar, Foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia
soldati in Soledar, Foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia

Luptele continuă în Soledar, un oraș cu mine de sare din estul Ucrainei, în ciuda afirmațiilor Rusiei că a obținut controlul asupra regiunii, scrie CNN.

În cazul în care trupele rusești ar captura într-adevăr orașul, ar marca prima victorie a Moscovei în Donbas de luni de zile – oferind potențial președintelui Vladimir Putin o gură de aer după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă începând din vara anului trecut.

Semnificația orașului Soledar din punct de vedere militar este minimă. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra orașului Bahmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.

Orașul Soledar a fost o țintă pentru forțele rusești încă din luna mai a anului trecut

Cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, acesta are o valoare strategică redusă în sine, dar este un punct de reper în lupta de uzură a rușilor spre vest.

Moscova se luptă de luni de zile să atace Bahmut dinspre est, dar dacă ar captura Soledar, Moscova ar putea cel puțin să se apropie de oraș pe o cale diferită.

Forțele armate ruse nu au avut nimic de sărbătorit de la începutul lunii iulie și au fost nevoite să se retragă atât în Harkov, în nord, cât și în Herson, în sudul Ucrainei.

Prin urmare, capturarea orașului Soledar, în ciuda faptului că este o ruină, ar reprezenta un progres rar. Dar ar fi mai degrabă simbolic decât substanțial.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că controlul asupra lui Soledar „nu va permite neapărat forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicații terestre ucrainene critice spre Bahmut”, premiul cel mare.

„Chiar și luând ca atare cele mai generoase afirmații rusești la valoarea, capturarea orășelului Soledar nu ar prevesti o încercuire imediată a Bahmut”, a adăugat centrul de studii. (mai mult pe CNN)

Dorințele lui Prigojin: ierarhii și bogății minerale

Al Jazeera documentează și ea insistența Moscovei pentru Soledar și consideră că cel mai interesat este Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner din Rusia.

Prigojin consideră că Soledar îi oferă acces la bogății minerale, o rezervă de arme de foc și un loc mai sus în ierarhia Kremlinului.

Acesta este cunoscut drept „bucătarul” președintelui rus Vladimir Putin, după ce s-a îmbogățit în urma unor contracte guvernamentale pentru a hrăni soldații, elevii și invitații la banchete de stat.

De luni de zile, el încearcă să cucerească orașul Bahmut din apropiere – un important centru logistic a cărui preluare ar permite forțelor ruse și separatiste să avanseze adânc în sud-estul Ucrainei.

Șeful companiei militare Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat miercuri că forțele sale au „eliberat” complet orașul minier Soledar din estul Ucrainei, ucigând aproximativ 500 de soldați pro-ucraineni, relatează Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro