Sari direct la conținut

De ce sunt furioşi civilii din regiunea Kursk pe propriul guvern

HotNews.ro
De ce sunt furioşi civilii din regiunea Kursk pe propriul guvern
Oameni evacuați din regiunea Kursk, Rusia, FOTO: AP / AP / Profimedia

În timp ce incursiunea Kievului în regiunea rusă Kursk continuă pentru a treia săptămână, civilii din regiune își exprimă furia tot mai mare față de Ucraina, față de compatrioții lor ruși și față de propriul lor guvern, care, în opinia lor, i-a abandonat și a încercat să minimalizeze incursiunea.

Locuitorii din regiunea Kursk care au vorbit cu The Moscow Times și-au exprimat frustrarea față de ceea ce ei consideră a fi inacțiunea guvernului și temerile cu privire la războiul aflat acum la ușa lor.

Numele lor au fost schimbate din motive de securitate.

„Oamenii nu sunt o preocupare pentru nimeni”, a declarat Anna, o locuitoare în vârstă de 28 de ani din regiunea Kursk, pentru The Moscow Times, criticând răspunsul Kremlinului la atac.

„Pentru Rusia, suntem doar o bucată de hartă. Pentru ucraineni, suntem dușmani care susțin regimul lui Putin. Fiecare [aici] este pe cont propriu”, a spus ea.

Reacţie întârziată

Svetlana, în vârstă de 32 de ani, a declarat că, în timp ce localnicii dau vina pe Kiev pentru atac, ei pun la îndoială și competența forțelor armate ruse.

„Cum ar fi putut [Rusia] să nu observe acumularea unui număr atât de mare de trupe ucrainene la frontieră?” a declarat Svetlana pentru The Moscow Times, adăugând că localnicii „nu dau vina direct pe autorități pentru că i-au abandonat”.

Şi New York Times consemnează că atitudinile negative față de președintele Vladimir Putin par să se fi intensificat în Rusia de când trupele ucrainene au avansat în regiunea Kursk în urmă cu două săptămâni, citând studiul unei companii care urmărește atitudinea populației analizând postările de pe social media.

În timp ce presa rusească a avut puncte de vedere mai pozitive față de evenimentele de pe front, concentrându-se pe răspunsul guvernului la problemele umanitare apărute, unii utilizatori ruși ai rețelelor sociale și-au exprimat nemulțumirea.

Multe din postările online, potrivit analizei realizate de FilterLabs AI, susțin că înaintarea armatei ucrainene este un eșec al guvernului rus și, în mod special, a lui Putin.

Furie faţă de Ucraina

Frustrarea față de guvernul rus este însoțită de o furie tot mai mare îndreptată împotriva armatei ucrainene, pe fondul atacului de la Kursk. Locuitorii din regiune, cum este și Svetlana, au mărturisit că sentimentele față de Ucraina s-au transformat din simpatie sau neutralitate într-o furie intensă.

Potrivit agenției de presă de stat TASS, incursiunea a dus la moartea a cel puțin 31 de persoane și rănirea altor 143. În plus, peste 130.000 de locuitori din districtele de frontieră au fost nevoiți să-și abandoneze casele și bunurile, în timp ce organizațiile pentru drepturile omului estimează că aproximativ 2.000 de persoane sunt date dispărute.

INTERVIURILE HotNews.ro